Reţete de post de la bucătari celebri
Ţii Postul Crăciunului, dar parcă te-ai săturat de reţetele tale obişnuite şi nu mai ştii ce să găteşti? 6 bucătari celebri îţi sar în ajutor.
Fiecare îţi dă câte o idee de mâncare pe cât de gustoasă şi apetisantă, pe atât de simplu de preparat. Te vei convinge, astfel, că şi din legume, fructe şi cereale poţi prepara o mulţime de bunătăţi.
Ciuperci cu verdeaţă de la Marius Tudosiei
Ingrediente: ulei de măsline, usturoi, ciuperci, ceapă verde, mărar, pătrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: Punem la încins, într-o tigaie, o lingură de ulei de măsline, în care călim un căţel de usturoi spart şi mărunţit. Adăugăm ciupercile, pe care le lăsăm să îşi lase apa şi să se evapore, iar când sunt aproape gata, adăugăm ceapă verde, sare, piper, mărar şi pătrunjel.
Laura Cosoi ne propune o salată marocană
Ingrediente: două căni de orez integral fiert, două căni de porumb dulce fiert, două roşii tăiate, un ardei tăiat bastonaşe, un fir de ceapă, o jumătate de cană de măsline verzi. Pentru sos, avem nevoie de două linguri ulei de măsline, două linguri de sos de soia, zeamă de lămâie, mărar şi sare.
Mod de preparare: amestecăm orezul fiert cu porumbul, cu ceapa verde mărunţită, cu măslinele şi restul legumelor. Se adaugă sosul făcut din combinarea tuturor ingredientelor şi se amestecă.
O altă salată delicioasă este cea cu fasole şi cartofi. Ai nevoie de ardei copt, de fasole fiartă în 3 ape sau fasole de la conservă, de ceapă verde, cartofi fierţi, ulei de măsline, o lingură de oţet balsamic, sare şi piper. Se amestecă toate ingredientele.
Sarmale vegane de la Ligia Pop
Ingrediente: două verze murate, 500 g orez cu bob mic, 3 morcovi, 3 cepe, o rădăcină pătrunjel, 100 g făină de arahide crude, măcinate în râşniţă (sau de seminţe crude de dovleac), ulei presat la rece, 2-3 linguri pastă de roşii, sare, cimbru, mărar, busuioc.
Mod de preparare: se taie mărunt ceapa, morcovii şi rădăcina de pătrunjel, se călesc în puţin ulei şi o cană de apă. Se stinge focul şi se adaugă orezul, făina şi condimentele. Se umplu cu această compoziţie foile de varză, se rulează sarmalele şi se pun într-un vas, peste care se toarnă 500 ml apă amestecată cu pastă de roşii şi două linguri de ulei presat la rece. Totul se fierbe timp de 4-5 ore.
Legume ratatouille a la Nicolai Tand
Nicolai Tand ne propune un ghiveci românesc numai bun pentru Post.
Ingrediente: un dovlecel, o vânătă, un ardei, o ceapă, un căţel de usturoi, o lingură de bulion, ulei, sare, piper, foi de dafin şi oregano proaspăt.
Mod de preparare: vânăta, ceapa, ardeiul, dovlecelul se taie în cuburi şi se trag la tiaie, se adaugă foile de dafin şi oregano, sare, piper şi o lingură de bulion proaspăt, se mai pune un strop de apă ca să mai fiarbă puţin.
Supă de morcovi cu şofran de la Anca Lungu
„Prinţesa Polonic”, aşa cum s-a autointitulat, are, pe blogul ei, tot felul de reţete apetisante. Supa cremă de morcovi este foarte simplu de făcut.
Ingrediente: 700 g morcovi tăiaţi rondele, o ceapă mare tăiată în patru, un pahar de suc de portocale proaspăt stors, 0,12 g de şofran pur (un pliculeţ), sare şi piper.
Mod de preparare: puneţi morcovii împreună cu ceapa în suficientă apă, cât să-i cuprindă. După ce au fiert, pasaţi totul cu un blender, adăugaţi sucul de portocale şi condimentele.
Salată de conopidă cu sos de muştar de la Horia Vîrlan
Ingrediente: o conopidă mare, ruptă în bucheţele, o jumătate de pahar de ulei de măsline, zeama de la o jumătate de lămâie, o linguriţă de oţet balsamic, o lingură muştar, sare şi piper alb, opţional verdeaţă.
Mod de preparare: pune la fiert 2 litri de apă cu puţină sare şi, când clocoteşte, adaugă conopida. Las-o să fiarbă la foc iute timp de 12-14 minute, până când cotorul e moale. Scoate conopida sub jet de apă rece şi scurge-o bine. Amestecă într-un bol muştarul, oţetul, zeama de lămâie, sarea şi piperul, apoi încorporează conopida în acest sos.