Pe ce își dă banii Marina Almășan: «Decât shopping în mall, mai bine plec într-o vacanţă»
Când te întâlneşti cu Marina Almăşan, prima întrebare care-ţi vine pe buze e „pe unde a mai călătorit”. Prietenii o ştiu de „plimbăreaţă” şi nu greşesc. Numai în ultimele trei luni a bifat Bari, Larnaca, Milano, Luxemburg şi, weekendul trecut, Varşovia.
Este curioasă şi atrasă de nou ca orice „Geamăn”. În permanenţă vrea să vadă locuri noi, să cunoască oameni noi, să guste mâncăruri noi. Până şi de propriile emisiuni ajunge să se plictisească la un moment dat, iar atunci se grăbeşte să inventeze ceva diferit. „Când au apărut pe lume city-break-urile (n.r. vacanţele de weekend), şi mai ales variantele lor «last-minute», ideale pentru cei care nu se lăfăie în bani, eu m-am numărat printre cei care au sărit în sus, chiuind de bucurie. Mă trezesc deseori «frunzărind» internetul în căutare de escapade. Dacă ar fi după mine, aş ţine-o tot într-un city-break şi aş veni acasă numai ca să-mi reconfigurez bagajul şi să-i mai dau de lucru maşinii de spălat”, spune Marina Almăşan, prezentatoarea emisiunii „Femei de 10, bărbaţi de 10” de la TVR 2.
A ajuns la concluzia că banii pe care i-ar fi dat în mall pe două-trei haine de fiţe, care oricum se vor demoda până în sezonul viitor, îi poate investi mult mai înţelept într-o călătorie prin care să cunoască o bucăţică de lume. A reuşit să mai găsească nişte prieteni/colegi care gândesc la fel ca ea şi pe care îi face părtaşi în expediţiile ei. Spre exemplu, recenta vacanţă de 3 zile la Varşovia, unde a fost cu Georgică Cornu, i-a costat pe amândoi 250 de euro, în această sumă fiind inclus zborul cu avionul (dus-întors) şi 3 nopţi de cazare la un super-hotel din „buricul târgului”.
„De ce am ales Varşovia? Unii ajunseseră să mă creadă snoabă: călătoream numai în ţări cu nume răsunător şi aflate la capăt de lume. După trei Chine, o Japonie, un New York, o Norvegie, o Portugalie, o Coree de Sud şi câteva depărtări atrăgătoare «bifate» în ultimii trei ani, mi-am zis: ia să aleg nişte destinaţii ceva mai europene, să-mi satisfac curiozităţile, dar şi să-mi liniştesc cârcotaşii! În Varşovia nu mai fusesem până acum”.
În doar trei zile, dintre care aproape jumătate le-a petrecut sub umbrela de ploaie, a reuşit să facă aproape 200 de fotografii şi n-a stat o clipă locului. A văzut Centrul Nou, Castelul Regal, Centrul Vechi, distrus pe vremea lui Hitler şi reconstituit apoi numai pe baza fotografiilor de epocă, a văzut biserici şi catedrale la tot pasul, statui ascunzând poveşti ştiute doar de localnici, turişti care se plimbă pe piatra cubică, „vânând” cele mai bune unghiuri de poze. „Mi-a venit în minte îngrijorarea cu care obişnuiesc să păşesc, pe un caldarâm asemănător, în Centrul Vechi din Bucureşti şi unde-mi maschez cu greu teama de a nu mă trezi în cap cu un balcon dărăpănat sau cu o halcă de tencuială! La Varşovia n-ai să vezi aşa ceva! Clădirile vechi sunt «vechi» doar cu numele, ele arată impecabil, au faţadele atât de frumoase încât fiecare casă e o adevărată operă de artă”.
A petrecut cele 3 zile cu Georgică Cornu
Oraşul Vechi geme de prăvălii în care poţi cumpăra mai de toate: podoabe hand-made, ceramică pictată cu migală, potcoave aducătoare de noroc. Iar printre ele, puzderie de mici restaurante şi cafenele, cu terasele aferente ce sfidează duşurile meteorologice şi unde poţi bea o bere la halbă sau degusta mâncăruri tradiţionale. “Eu am declarat «mâncarea călătoriei» ca fiind delicioasele clătite... din cartofi, umplute cu un soi de ciulama de ciuperci. Pentru siestă, două variante: un cappuccino, savurat pe malul fluviului Vistula din apropiere, care secţionează oraşul prin mijloc, oferind prilej de superbe poduri. Varianta doi: dacă ploaia devine sâcâitoare şi umbrela... neîncăpătoare, te poţi adăposti într-un muzeu”, explică prezentatoarea tv. Foarte mult timp nu a dedicat muzeelor pentru a avea motiv să revină, căci a dedica doar un weekend Varşoviei ar însemna să o nedreptăţească.
Parcările sunt foarte bine puse la punct
În Varşovia, toate parcările sunt contra cost. Chiar şi între blocuri, pe străduţe lăturalnice, orice loc de parcare vine “la pachet” cu automatul de plată. “Cei care vor să-mi calce pe urme să ştie că pentru o oră de parcare plăteşti cam 5 zloţi, adică 5 lei de-ai noştri. Marea surpriză a fost să descopăr în parcarea mall-ului Arcadia locuri rezervate nu numai persoanelor cu handicap, ci şi vârstnicilor. Vă voi spune că n-am văzut nici o duduie care să-şi asume statutul de bătrână, doamnele în etate fug de indicatorul respectiv ca dracul de tămâie”, ne povesteşte Marina Almăşan.