Prin ce drame a trecut Anda Călugăreanu! Azi se împlinesc 25 de ani de la moartea ei

15 august 2017 13:32   Vedete românești
Ultima actualizare:

Cunoscuta cântăreaţă şi actriţă a fost o prezenţă veselă în faţa camerelor de filmat. De fapt, cu un ochi pângea şi cu unul râdea. Click! îți spune povestea nefericită a Andei Călugăreanu, una dintre cele mai îndrăgite personaje din perioada comunistă.

Fermecătoarea Margareta Pâslaru a publicat azi, 15 august, un mesaj emoţionant pe pagina sa de Facebook, însoțit de o fotografie de arhivă.

„În amintirea Andei Călugăreanu s-a dus... la 15 august 1992, mult prea devreme. A fost prima mea colegă care mi-a cântat o compoziţie proprie, şi-a dorit „Timpul” pentru turneul din Germania”. Cele două actriţe cântăreţe erau vedete în aceeaşi perioadă, Margareta fiind mai mare cu trei ani decât Anda Călugăreanu care a trăit în perioada 1946-1992.   

Părăsită pentru Vasilica Tastaman

Pe numele său adevărat Anca Miranda Călugăreanu, mama Ioanei Tufaru a fost actriță și interpretă de muzică ușoară și folk, dar şi om de televiziune. A avut o copilarie tristă, părinții ei despărțindu-se când ea era încă la liceu.

Anda a rămas cu tatăl, un ofiţer militar care i-a oferit o educaţie aspă, iar sora sa cu mama. Avea 16 ani când s-a făcut cunoscută prin prezentarea la un concurs organizat de unul din ansamblurile artistice ale Armatei, pentru ocuparea unui post de solistă. Acolo a fost remarcată de Mircea Crișan care a ajutat-o. A câștigat concursul şi tot Mircea Crişan i-a pus numele de scenă Anda, pentru a evita cacofonia Anca Călugăreanu. Nu a rămas prea mult în ansamblul Armatei, acesta fiind desfinţat, însă a fost auzită de cei de la Radio.

Visul ei cel mare era să devină actriţă, însă a picat de două ori examenul la Institutul De Artă Teatrală și Cinematografie. În anii '60, Cornel Fugaru o alege ca solistă în formația Sincron și, la un moment dat, se naşte trioul muzical Anda, Dan Tufaru și Florian Pitiş care a făcut furori în programele de televiziune.

S-a îndrăgostit de actorul Dan Tufaru dar, când acesta a părăsit-o pentru Vasilica Tastaman, viața ei s-a schimbat complet.

Medicii i-au pierdut analizele când încercau să afle de ce e bolnavă

După 1990 s-a recăsătorit cu Alexandru Medeleanu. A început să facă televiziune, însă află că are cancer la plămâni și trece prin chinuri groaznice. A ştiut că este grav bolnavă. Avea dureri aşa de mari, incăt cei din jur nu o mai suportau. A încercat să se sinucidă, spun cunoscuţii, însă au reuşit prietenii să o salveze. Ultima dorinţă a ei a fost ca lumea să n-o uite. A murit pe canapea, in braţele soţului ei, Alexandru Medeleanu. În ultimii ani de viaţă a fost chiar şi profesoară de actorie. Voia să imprime discuri speciale cu muzică pentru copii. Începuse deja să strângă materiale. Şi-ar mai fi dorit un disc cu muzică uşoară. Avea proiecte de emisiuni TV, însă nu a mai avut destul timp. 

Mai multe