Revolta artiștilor! Cum i-a afectat pandemia și de ce sunt supărați pe autorități. "Cazul Bittman" a stârnit reacții virulente
Muzicienii, instrumentiștii, actorii, balerinele, dansatorii, sunetiștii, scenografii și toți cei numiți „artiști independenți” au fost primii și cei mai grav afectați de criza provocată de coronavirus. Peste noapte s-au trezit cu spectacole anulate și fără nicio sursă de venit. De aproape 10 luni, mulți trăiesc din economii. Nu-i de mirare că apare revolta, frustrarea. Dan Bittman a izbucnit zilele trecute cu declarații șoc.
Dan Bittman: „Mai bine mor de Covid decât să mai trăiesc așa!”
„Am gura spurcată și îmi permit să spun orice. Să mor și eu de Covid, să dea Dumnezeu. Chiar nu vreau să mai trăiesc în condiții degradante. Nu se poate așa ceva, este prea mult”, a declarat solistul Holograf, la Gândul live. Bittman e supărat pe modul în care guvernanții gestionează pandemia, spunând că numărul morților e „scos din burtă” atât timp cât nu se fac autopsii, că există interese, presiuni. În tot acest timp, artiștii și industria Horeca sunt total ignorați, în condițiile în care, spune el, nu din sălile de spectacole se ia virusul. „Dacă atât de tare ne protejează masca, de ce nu îi lași să vină cu mască la concerte?! Stau oamenii în metrou… Trebuiau să fie zeci de mii de morți, dacă e așa un virus letal, dacă e pandemie. Eu nu contest că sunt cazuri dramatice (...), dar nu pot să înghit informație fără discernământ. Numărul (n.r. morților) e scos din burtă. Testări se fac, dar sunt adunate și acelea. În primul rând e miza să există starea asta în care se pot achiziționa tot felul de drăcii fără licitație. Cer oficial demisia acestor nenorociți. Trebuia să pice guvernul acesta de zece ori!”, a răbufnit Dan Bittman.
Dan Helciug: „De 10 luni trăiesc din economii și mici proiecte”
Nu este singurul supărat, singurul afectat financiar și emoțional de restricții. Numeroși alți artiști declară că trăiesc din economii și că situația nu e roz deloc. Dan Helciug, solistul trupei „Spitalul de Urgență”, mărturisește că anul 2020 a fost cel mai dificil pe care l-a trăit vreodată.
„Față de anul trecut, numărul concertelor mele a scăzut cu 90%. Am trăit din economii până acum și din mici proiecte, precum pus voce la Disney, teatru... M-am descurcat cum am putut. Am avut câteva cântări în vară, la terasă, care prind și ele bine în lunile viitoare. De asemenea, am deschis o școală online de artă, Dan Helciug Art Academy, unde alături de alți doi colegi de trupă predăm cursuri de actorie, de artă vocală, de chitară, de pian etc. Am deja cinci copii înscriși”, a declarat Dan Helciug pentru Click!. Recunoaște că virusul este periculos, că trebuie să ne protejăm, însă nu e de acord cu măsurile haotice pe care le iau autoritățile. „Nu sunt supărat, nu sunt dezamăgit, doar consider că trăim o psihoză în masă, construită în jurul unui virus care există, dar generează mult prea mare panică. Eu nu contest existența virusului, contest măsurile proaste care s-au luat în special în zona culturală. Ba deschidem, ba închidem, ba permitem 50%, ba 30%... Noi artiștii suntem într-o situație paradoxală: dacă mi-aș exprima o supărare, aș fi arătat cu degetul că nu respect medicii, că îmbolnăvesc oamenii, m-ar acuza autoritățile, mass media. Nici pe departe, eu contest măsurile luate și suspendarea dreptului la muncă, fără să fi fost făcute statistici și studii serioase în zona asta de activitate”, spune Dan Helciug.
Julia Chelaru: „Cred că suntem marginalizați pentru a doua oară”
De bine, de rău, Julia Chelaru a avut ceva activitate în această vară, care îi va permite să supraviețuiască în perioada următoare. „Am mai avut ceva evenimente pe la terase, am mai fost la zile de naștere, plus cântările de la mare... Astfel, nu am intrat în vreo problemă gravă din punct de vedere financiar. Dar da, există supărare în rândul artiștilor pentru că ni se pare oarecum nedrept de ce tocmai nișa asta reprezintă marea problemă. Cred că suntem ușor marginalizați pentru a doua oară. Dar avem răbdare, sperăm să nu dureze foarte mult și să reîncepem așa cum ar trebui spectacolele mult visate. Măcar câte o petrecere în aer liber, ne punem geaca pe noi, asta e”, spune Julia. Încearcă să vadă partea plină a paharului: „Repet, cel puțin pentru mine, situația nu e foarte gravă. Până una-alta, pot profita de timp pentru a mă concentra asupra unor piese”, adaugă ea.
Soții Maxer au profitat de micile proiecte de vară
Situția este cu atât mai sensibilă în familiile în care ambii soți lucrează în domeniul artistic. Este cazul lui Dinu și Deea Maxer. „Am fost afectați în mod direct. Încă de la începutul pandemiei, evenimentele la care trebuia să cântăm sau să prezentăm s-au amânat ori anulat. Am avut noroc totuși că hotelurile au fost deschise și am cântat toată vara, ca în fiecare an, pe terasa unui hotel din Jupiter. Am fost pe litoral cu copiii și am îmbinat munca și vacanța, ceea ce ne-a mai ridicat moralul. Ba mai mult, în ciuda situației din această toamnă, am fost solicitați la o nuntă de români în Paris, în plină pandemie, la final de septembrie. Am putut să onorăm invitația căci în acel moment nu existau restricții. De acum, Dinu se va axa pe compoziție muzicală, facem proiecte și videoclipuri pentru alți artiști. Canalul de YouTube mai poate fi o sursă de venit pentru muzicieni în această perioadă, pentru că vizualizările aduc ceva bănuți, însă nu la nivelul la care să poți trăi din asta. Sperăm ca 2021 să fie mai blând cu noi”, ne-a transmis Deea Maxer.