Scrisorile lui Stanca: Dragă ASA Tg-Mureş...

26 mai 2015 20:48   Vedete românești
Ultima actualizare:

Te apelez așa, generic, fiindcă niciodată nu am știut cine și a cui ești...”cine e părinții tei”. De unul știam, pe vremea helicopterelor și avioanelor penale personale, Dumnezeu să-l ierte. Apoi, încă pe când erai în Liga a II-a, am depistat un jupânel. Daniel Stanciu. Fost ziarist. Fost impresar. Manager. Care la voi și-a suflecat mânecile, a scuipat în palme și a adus valori. Cam perimate. Ziceam.

Dar el i-a însuflețit pe alde Mureșan, N’Doye, Zicu, Hora, M. Constantin, Sepsi, Goga... Povestea ta ține istoria prostiei omenești. ”Țiganul la vânătoare.” Care stă cu un iepure-n cătare la cinci pași, și în loc să tragă, face socoteala la ce ”preptură” mișto o să iasă mmmuuuhh, plescăie zgomotos, iepurele fuge speriat. Numai că, dacă personajul fabulei era singur, la voi au fost mai mulți care știau deja cum să fie ”preptura”. Înainte de a împușca iepurele. Ăia din categoria Ceferiștilorclujeni, guzganii pitiți, acum ieșiți la lumină după ce l-au lăsat la belea pe bietul Iuliu Mureșan... V-ați văzut, din liga a II-a, direct în campioni prea devreme. Și s-au trezit mai mulți specialiști în friptura de iepure. Care, și-au dat cu părerea ante-factum. Părerologia mioritică. Și, așa, l-ați alungat pe artizanul echipei dusă la un pas de câștigarea campionatului. Stanciu. Care a plecat. Fatalmente, la Dinamo - șerpăria celebră. S-a pus cu eminența MI 5 de Băneasa... Nepregătit copilu’. Apropo, Dinamo îi vine mănușă lui Dinu Vamă. El fi-va Nașul lor. V-a-mblânzi șerpii până-i vor zice ”săru’ mâna conașule” cu limba-mpletită codană. Ce bou-bou-bou. Idiot. Cretin. A fost cine l-a lăsat să plece de la Rapid...

Și tu, ASA dragă? Care erai campioană. Care te gândeai să-l aduci pe Bölöni acasă. Ce făcuși? Vânduși pielea ursului din pădure. Scăpași vrabia din mână, p-a de pe gard... deh, vrabia mălai visează... Te făcuși ce nu ești, înainte de a fi! Și, veni Steaua. Îți luă iepur’li din față. Cu belitura de piele. Cu tavă. Cu oase. Cu zgârciuri. Și cu scobitori cu tot. Așa e când nu ai cu ce măsura măsura. Nu ai știut să gestionezi gloria. Ți-o spune un rapidist care a văzut amarnic la el acasă cum se gestionează gloria prostiei și a proștilor. Păcat! După ce mirosiși, acolo sus, esențe de brad, e greu să inhalezi odoarea obielelor de pifan... la anu’ vei primi roadele: înapoi la Liga doi! 

Mai multe