Rămânem fără „Pădurea spânzuraţilor”? Ce se întâmplă cu celebrul film
Unul dintre cele mai cunoscute filme româneşti este în pericol de a fi interzis de la difuzare. „Pădurea spânzuraţilor”, premiat în 1965 la Cannes, face obiectul unui scandal izbucnit între Thomas Ciulei, fiul regizorului Liviu Ciulei, şi Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Thomas Ciulei (50 de ani), la rândul său regizor, a dat publicităţii un comunicat prin care interzice difuzarea publică în România a filmelor sale şi a celor aparţinând tatălui său, Liviu Ciulei (1923 - 2011). Cauza: „neregulile şi corupţia” de la Centrul Naţional al Cinematografiei.
Nemulţumirea lui îşi are originea în 2008. În acel an, filmul „Pădurea spânzuraţilor” a avut şansa de a fi restaurat de World Cinema Foundation, înfiinţată de Martin Scorsese. Proiectul, în valoare de 200.000 de euro, nu a putut fi materializat din cauza tergiversărilor de la CNC. O situaţie similară a fost în cazul filmului „Valurile Dunării” (1960), când CNC nu ar fi manifestat interes.
Reacţia directorului CNC
Anca Mitran, director general al Centrului Naţional al Cinematografiei şi fost director al Arhivei Naţionalei de Film, are altă opinie în privinţa filmelor „Valurile Dunării” şi „Pădurea spânzuraţilor”.
„Filmele se află în proprietatea publică a statului român, deci difuzarea acestor filme nu poate fi interzisă. Thomas Ciulei are drept de proprietate intelectuală, în calitate de de moştenitor, încasând o cotă parte în urma difuzării acestora”, a declarat Anca Mitran pentru Adevarul.ro.
În plus, susţine ea, nu există nici un fel de corespondenţă privind restaurarea filmelor. “E haos total în CNC”, a replicat fiul lui Liviu Ciulei, care a precizat că păstrează schimbul de emailuri pe această temă.
Problemele dintre Thomas Ciulei şi CNC au şi un alt aspect: instituţia a blocat finanţarea unor filme realizate de regizor în perioada 2010-2013.