Revelionul va fi mai trist fără ea. 7 ani fără Rodica Tapalagă

18 decembrie 2017 13:03   Vedete românești
Ultima actualizare:

În ianuarie ar fi împlinit 79 de ani. Actrița Rodica Tapalagă ne-a părăsit în 18 decembrie 2010, după ce o boală misterioasă a chinuit-o șapte ani. Însă, milioane de români o iubesc și astăzi pentru o carieră de excepție.

Rodica Tapalagă a fost o actriță cu o carieră bogată, cu roluri excepțional interpretate. A jucat pe marile scene ale Teatrelor Craiova, Bulandra, Nottara, Mic, dar a devenit foarte cunoscută și iubită după ce a început să apară la TVR. A fost o prezență diafană în Revelioanale regizate de Tudor Vornicu și Alexandru Bocăneț Era sora mai mică a unui alt actor uriaș, Ștefan Tapalagă și jucau deseori împreună.

Când a murit, Rodica Tapalagă avea 71 de ani. Actrița suferea de o boală misterioasă, colagenoză, afecțiune care a chinuit-o timp de 7 ani, după cum a povestit fiul actriței, Barbu Popescu, la moartea mamei sale.  În ultimele luni de viață, Rodica Tapalagă a fost spitalizată. Cauzele ce provoacă colagenoza nu sunt cunoscute. Se presupune că este vorba despre o tulburare a sistemului imunitar, câteodată ereditară.

Cine a fost Rodica Tapalagă

Actriţa Rodica Tapalagă s-a născut la 12 ianuarie 1939 la Dorohoi, judeţul Botoşani, vecină de stradă cu familia altui actor uriaș, Octavian Cotescu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti în 1959.

A întruchipat personaje de neuitat şi în filme, colaborând cu regizori, precum: Dan Piţa, Mircea Veroiu, Gheorghe Vitanidis, Mircea Daneliuc.

Distinsă cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România ACIN pe 1976 pentru rolul din ”Tănase Scatiu”. În 2001 a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate. Actriţa Rodica Tapalagă a fost premiată la gala de decernare a premiilor Municipiului Bucureşti pentru artă şi cultură, care a avut loc la 14 decembrie 2009.

Timp de aproape jumătate de secol, a fost căsătorită cu scenograful Ion Popescu-Udrişte, cu care avea un fiu - Barbu Popescu (n. 4 iulie 1970).

În ultimii 4 ani de viaţă, Rodica Tapalagă se retrăsese din viaţa publică şi artistică, din pricina bolii care o măcina.

Artista a fost înmormântată pe 21 decembrie 2010 la cimitirul “Străuleşti” din Bucureşti.

Sursa : ArhivaTVRonline.

Mai multe