Secretul din spatele calculelor. Cum a reușit Theodor Marcu să ne uimească la Românii au talent

17 februarie 2020 16:10   Vedete românești
Ultima actualizare:

Cea de-a doua ediție a emisiunii "Românii au talent", difuzată la PRO TV vineri, 14 februarie, a adus încă un golden buzz din partea juriului, de data aceasta pentru un puști-minune care ne-a lăsat pe toți cu gura căscată. La doar 6 ani, Theodor Marcu a făcut calcule complicate în timp ce recita versuri sau în timp ce spunea prenumele unor compozitori de muzică clasică. Ce se ascunde în spatele acestui talent? O tehnică japoneză care îți poate transforma copilul într-un geniu.

Theodor Marcu, puștiul de 6 ani care a reușit să ducă la capăt calcule matematice complexe în timp ce spunea și prenumele unor compozitori europeni de muzică clasică, l-a convins pe Andi Moisescu să-și ofere și cel de-al doilea golden buzz: ”E de pe altă planetă. E ceva ce doar el înțelege”, a exclamat juratul de la "Românii au talent". Andra era siderată, Florin Călinescu zâmbea admirativ, iar Mihai Petre parcă își căuta notele de 10 sub pupitru.

Cum a reușit Theodor Marcu să facă mental aceste socoteli deloc simple pentru un copil? Este vorba despre o metodă japoneză de calcul, diferită de ceea ce știm noi despre operațiile aritmetice, și care are două componente: sorobanul, abacul japonez, și anzanul, metoda de calcul mental. 

Ce este soroban, abacul japonez

Sorobanul, abacul japonez, datează de peste 500 de ani și este instrumentul care poate transforma orice copil într-un ”magician” al calculelor mentale, potrivit site-ului sorobanromania.ro. Metoda de calcul japoneză cu Soroban este materie de studiu în școlile japoneze și a fost introdusă în numeroase țări occidentale datorită efectelor pe care le are asupra dezvoltării creierului copiilor.

Ce este anzan, metoda japoneză de calcul mental

Anzan este metoda de calcul mental japonez. După ce au învățat să manipuleze cu rapiditate Sorobanul, cei care învață metoda nu mai au nevoie de acest instrument de calcul. Îl vor proiecta mental la fiecare provocare aritmetică și vor mișca elementele lui, imaginar. Astfel, fără creion sau hârtie, copiii ajung să efectueze calcule cu numere mari, mai repede decât un calculator.

Tot pe site-ul citat scrie că, după ceva antrenament, copiii pot să recite poezii, să cânte, să joace Fazan în timp ce calculează mental, ceea ce este imposibil pentru un adult care nu a învățat metoda de mic. Adică fix ce a făcut Theodor Marcu la "Românii au talent", recitând "Somnoroase păsărele" în timp ce făcea calcul complicate.

"Românii au talent", din nou lider de audiență

"Românii au talent" a condus detașat topul audiențelor pe toate segmentele de public. La nivelul publicului comercial, cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, show-ul a înregistrat 12.6 puncte de rating și  37.8% share, în timp ce postul de televiziune clasat pe locul doi a obţinut numai 4.7 puncte de rating și 14.1% share. Peste 2.7 milioane de telespectatori din întreaga țară au urmărit spectacolul, iar în minutul de maximă audiență, de la 22:03, aproximativ 3.4 milioane de români au fost cu ochii pe PRO TV. Concurenții care au impresionat juriul și au primit din partea acestora 3 sau 4 DA sunt: Sebi și Dani (School of rock), Verba Shadow Theatre, Larisa Magda, Cătălin Advahov, Venom, Eva Cristina Mihali, Viviana Rossi, Nea Dudu de la Mârșa, Sarah Llewellyn, Denisa Negoiță și Cristian Baican, Cornel Hrișcă – Munn și Nishan E Khalsa Gatka Group.

Citește și:

Secretul lui Erno Varga, de la «Românii au talent». Și-a iertat mama, dar nu o mai vrea în viața lui: «Mi-e frică, am tot fugit de ea»

«Românii au talent» sezonul 10. Pavel Bartoș, șapte secrete de dincolo de micul ecran

Mai multe