Radu Vâlcan: «Între o bucată de carne şi viermi prăjiţi, aş alege viermii»

8 septembrie 2018 19:07   Vedete românești
Ultima actualizare:

După ce a filmat patru sezoane la rând în Thailanda, la care se adaugă 3 vacanţe personale, Radu Vâlcan poate considera acea destinaţie o a doua casă. Se regăseşte în cultura, în stilul de viaţă al localnicilor, dar şi în bucătăria lor. Mâncarea thailandeză e preferata lui, iar până acum a încercat absolut toate ciudăţeniile.

Prezentatorul emisiunii „Temptation Island – Insula Iubirii”, care se poate vedea luni şi marţi (ora 20.00) la Antena 1, a stat până acum în Thailanda, adunat, 5 luni şi jumătate. Atât în interes de serviciu, cât şi pe cont propriu. Acele locuri sunt pe placul lui din toate punctele de vedere. „Mâncarea asiatică, în special cea din Thailanda, este fix pe gustul meu, căci este din start foarte picantă. De cele mai multe ori, dacă vrei să mai adaugi vreun condiment, efectiv nu o mai poţi mânca. Mi s-a întâmplat să îmi comand supa lor tradiţională, Tom Yum, cu fructe de mare, şi mi-a luat în jur de trei sferturi de oră să o termin. Deşi mănânc foarte picant, îmi amorţise mâna de la gustul intens pe care îl avea. Cu toate acestea, pentru mine, mâncarea thailandeză e perfectă”, spune Radu Vâlcan.

Astfel, i-a fost foarte uşor să se adapteze stilului alimentar de acolo, în timpul filmărilor. Mănâncă preparate asiatice de foarte mulţi ani, singura diferenţă e că acolo sunt mai bune. A ajuns să cunoască reţete, ştie ce ingrediente conţine un preparat, ce mirodenii locale se folosesc, îi plac oamenii şi obiceiurile lor. „Cred că mai am puţin şi vorbesc şi limba”, glumeşte el. 

Pentru că adoră să mănânce cot la cot cu localnicii, preparate tradiţionale, a încercat aproape toate ciudăţeniile locale. A mâncat viermi prăjiţi, lăcuste, broaşte, preparate pe loc, în faţa lui. „Viermii sunt prăjiţi şi se pot găsi în absolut toate pieţele de pe acolo. În supermarketuri se găsesc şi în varianta de snack, se aseamănă cu pufuleţii. Sigur că  există multe controverse asupra acestui preparat, însă ce nu ştiu mulţi este că insectele sunt crescute special pentru a fi mâncate, nu sunt luate de pe jos. Tocmai de aceea, nu prezintă un pericol, ba chiar sunt extrem de sănătoşi, pentru că sunt cea mai bună sursă de proteină. Ştiu că pentru unii nu este prea plăcut să audă toate aceste detalii. Dar sincer, între o bucată de carne şi viermii prăjiţi din Thailanda, eu aş alege viermii”, mărturiseşte Radu Vâlcan.

Chiar dacă avea la dispoziţie şi mâncăruri neutre, pe gustul oricărui european, prezentatorul tv alegea de fiecare dată mâncarea thailandeză, fără carne şi foarte condimentată. Mânca foarte des supă de creveţi numită Tom Yum, orez, fructe de mare, dar şi o mare varietate de fructe absolut extraordinare. „Există vreo 3-4 soiuri de mango, dar unul anume are o aromă pe care nu am mai întâlnit-o în altă parte”. A ajuns la concluzia că şi în Thailanda poţi găsi la tot pasul mâncare sănătoasă, proaspătă. De altfel, şi acasă, în România, Radu Vâlcan are un stil alimentar echilibrat, nu face excese şi nu mănâncă foarte mult.

„De două sau trei ori pe an mai am poftă de un aliment «interzis», să spun aşa, dar în general fac alegeri sănătoase”. În Thailanda s-ar întoarce oricând, fie pentru filmări, fie în vacanţă, şi îi îndeamnă pe toţi să încerce această destinaţie cu peisaje superbe, localnici deschişi, ospitalieri, care te invită cu ei la masă, în curtea casei. Iar pentru a simţi mai bine atmosfera thailandeză, trebuie să ieşi din zona ta de confort, să fii curajos, să te laşi pe mâna localnicilor când vine vorba de mâncare. 

Multe ingrediente thailandeze nu se găsesc în România

Condimentele din Thailanda se găsesc şi în România, însă nu sunt proaspete. De exemplu, galangalul, un condiment cu o aromă deosebită, un gust dulceag-picant cu note iuţi, la noi îl găseşti doar congelat. Creveţii nu sunt aduşi nici la ei din mare, ci sunt crescuţi în lacuri artificiale, însă dacă la noi sunt congelaţi, acolo sunt proaspeţi. Tocmai de aceea, mâncarea nu poate avea gustul specific. „Am încercat să gătesc şi acasă, dar pentru că nu am găsit toate ingredientele proaspete, ci congelate, gustul mâncării nu a fost întru-totul... thailandez”, explică Radu.

Supa Tom Yum, preferata lui

Supa de creveţi iute-acrişoară este aproape un simbol al bucătăriei thailandeze şi mâncarea preferată a lui Radu Vâlcan. Se prepară din 450 g creveţi, 1 litru bază de supă de pui, 225 g ciuperci (se pot folosi champignon), 3 linguri sos de peşte, 4 linguri de suc limeta, 6 tulpini de lemongrass, tocate mărunt, 10 frunze de limeta kafru, tăiate julienne, 10 fire proaspete de coriandru, 2 cepe verzi, tocate mărunt, 2 ardei iuţi roşii, o bucăţică de 2 cm de ghimbir, 1 linguriţă de zahăr de palmier, 1 felie de galangal uscat. Se pun la fiert în baza de supă jumătate din frunzele de limeta kafru, lemongras, ghimbirul şi rădăcina de galangal, după 5-6 minute se adaugă ciupercile şi creveţii decorticaţi şi se mai fierb până când aceştia din urmă devin roz-portocalii. Se adaugă restul ingredientelor şi se fiebe fără a amesteca . 

Mai multe