Scrisorile lui Stanca: Dragă Mircea Badea,

8 noiembrie 2012 16:41   Vedete românești
Ultima actualizare:

În general nu mai privesc de mult la producţiile tale politicomice. Destinate precum se vede administrativ, de  mai ieri, celui mai deject şi josnic scop din televiziunile lumii: ratingul. De care şi mata eşti obsedat.

Aş spune, chiar, posedat. De câte ori ţi l-ai arătat cât e de mare... aşa, ca să sfidezi duşmanul. Singurul lucru mare şi pozitiv este că dai în cine trebuie.

Nu ierţi, ai clienţi ţapeni... Ca şi sfinţia sa tov Gâdea... Chiar mă întreb uneori: când vor dispărea ăştia, că vor dispărea într-o lună chiar, cu ce o să vă ocupaţi? Probabil, fiind organul intim al Puterii, veţi fi ceva „piari" pe la Guvern, Externe, MAI. Aveţi deja un precedent în trust de care aţi scăpat onorabil şi catifelat: soţul soţiei sale... Mă refer acum la o reacţie de-a ta aflată din Click! Repet, eu nu mă mai uit la chestii politice, nici la voi, de partea cărora fatalmente mă situez ca opinii... Te citez: „Tot venea lumea la mine şi îmi spunea să-l las în pace că are cancer în gât şi nu mai stă prea mult pe aici. Îi promit că voi râde mult-mult şi voi face mimică bufă când voi citi ferparul său".

...Şi te înţeleg, culmea. Ioan Rus de la Cluj e un om care ţi-a făcut mult rău. Şi ţie, şi lui Oreste... şi nouă, românilor. Dumnezeu, iată, i-o plăteşte. Un om normal ar sublinia asta: uite Pronia, cum le vede Ea. Dar la ce mai trebuie şi pedeapsa omenească? Dar uneori ura şi frustrarea (ta) sunt prea puternice să le estompezi. Am trecut printr-o experienţă similară. Un aşa-zis amic, poet, care dormea, mânca şi făcea prostioare cu femei măritate în apartamentul meu de burlac, de căte ori venea la Bucureşti, a murit. Ei bine, în jurnalul lui postum scria despre mine numai nenorociri, calomnii incredibile, deşi făţiş, în scrisorile lui, mă lingea pe toată aria...

L-am înjurat post-mortem cât am putut şi o mai fac... nu prea e creştineşte, dar e omeneşte. Poate voi plăti în viaţa de apoi. Similar cu ieşirea ta, care e o promisiune, am un exemplu clasic: Pamfil Şeicaru. Care-l poreclise „Porcu" pe un ministru. Ei bine, nici mort nu l-a iertat. În ziua când acesta şi-a dat obştescul sfârşit şi era  înmormântat cu funeralii grele, marele gazetar a titrat de-o şchioapă: „A murit Porcu!". Ştii care e singura mea zisă pe acest caz? Tu nu eşti Pamfil Şeicaru. 

Ba, mai mult, el a plătit cu exilul.

George Stanca pamflet

Mai multe