Scrisorile lui Stanca: Dragă Gheorghe Turda,

8 martie 2013 18:15   Vedete românești
Ultima actualizare:

Erai falnic, mândru ficior/cu conservator şi, mai ales, aveai o voce cultivată, penetrantă, din care chiar înţelegeam ce cânţi. Apropo, e şi-un banc cu tine: te-a întrebat unu cum te cheamă?, Turda! Mă, eu te-am întrebat cum te cheamă, nu de unde eşti...!

Tu, Ghiţă, ai impus repertoriul zonei tale ca nimeni altul. Tu, Petreuşii, Buciu şi Anuţă Tite, cine o mai ţîne minte, ierte-o, Dumnezău! Din trunchiul vocii tale s-au născut alte voci: Nicolaie Furdui Iancu, Ionuţ Fulea. La emisiunea tv „Floarea din Grădină", unde s-a lansat Furdui, chiar tu ai fost prezentatorul. Tu eşti primaşul vocilor virile din Ardeal / să s-audă peste deal.

Ţi se alătură, cu brio, Ioan Bocşa, alt conservatorist!, plus cei citaţi mai sus. Dealtfel, tu vii de undeva, ai un pedigree, o istorie în spate. Am fost la Săpânţa ta unică în lume, cu Cimitirul Vesel, cu popa Luţai şi preoteasa lui pictoriţă de icoane; cu mănăstirea istorică din Peri, la hramul căreia ai cântat cum ştii tu, o memorabilă priceaznă. Poate că vocea asta a ta minunată are ceva din unicitatea talentului, chiar a umorului ţărănesc al lui Stan Pătraş; e o prelungire a ţarinei, nu doar o invenţie divină, fără de ţară, fără loc de baştină.

Am tremurat pentru viaţa ta în '94, când cu accidentul de maşină din SUA. Eram la biserica din Detroit, când am aflat întâmplarea de la nişte bănăţeni care tocmai te găzduiseră; tu erai în spital şi cât am stat eu în America, o lună!, i-am sunat să aflu cum te simţi.

De câte ori mă prinzi pe la vreun chef, tu mă faci de rahat, mă scoli în picioare şi povesteşti întâmplarea asta, mulţumindu-mi. Ăsta e cusurul tău: uneori vorbeşti mai mult; şi mai ai unul, monşer: ăla cu „hai sus, hai suuus!, / vă mulţumim frumooos, stai jos stai joooos!". Ce gimnastică faci cu onor mesenii, nici în armată n-am făcut atâtea genuflexiuni! Şi, criminl, moroşean sadic ce eşti, mai adaugi pe lângă strofele cu cele 12 luni - „cine-i născut în luna mai?"; adaugi zic, şi „cine şi-a înşelat nevasta", „cine are 48 la pantofi"...

Un chin Ghiţă! Opreşte-te, că omori populaţia nuntaşă a patriei!

La mulţi ani, 06-03-2013... Te pup pe suflet...

P.S.: La scrisoare pt Fl Zamfirescu, memoria mi-a jucat o festă. Lucian Pintilie a pus în scenă „Revizorul", nu Liviu Ciulei, cum mâna mea a scris fără cap...

George Stanca

Mai multe