Povestea celei mai frumoase curtezane a Micului Paris! După ce a fost ucisă, un admirator i-a înghițit cenușa

1 februarie 2018 13:24   Vedete românești
Ultima actualizare:

Curtezană de lux a Micului Paris, povestea frumoasei Zaraza a făcut făcut deliciul tuturor celor pasionați de istoria mondenă a vremurilor trecute.

Faima Zarazei s-a construit pe romanțele lui Cristian Vasile, în interbelic, și pe povestirile mai multor scriitori, printre care Mircea Cărtărescu. Descrisă drept o prostituată de lux incredibil de frumoasă, se spune ca a pierit tânără, ucisă de un om plătit de un admirator gelos, iar lăutarul care era îndrăgostit nebunește de ea i-ar fi inghițit cenușa. Despre Zaraza, al cărei nume a fost șoptit cu glas tremurat de atâția bărbați încât a devenit, deopotrivă, legendă și simbol. Istoricul și eseistul Stelian Tănase a redat povestea romanțată a uneia dintre cele mai minunate povești de dragoste consumate în Micul Paris în perioada interbelică:

”La 13 ianuarie 1945, Zavaidoc (Marin Teodorescu), (n. 1896) s-a stins la Bucuresti. Povestae care a circulat despre imprejurările morții lui este f interesantă, iar ecourile nu s-au stins pină azi. Zaraza este titlul unui tango lansat, fireşte, la Buenos Aires, scris de un compozitor, Tagle Lara şi cîntat, printre alţii, de Carlos Gardel. La Bucureşti a fost lansat de Cristian Vasile care alături de Titi Botez, Jean Moscopol şi Zavaidoc, formau în acei ani, linia întîi a show-biz-ului autohton. Vasile a înregistrat pentru casele de discuri Columbia şi Pathe Marconi, la Viena la Berlin. Tangoul părea uitat, cînd Mircea Cărtărescu, a inventat o poveste pe care mulţi au considerat-o reală. Povestea se bazează  pe o presupusă rivalitate dintre Vasile și Zavaidoc. Vasile scrie autorul, ar fi avut o iubită, pe nume Zaraza. Zavaidoc îl invidia pe Vasile şi pentru că odată ridicată steaua celuilalt, gloria sa se estompa. Se plînge lui Berilă, un temut bandit, personaj real. A fost un ucigaş vestit în anii 30-40. Geo Bogza a scris despre el la gazetă. Berilă, ar fi refuzat să-l ucidă pe Cristian Vasile, cum i-a cerut Zavaidoc (Vasile era celebru şi iubit) şi i-a propus, la schimb, s-o ucidă pe Zaraza. Aşa scrie Cărtărescu. Berilă o pîndeşte într-o noapte şi îi taie beregata. Vasile încearcă să se sinucidă cu terebentină. A supravieţuit, dar şi-a distrus vocea. Se retrage de pe scenă, îndurerat. Fură urna unde se află cenuşa Zarazei şi vreme de mai multe luni, o înghite cu linguriţa. Zavaidoc moare la scurt timp plin de remuşcări, atins de blestem”. 

Mai multe