Scrisorile lui Stanca: In memoriam Ion Costea,

4 iunie 2013 15:44   Vedete românești
Ultima actualizare:

Am fost acum câţiva ani la cabina lui, cu el. Care era a doua sa casă. Casa de bilete...Venea aici aproape zilnic. Direct din Bucureştii Noi. Dar, să nu afle Copos ăla că-l dă afară. Îşi bea cafeaua. Citea ziarele.

Avea şi o mică arhivă cu fotografii la care ţinea foarte mult... Toată vechea sa activitate în slujba clubului, dragostea lui, fidelitatea, fanatismul mut: de a sta ca o Ana lui Manole  între zidurile Giuleştiului erau închise acolo, la casierie.

Când scoteam „Giuleştina" îi mai aduceam din tipografie 10-15 exemplare în plus, aşa, pentru el. Ţânţăreanu, Gh Florea când le-am vorbit de legenda Costea  mi-au dat nişte milioane, să-l ajute. Copos niciodată. Mă întreba: „Ce face Marin"?.

Tatăl meu de-al doilea care  m-a făcut rapidist, prieten cu Tinel Stănescu, Fănică Filote. „Mai adu-l, măi Gigele, pe la meciuri". Tata era  mai mic decât Nea Ion. Era din 1922. Se cunoşteau de-o viaţă. Şi, o viaţă tata i se adresa cu NEA Costea. Nu îl tutuia. Când tata s-a prăpădit, nea Ion a fost acasă la noi, la cimitir în Giuleşti Sârbi, cu Nae Manea.

A avut poate cea mai lungă activitate la piticii Rapidului. Până şi ex-premierul Văcăroiu a fost pitic acolo. Pe la 12 ani am plâns să-mi bage tata o pilă la Nea Costea, să joc la Rapid. După probe, i-a spus: „Marine, dă-l la carte!"... Ambiţios, m-am dus la lupte. Unde am ieşit vicecampion naţional... iar cartea îmi place şi azi. Plecarea lui mi-a rupt o parte din suflet. Îl plâng pe nea Ion alături de fraţii rapidişti, Manea, Paţanu, Puiu Niţă, Nichi Bădoiu, Mamedu, Mache, Blondu şi alte zeci-sute de mii, milioane de-ai noştri...

Moartea lui - o legendă de 101 ani a Giuleştiului - chiar acum, când Rapidul însuşi e pe ducă, e un semn divin. Un ţipăt de protest definitiv faţă de capitalistul ăsta fără suflet. Rece ca un şarpe. Nesătul şi neam prost ca o hienă... Nea Ion a început cariera la CFR Cluj. În memoria lui, eu nu o să mă mai iau de clubul acesta şi de  istoria lui.

Drum bun, Nea Ioane! Dormi în pace, Rapid nu piere!

George Stanca pamflet

Mai multe