Pe munte cu elicopterul! Nicolae Voiculeţ, concert la 2291 m înălțime
Naistul Nicolae Voiculeț a oferit un concert unic duminică, 14 septembrie, de Ziua Crucii, la Monumentul “Crucea Eroilor Neamului” de pe Caraiman. Naistul și câțiva dintre invitați au ajuns pe munte cu elicopterul.
Artistul, alături de orchestra sa și de invitații speciali, au adus un concert omagial, celor peste un milion de eroi ai neamului, căzuţi în cele două Războaie Mondiale, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la declanşarea primului Război Mondial. Concertul de la Crucea de pe Caraiman, care conform Guinness World Record este cea mai înaltă cruce din lume, a fost filmat şi difuzat de posturi de televiziune din România şi străinătate, mediatizat pe toate canalele de comunicare.
Evenimentul este organizat de către Asociaţia Culturală “Nicolae Voiculeţ”, Asociaţia Exploring Culture şi Innovation Travel, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism, al Institutului Cultural Român, al Primăriei oraşului Buşteni şi al Jandarmeriei Române. De asemenea, la buna organizare a evenimentului şi-au adus sprijinul firma Eurolines Romania generalul Olimpiodor Antonescu si Fundația Culturală Bartoc. Spectacolul de la Crucea Caraiman face parte din turneul “România, din inima ta” desfăşurat de-a lungul acestui an, atât în ţară, cât şi în străinătate.
“România, din inima ta înseamnă trezirea inimii şi a conştiinţei din fiecare român la ceea ce reprezintă valori autentice: eroi, istorie, rădăcini, regalitate, acasă, familie. Repertoriul conţine lucrări din patrimoniul românesc, printre care: Căluşul, Ciocârlia, Doina Speranței și altele. Legătura dintre nai, turism și brand de țară este foarte mare şi profundă. Naiul în sine, prin puterea şi sunetele lui, reprezintă o parte a turismului și a identității românești. Turiştii, când vizitează o destinaţie, sunt atraşi de locuri, de oameni, de obiceiuri şi tradiţii, inclusiv de artă. Naiul este cel mai vechi instrument din lume, iar România este patria naiului. Acum rugăciunea NAIULUI va fi cea mai aproape de CER”, a declarat artistul Nicolae Voiculeţ, care a compus şi adaptat câteva melodii, special pentru acest eveniment.
Concertul a avut și un caracter umanitar, având ca scop acordarea bursei “Fănică Luca”, la 120 ani de la naşterea primului profesor al naiului. Printre invitaţii speciali s/au numărat și: Ilie Năstase, apoi Prințul Paul și Prințesa Lia.
“Aş dori să ne implicăm cu toţii în promovarea unor astfel de evenimente de înaltă ţinută, precum cele susţinute de prietenul meu, artistul Nicolae Voiculeţ. Asemenea iniţiative contribuie mult la promovarea ţării noastre peste hotare”, a menţionat multiplul campion mondial la tenis Ilie Năstase, Ambasador al turismului românesc.
Crucea Eroilor Neamului este un monument construit între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 m, pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuți în Primul Război Mondial. La baza vârfului Caraiman se află orașul Bușteni. Denumirea monumentului este cel de Crucea Eroilor Neamului, dar popular este denumit Crucea de pe Caraiman, fiind trecut pe lista monumentelor istorice cu codul PH-IV-m-A-16887. Acest monument a fost desemnat de către Guinness World Records ca fiind, cea mai înaltă cruce din lume, amplasată pe un vârf montan.
Nicolae Voiculeț este un artist complex, virtuoz al naiului, dirijor, coordonator muzical și producător, promotor al imaginii României, devenind, astfel, un Ambasador al Identității Naționale, a făcut cunoscută tradiţia poporului român prin vibrația naiului sau, în sute de concerte susținute în întreaga lume. A colaborat cu artiști și orchestre de renume mondial în diferite ocazii, dar și în scopuri caritabile.
Sunetul naiului său a călătorit în lume, ducând cu el inegalabila muzică românească din Japonia în America de Nord, din lumea arabă în America de Sud. A concertat în toată Europa și a fost invitat pe cele mai importante scene, alături de orchestra sa. Este Ambasador al Turismului Românesc, iar în ultimii 10 ani, a susținut concerte, în prezența a peste 65 de lideri de stat, și a răspuns cu onoare, invitațiilor de a concerta, pentru imaginea României în lume.