Scrisorile lui Stanca: Dragă Matilda Pascal-Cojocăriţa...

7 ianuarie 2015 20:55   Vedete românești
Ultima actualizare:

...și când spun așa mă refer la tot neamul, aproape. Căci, nu puteam să scriu ”dragă alde Cigu”, nu prea mergea. Dar eu vorbesc cu toți trei. Tu, Fane și Horațiu. ”Niște nebuni”, ar spune-o babă cârcotașă și pudibondă! ”Se miră ce să mai facă să ajungă la ziar”.

Da, așa aș fi spus și eu, dacă era cazul vreunui grup de exhibiționiști anonimi dornici de rating. Numai că eu știu: voi, în orice ipostază, nu mai aveți nevoie de vreo publicitate gratuită sau disperată. Sunteți prea celebri. Și, de-aia mi-a plăcut că de Bobotează ați pozat cam cum își doresc românii creștini să fie în această zi: goi, la apă! Botezați. Bravo, copii mari ce sunteți! Știu că apa nu era rece ca aceea reală din lacuri, fluvii, mări, râuri și pârâuri, unde popa azvârle crucea pe care o râvnesc tinerii ”bobotezari”. Dar, nu contează. Mi se pare chiar cea mai reușită șotie prilejuită de această sărbătoare.

Fane, nu te superi, dar acum vorbesc numai cu Matilda: să știi că te-am cunoscut prin ‘85 sau ’86, la deschiderea unei tabere de sculptură de la Scânteia, jud. Iași, curator regretatul Radu Negru. Eram în vara de miere cu Lena mea. Prezent era și primarul de acolo, azi un important prozator. Erai ca o floare, cântai ca o privighetoare și râdeai ca o primăvară... râdeai cu o poftă edenică, emanai energii pozitive și optimiste, bucurie. Cred că din aceste calități s-au ales acelea care l-au fermecat pe talentatul Fane. Mai ales că, mariajul vostru, din câte îmi amintesc, s-a făcut întru folclor. Pentru folclor. Sunteți, dacă nu greșesc, printre primii care au deschis în România un ansamblu privat de spectacole folclorice. Nu știu ce s-a ales de firmă, dar voi, cam cu tot neamul, sunteți, voi înșivă o mare firmă. O familie muzicală. Jovială. Echilibrată. Splendidă. 

Tocmai de aceea, dragii mei, apariția la gazetă, în costume de baie, înmuiați într-un butoi, de Bobotează, nu mi se pare deloc un gest gratuit, publicitar, ci unul ”haios” în cel mai rău caz. Făcut firesc, la vremea lui, de o familie populară la noi. La mulți ani și să rămâneți la fel: 

Frumoși și luminoși! 

Mai multe