Scrisorile lui Stanca: Dragă Cornel Patrichi,

27 decembrie 2013 18:34   Vedete românești
Ultima actualizare:

Probabil că-şi numără banii... Genereţia ta nu mai e la decizie. Ce treabă mai ai tu, dansator, balerin, deja în curs de clasicizare cu pulifricii ăştia de Petri... sau cum îi mai cheamă? Cu un parvenit din SudAmerica neicanimeni la el, pro-cineva la noi? Fii fericit că ai scăpat de gaşca asta. Nu zic de cele două doamne. Le va veni rândul... Mă bucuram să te văd/aud cum îi contraziceai, le explicai fraierilor cu ştaif ceea ce ştiai tu pe meserie. Pe cine să înveţi? Generaţia făcută-n falange digitale? Zămislită pe net. Copii, nu născuţi, downlodaţi!?

Da, sunt amărât de simptomul de tabula rasa faţă de generaţia ta. Şi, a mea. Hienele astea sunt în stare să te scoată şi din istorie, doar ca să rămână ele. Nu numai în dans, balet, ci şi-n literatură, poezie, muzică. Succesul cu orice preţ, inclusiv a păşirii peste cadavre: comandamentele zilei. Poate le stricai jocurile la minciunile spectaculoase, vandabile pe care le pregătesc a le vinde unui popor de duodene. Care devoră cu muşchii cavernoşi PRO-iluzii, Anteno-iluzii, OTV-iluzii. Care nu mai ştie ce e aia cultură. Ne domină doi monştri de care nu vom scăpa decât printr-un cataclism: comisionul şi ratingul. La religiile astea se-nchină boboru de duodene; asta ei ling: un rating... Limbişti, lingăi, lustruitori de buci financiare.

Iartă-mă, vin de la zilele Grigore Vieru! Şi sunt indignat de stat. De culturnicii ţării, care ştiu cum să NU ne administreze valorile. Celebrarea lui Vieru e un demers particular. Al unei familii brave - Filomena şi Daniel Corbu - şi al unui primar iubitor de cultură, dl Nichita. Punct. Dar, pricepe ce e cu tine, Cornele. Ăştia, cinicii patriei, te-ngroapă vivant. Te-au trecut la "şi alţii"! Pe tine, marele dansator al unei epoci, făuritor de şcoală. Resemnează-te. Lasă-i să te pupe-n calcaneu...

Noi cu ai noştri. Ei cu sinea lor. Vidă. Egoistă. Mică... ca o puţă de furnică...

Aferim!

George Stanca

Mai multe