Scrisorile lui Stanca: Dragă Delia Matache,

31 iulie 2013 16:18   Vedete românești
Ultima actualizare:

Nu știu dacă nu ar fi mai bine să mă adresez lui Cornel Ilie pe care-l cunosc, admir. Și cu care, cred eu, am o relație de respect reciproc. E vorba despre polemica voastră. Sau de supărarea lui.

De faptul că, eu o spun direct, tu nu prea ai ce căuta în lumea rock-ului. Cea adevărată. Lumea lui Cornel. O lume mai spălată cultural. Mai catifelată. Nu contest, să fie clar, nici vocea ta, nici performanțele anterioare. Notabile. Pe acel domeniu numit ambiguu R&B. (Păi, dacă tu cânți Rithm&Blues, BB King ce mama dracu' face?).

Dar, la rock ești o intrusă. Nu că tu nu ai fi spălată. E vorba despre nivelul spiritual. Aici, în rock, e ca la o sectă. Bântuie de vreo 60 de ani un spirit. Care nu se ia. Nu se împrumută. Te naști cu el.

VIDEO Reacţia surprinzătoare a Deliei Matache după ce a fost acuzată că a cântat manele

Când am văzut clipul cu piesa "Pleacă!," pe care o știam cu mult înainte de a fi introdusă și tu, am crezut că Vank, Cornel sau cineva de-acolo e combinat cu tine și că deh, așa e dragostea... Nu se leagă, fată! Nu se pupă! E ca și când ai fi pus-o pe Romica Puceanu - fie iertată, mare artistă! - să cânte partitura din Aida. De Verdi.

Oricum, produsul nu a fost rău. Mai ales, pentru tine. Te-a tras în sus, te-a înnobilat. Ba, pentru unu' cu mari lacune în "cultura" manelistică, precum subsemnatul, zic că te-a înnobilat.

Ți-a dat un fotoliu în lumea rock-ului. Am să-ți adresez o întrebare pe care presa franceză a anilor '70 o punea lui Johnny Hallyday - "manelistul" îl știi, nu? - la apariția intempestivă în lumea showbizului: "de unde vii tu, Delia?" Că opera o știu. Dar, mediul originar?... Din ce spațiu cultural? Spiritual? Din ce cultură? Or, am exagerat spunând "cultură"? Cine e părinții tei... ?

Căci, eu unul îs vexat de replica dată lui Cornel. Adică o improvizație în care cânți "Pleacă!" pe manea. Păi aici e de tine, fato! Ești bună de tot. Ai chemare. O cânți desăvârșit. Vrei să cânți "la mișto" și iese o capodoperă. Ești de-acolo...

Asta îmi mai trezește o asociere culturală, dacă nu te obosesc. Aceea cu Mona Lisa del Gioconda, reclamă la pastă de dinți... Pricepi? Dacă nu, sună-l pe Cornel. Să nu mai spui nimănui, replica ta a fost joasă rău. Aproape sub nivelul unui târg din Sud. Sau, chiar pe la marginile lui.

Noi, le zicem mahalale...

George Stanca pamflet

Mai multe