Scrisorile lui Stanca. Dragă Smiley şi Bartoş,

6 martie 2016 22:36   Vedete românești
Ultima actualizare:

Sunteți meta-eroii de la ”Românii au talent”. Ghirlandele comice, bavura utilă, energetică a producției. Saltimbancii în sens apreciativ. Personaje clasice din dramaturgia universală. Uneori, puteți fi luați și ca moșneguții cârcotași din ”Muppets”.

Dar, la voi, nu prea e voie de critici dure, sarcastic, cum făceau ei. Nu-i elegant ca dacă accepți un om în concurs, fie cât de slab, să-l batjocorești. În fond, și el cu prostia, închipuirea, nontalentul lui, face succesul. Și, am văzut cazuri semi-patologice, la limită. O paranoia veselă, care merita din plin miștocărită. Dar, pe care voi, prudenți, le-ați tratat cu seriozitate. Erați și consiliatorii de serviciu. 

Nu uit, dragă Pavel, la Vocea, pe acel domn în vârstă, cântăreț de muzică ușoară ”clasică”, total necunoscut, care se credea părintele genului și socotea că a făcut o concesie largă onorându-vă cu prezența. Boală. Cert este că CNA nu are ce vă reproșa. Această boală, sindrom cum s-o numi, nu e introdusă într-un nomenclator al bolilor psihice. E acceptabilă. Boala de a te vedea la tv cu orice preț. ”Televiziorită” aș numi-o eu. Vezi comicul de situație creat al celui ce a primit ”carte de muncă” la voi, aflat în plin elan asumat… Oricum, el mi s-a părut mai spre un patologic acceptabil. Televiziorită cronică.

Iată-vă, Bartoș Pavel, actorul profi și cu Smiley solistul așișderea! Ați reușit să creați o nouă ocupație, rol pentru un spectacol ca acesta. ”Văl acoperitor”, care nu acoperă actorii principali, ci golurile de culise; care umple pauze; taie eventualele ”burți”. Un văl care apare când trebuie. V-ați consacrat ca un cuplu ”de umplutură”. Aţi devenit niște auxiliari pe lângă un lucru principal, uneori mai principali decât lucrul principal…Apoi, candoarea, aerul de băiat frumos și de succes, charisma, mobilitatea facială cu scheme grațioase, nu grotești ale lui Andrei Tiberiu Maria – Smiley și cu talentul actoricesc, improvizația, spontaneitatea lui Pavel Bartoș, fac un cuplu de neîncadrat. În teatru, repet, s-ar asemăna cu bufonul Regelui, cel care poate să facă/ spună orice. Sau cu acel magic Azazello din Bugakov, or Ariel din Shakespeare.Pe scurt, un cuplu de spiriduși inventivi și agreabili. Creatorii ghiduși care umplu scena cu spiridușiie! Iată un cuvânt nou care vă aparține ”spiridușiie”…

Mai multe