S-a zis cu vacanța romantică din Portugalia. Cum și-a schimbat planurile de Paște Sonia Argint Ionescu

10 aprilie 2020 12:26   Vedete românești
Ultima actualizare:

Înaintea izbucnirii pandemiei cu coronavirus şi în România, Sonia Argint Ionescu era în pragul lansării noului sezon al emisiunii pe care o realizează la TVR 1, “Vreau să fiu sănătos!”. În plus, fostul manechin avea planuri deosebite pentru vacanţa de Paşte, când urma să călătorească împreună cu soţul ei în Portugalia. Şi nu ar fi fost o vacanţă ca oricare alta, ci una extrem de aşteptată, doar în doi... Pentru Sonia, ca pentru mulţi români, toate planurile pentru perioada următoare au fost date peste cap, atât cele profesionale, cât şi cele personale. Cu toate acestea, vedeta TVR 1 este cu zâmbetul pe buze şi priveşte optimist înainte.

  • Ce planuri aveați pentru Paștele de anul acesta? Bănuiesc că v-ați schimbat intențiile, având în vedere situația actuală...

Aveam bilete cumpărate pentru Lisabona (Portugalia – n.r.), unde urma să petrecem alături de niște prieteni timp de trei zile, apoi ne-am fi continuat itinerariul către Porto, pentru încă două zile. Aveam rezervate niște cazări superbe...

Sonia Argint Ionescu: «Am un înger păzitor care mă iubește mult»

  • Așadar, cum veți petrece acum, având în vedeer situația de criză care s-a prelungit și pe perioada Sărbătorilor Pascale?

Evident, călătoria a fost anulată. Compania aeriană a anunțat anularea zborului și returnarea banilor, iar de la cazare am primit mesaj că sigur nu mai este cazul să venim. Mă bucuram de această vacanță, mai ales că era prima după ceva timp în care am fi plecat noi doi (ea și soțul ei – n.r.), fără copii. Dar, asta e... Cum vom petrece Paștele încă nu știu, dar cred că este complicat în momentul acesta să mai facem planuri. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla și ne vom adapta. Credința este ceva ce își are locul în sufletele noastre și nu pălește din cauza că nu putem merge într-o excursie sau că nu ieșim la biserică în noaptea de Înviere. Orice sărbătoare religioasă poate fi sărbătorită indiferent de condițiile de viață. Important este ceea ce simțim.

  • Apropos de asta, ce alte vacanțe ai mai anulat anul acesta?

Mi-am dat seama cu această ocazie că nu s-a întâmplat să anulăm vacanțe în mod voit până acum vreodată. S-a mai întâmplat tot anul acesta ca zborurile pe destinația München să fie anulate din cauza condițiilor meteo... Culmea este că destinația finală era o stațiune montană de schi, unde trebuia să ajung într-o călătorie de presă. Apoi am aflat că erau cazuri de coronavirus chiar acolo. Cred că am un înger păzitor care mă iubește mult.

Sonia Argint Ionescu: «Poliția venea în fiecare zi să verifice dacă suntem acasă»

  • Cât de izolați trăiți acum, mai exact?

Da, din momentul în care am aflat că am intrat în contact cu o persoană testată pozitiv de COVID 19 am intrat instantaneu în autoizolare la domiciliu, alături de soțul și de băieții mei. Noi, adulții, am respectat cu strictețe și multă seriozitate această situație. Poliția venea în fiecare zi să verifice dacă suntem acasă. Nu e de joacă cu așa ceva. În acest moment, avem avize epidemiologice care atestă că suntem ieșiți din izolare. Așa că recent am profitat să evadez pentru prima dată din casă după atâta vreme. La început am trăit o senzație de eliberare incredibilă, dar apoi m-a lovit realitatea când am realizat că nu prea am unde să mă duc... în afară de cumpărături... După ce am trecut de entuziasmul de a avea lumea întreagă a shopping-ului de mâncare pentru mine, m-am izbit însă de situația cu care ne confruntăm: mașini de poliție pe străzi, din care se auzeau îndemnurile de a sta acasă, în supermarket, răzleți câțiva oameni, care se mișcau parcă temători printre rafturile pline!! A se reține: cu fețele acoperite de măști! Din difuzoare voci robotice ne spuneau să menținem distanța, să ne spălăm bine legumele și fructele, să nu atingem decât ce cumpărăm, să stăm liniștiți că magazinul și coșurile se dezinfectează din 30 în 30 minute... M-am simțit ca în scenariul unui film dintr-o societate distopică.

Sonia Argint Ionescu: «De când sunt acasă, am făcut sport zilnic. Trebuie să mă mișc orice ar fi»

  • Tu erai o persoana extrem de activă și făceai foarte mult sport. Acum, ca să nu te îngrași, pentru că e clar că trăiești, fără să vrei, mult mai sedentar, cum ți-ai reorganizat zilele?

Am rămas activă, pentru că asta înseamnă să practici și să ai un anumit stil de viață în sânge. De când sunt acasă, cu excepția unei singure zile în care efectiv nu am avut chef, am făcut sport zilnic. Este o chestiune de ambiție, motivație interioară și conștientizarea faptului că trebuie să mă mișc orice ar fi. Avem acces la informație, la internet, așa că nu există scuze. Poți face sport fără nici un echipament. Pe YouTube sunt mii de programe de yoga, pilates, balet, fitness, pentru orice nivel de formă fizică, care scot untul din om. Am reușit ca la fiecare antrenament să transpir. Și m-am mai bucurat de o mică reușită personală. Am lansat pe contul meu de Instagram – @silversonia – invitația către niște antrenori de a face ore online. Una dintre persoanele abordate a percutat instant. De atunci, oferă zilnic ore de yoga și pilates live și sunt impresionată să văd câți oameni fac în același timp mișcare, indiferent de colțul lumii în care se află. Și pe băieți am încercat să îi determin să se miște, chiar dacă trebuie dusă muncă de lămurire... Acum de exemplu, chiar lângă mine este Eric care sare coarda.

Sonia Argint Ionescu: «Am stat mai mult timp cu familia și am făcut un jurnal zilnic de carantină»

  • Care sunt părțile bune din noul stil de viață?

Pentru că sunt de felul meu optimistă și caut să văd în mai toate situațiile părțile bune, am găsit și în acest context ceva bun. Pe plan personal, am avut timp să stau mai mult timp cu familia, să vorbim, să râdem, ne-am mai și certat. Am citit, am văzut filme, am gătit mâncare bună și nouă. Am stat de vorbă cu multă lume, pentru care nu prea aveam timp până acum, am făcut multă introspecție, am exersat chiar un fel de jurnal zilnic de carantină, pe care l-am publicat pe Instastories. Acest jurnal a devenit un exercițiu de mare deschidere din partea mea, către publicul care mă urmărește. Am ales să nu prezint doar din perspectiva roz, ci am decis să nu ascund nici momentele tensionate, de anxietate, de tristețe... Cred că este momentul să aducem și un strop de realitate nefiltrată și nephotoshopată pe conturile noastre de social media. În plus, am povestit mai mult despre aspectele mai puțin îmbucurătoare ale situației prin care trecem și am dat oamenilor teme de gândire legate de viitorul care ne așteaptă. M-am bucurat de multe mesaje extraordinar de frumoase, excelent exprimate, am avut parte de multă încurajare și apreciere, pentru că ofer conținut motivant. A fost o bună ocazie să descopăr cât de fragilă este lumea din punct de vedere emoțional. Pe plan macro, mă bucură mult la situația actuală (oricât de cinic ar suna) și mă bucură faptul că pământul respiră. La un loc cu el probabil că și noi respirăm alt aer. Diminuarea traficului de orice fel, producția oprită, cantitatea de deșeuri mai mică (sper) – de exemplu de când suntem acasă am spălat sub jumătate din cantitatea obișnuită de haine). Voi căuta informații cu privire la calitatea aerului după această pauză... S-ar putea să avem o surpriză foarte plăcută.

Sonia Argint Ionescu: «Mi-e teamă că oamenii nu au învățat în mod real mare lucru din această experiență și nici nu sunt conștienți de urmările ei»

  • Dar părțile rele, care sunt, în viziuena ta?

Momentan trăim cu senzația că lipsa socializării directe și a imposibilității de a ieși o perioadă din casă reprezintă o tragedie. Dar cele cu adevărat rele cred că vor urma abia după revenirea la normalitate. Din punct de vedere economic, cred că va fi foarte greu pentru toată lumea. Vom avea nevoie de multă răbdare și muncă asiduă până ce lucrurile vor începe să se miște. Apoi sunt foarte interesată (ca să nu zic speriată) de cum va arăta lumea după ce trece pandemia... Ce decizii se vor lua la nivel mondial, ce ne va fi impus... Am citit un articol foarte interesant, scris de istoricul și autorul „Sapiens” și „Homo Deus”, Yuval Noah Harari, despre cum ar putea arăta viitorul. Și nu-mi place posibilul scenariu. Mi-e teamă că oamenii nu au învățat în mod real mare lucru din această experiență și nici nu sunt conștienți de urmările ei. Prea puțini înțeleg că ceea ce a fost a fost și nu va mai fi. Iar asta va reprezenta un șoc. Oare vom mai putea călători? Oare vom mai socializa așa cum o făceam? Oare din ce vom trăi? Astea sunt aspectele îngrijorătoare care mă preocupă. Ca o chestiune personală pe care o consider neplăcută acum este faptul că nu am mai alergat de ceva vreme. Asta îmi lipsește mult.

Sonia Argint Ionescu: «Nu știu când vom relua filmările». Emisiunea se difuzează în continuare la TVR 1, sâmbătă, de la ora 10.00, dar în reluare 

  • Emisiunea ta de la TVR 1, „Vreau să fiu sănătos”, cum a fost afectată? Erai în plin sezon abia lansat, nu?

Da, am reușit să înregistrăm patru ediții din noul sezon „Vreau să fiu sănătos!” și, evident, totul stă acum în loc. Știm că vom începe difuzarea emisiunii, dar la momentul la care răspund acestui interviu nu am nici cea mai mică idee când va fi acest moment, nu știu când vom relua filmările. Dar mă gândeam la o difuzare on-line a emisiunii, mai ales că sunt subiecte actuale legate de suferința pe care o produce acest virus, care provoacă boala Covid-19. Informarea corectă cred că este extrem de importantă în acest moment, când mediile sunt invadate de știri false. În plus, izolarea la domiciliu generează alt tip de probleme legate de sănătate, din categoria afecțiunilor psihologice. Cred că publicul are nevoie să știe cum să treacă mai ușor peste astfel de momente de izolare individuală sau în familie.

Sonia Argint, în carantină, după ce a intervievat un bărbat cu coronavirus: «Vine Poliţia zilnic să mă verifice acasă!»

Mărturia cutremurătoare a unui medic militar de la Suceava: ”Pe cine alegem să intubăm?

Cehia devine primul stat din Europa în care viaţa se reîntoarce treptat la cea de dinainte de pandemie

Așa arată libertatea! Euforie în Wuhan după ridicarea carantinei. Zeci de mii de călători au luat cu asalt gările

Mai multe