Pregătiţi masa de Paşte cu reţete de la vedete! Secretul celei mai bune ciorbe de miel
Gospodinele sunt în focuri, cuptoarele ard, lista de cumpărături e gata. În casele românilor au început pregătirile pentru Paşte, iar vedetele nu fac excepţie. Cei mai îndrăgiţi artişti ne-au împărtăşit câteva dintre secretele lor, cu care nu dau greş în bucătărie.
Solista de muzică populară Saveta Bogdan s-a născut în urmă cu 72 de ani, în Sângeorz Băi, la Bistriţa Năsăud. A revenit în atenţia telespectatorilor după ce, în 2016, a participat la reality-show-ul “Ferma vedetelor”, filmat în Cipru, iar de atunci apare des la TV, dezbătând diverse subiecte mondene, dar şi cântându-şi melodiile celebre. “Cozonacul îl iau de la nea Vasile, dar fac ciorbă – borş de miel, care îmi place foarte tare, mai ales de Paşte. Şi drobul îmi place să îl fac în casă. Uneori mai fac şi tocană de miel, pentru că la noi în Ardeal e celebru acest preparat!”, ne-a spus saveta Bogdan, care ne-a dat şi reţeta delicioasei ciorbe de miel.
Ciorbă de miel de la Saveta Bogdan
Ingrediente: capul şi câteva oase de la miel, 250 de grame de zarzavat: pătrunjel, morcov şi ţelină, o legătură de tarhon, o legătură de leuştean, o ceapă, 500 de mililitri de borş, o lingură de orez, 100 de mililitri de smântână, un ou, de la care se va folosi doar gălbenuşul, două linguri de ulei şi sare.
Modul de preparare:
La ciorba de miel se folosesc capul de miel, oasele pulpelor, pieptul şi gâtul. Acestea se pun într-o oală de cinci litri, peste care se toarnă doi litri de apă rece şi se lasă deoparte 20 de minute, pentru ca gustul de miel să intre în apă, iar ciorba de miel să iasă gustoasă. Între timp, se toacă ceapa şi se pune la călit în ulei, într-un vas mare, apoi se adaugă şi zarzavatul tocat (pătrunjel, morcov, ţelină) cubuleţe mici şi, după două minute, oasele şi carnea de miel, împreună cu apa în care au stat, şi 1 linguriţă de sare. Toate se vor pune apoi în oala de cinci litri. Ciorba de miel se fierbe 60 de minute, la foc mic. Oala va fi acoperită cu un capac. După cele 60 de minute se va adăuga şi orezul, care se va lăsa să fiarbă timp de 15 minute, după care se va pune şi borşul. Întregul amestec se va lăsa să dea în clocot. Apoi se va adăuga sare după gust. Se va mai lăsa cinci minute pe foc, după care se va adăuga smântâna, amestecată cu gălbenuşul de ou, tarhonul şi leuşteanul. Se acoperă şi se ţine caldă până în momentul servirii.
Sarmale de la Elena Merişoreanu
Interpreta de muzică populară, care ne-a uimit în 2015, în reality-show-ul „Sunt celebru, scoate-mă de aici”, se pregăteşte şi ea de Paşte. Elena Merişoreanu (69 de ani) ne-a povestit ce pregăteşte de Paşte în familie şi ne-a spus şi o reţetă care-i iese bine. „De Paşte gătesc mâncare tradiţională, miel, drob, sarmale, care nu lipsesc, oricum, că nu e sărbătoare fără el, dar şi salată boeuf. Cozonacul îl cumpărăm, nu mai avem răbdare să-l facem”, ne-a spus solista.
Ingrediente: 1/2 kg carne tocată, 50-60 foi de viță, 1 morcov, o ceapă, 5 linguri orez, 5 linguri pastă de tomate, 2 ouă, o legatură mărar, o linguriţă cimbru, 5-6 foi de dafin, sare şi piper.
Mod de preparare: Se curăță morcovul, se dă pe răzătoarea mică şi se toacă ceapa. Se pun într-o tigaie câteva linguri de ulei şi apoi se adaugă la călit morcovul şi ceapa. Se călesc, până când de înmoaie, se pune jumătate de cană de apă şi toată cantitatea de pastă de tomate. După ce a fiert se adaugă şi condimentele. Acesta e sosul pentru sarmale, care se va folosi şi pentru umplutură. Se amestecă carnea tocată cu orezul şi mărarul, peste care vom adăuga sosul de sarmale. Se amestecă bine toate ingredientele. Se adaugă apoi 2 ouă. Se condimentează după gust. Foaia de viţă de vie, opărită, se pune cu nervurile în sus, adică partea netedă în palmă. Se adaugă din compoziţia pregătită şi le rulăm. Într-o cratiţă se aşează pe fund câteva foi de viţă, peste care se pun sarmalele împăturite. Se adaugă apă cât să acopere sarmalele. Se fierb cu capac, la foc mic.
Cozonac de la Mihai Constandache
Fostul concurent de la “Chefi la Cuţite” şi cântăreţul de muzică populară Mihai Constandache (37 de ani) ne-a oferit o reţetă de cozonac autentic de la Brăila, de unde este de origine. Tânărul, care mai este numit şi Alex Velea al muzicii populare, datorită tatuajelor,dar şi pentru faptul că merge la sala de forţă precum solistul, a început să facă cozonaci şi gogoşi atunci când a ieşit din emisiunea Antenei 1 şi are o reţetă căreia nu-i rezistă nimeni. Până atunci, solistul ne-a spus reţeta cozonacului lui special.
Ingrediente: un kg faină, 5 gălbenușuri, 200g zahăr, 150g unt, 50g drojdie, un praf de sare, 500g lapteCrema: albușurile, 150g zahăr, 300g nucă măcinată, 100 g cacao, esenţe de rom şi vanilie
Mod de preparare: În făină se pun maiaua și gălbenușurile. Se amestecă. Zaharul dizolvat în lapte, împreună cu esenţele, se toarnă treptat peste făină. Se amestecă cu mâna sau cu malaxorul (cine are). Se pune apoi sarea. După ce se amestecă bine, se adaugă untul (la temperatura camerei) puțin câte puțin sau ulei. Se frământă bine. Secretul unui cozonac bun și pufos constă în frământarea lui. Este o vorbă din bătrâni "Frămânți la el până îți picură apă din grindă". După ce s-a frământat minim 45 minute la mână sau maxim 15 minute la malaxor, se lasă la crescut până își dublează volumul. Pentru cremă batem spumă albuşurile, apoi adăugăm zahărul, iar la final, când compoziţia este “băţ”, punem nuca măcinată, cacaoa şi din nou esenţe. Amestecăm până se omogenizează. Întinde aluat în formă dreptunghiulară, ungem cu o parte din cremă, rulăm şi punem în tavă. Se lasă să crească și în tavă, apoi se bagă la cuptor circa 45 - 50 minute. Depinde de cuptor. Secretul meu pentru a ieși cozonacul perfect este “pasiunea și timpul de frământare”. A, am uitat, pun și dragoste atunci când îl frământ!
Drob de la Delia Barbu
Tânăra interpretă care provine din Mehedinţi a început să meargă la concerte încă de pe la 15 ani, când “tatăl meu comvins de mama m-a luat la evenimente să învăţ cum se câştigă banii din ceea ce vroiam eu să fac şi ce presupune asta. Zis şi făcut. Eram conştientă de faptul că trebuie să muncesc mult şi că am multe de îndreptat. Am făcut şcoala populară de artă, m-am perfecţionat, am câştigat câteva concursuri mari în ţară, apoi turnee cu ICR în Europa şi Vietnam. M-au sprinjinit oamenii locurilor mele, artişti valoroşi ca Petrică Mâţu Stoian, Niculina Stoian sau Nina Predescu. Am o soră mai mică şi una mai mare, iar alături de familie gătim specialităţi de la noi, în special drob!
Ingrediente: organele mielului, ouă, ulei, ceapă verde, usturoi verde, pătrunjel, mărar, sare şi piper, ouă fierte întregi pentru decor.
Mod de preparare: “La mine la ţară, drobul întotdeauna a fost făcut de bunica mea, după care am preluat eu ştafeta. Reţeta ei îi face pe toţi membrii familiei să saliveze. După ce mielul este sacrificat, din organele lui obţinem o tavă zdravănă de drob. Organele se spală cu mare atenţie, până se înlătură grăsimea. Se fierb timp de 40 de minute, apoi se taie mărunt. Un mare secret este acela că se taie, nu se toacă la maşina de tocat, tocmai pentru a-i păstra textura. Ceapa verde şi usturoiul se călesc bine în puţin ulei şi se adaugă peste organele tăiate. Adaugăm ouăle bătute, condimentele şi verdeţurile. Gustăm amestecul de sare şi piper, apoi îl punem într-o tavă tapetată cu prapur pentru crustă şi un gust unic. Pentru un aspect "fiţos" putem pune ouă întregi în interiorul tăvii.
Sper că v-am făcut să-l preparaţi în următoarele zile, altfel că vă aştept la Buseşti, Mehedinţi, să degustăm împreună. Nu uitaţi, cel mai important e să gătiţi cu drag şi dragoste de bun şi bunătăţi!