Sergiu Nicolaescu ar fi împlinit 90 de ani. Ileana Popovici, fosta lui iubire: "Mi-a făcut curte vreo patru luni”
Sergiu Nicolaescu ar fi împlinit 90 de ani, azi, 13 aprilie 2020. A regizat peste 54 de filme, a iubit cu patos femeile și își transformase vila într-o adevărată expoziție de arme, multe folosite și în filmele sale istorice. A murit într-o dimineață geroasă de iarnă, pe 3 ianuarie 2013. Viața lui e demnă de un scenariu! Click! vă propunere o întoarcere în timp cu acest mare actor și regizor, care va rămâne în memoria românilor și cu rolul vieții lui, din pelicula „Cu mîinile curate” (1972), în care l-a interpretat pe șarmantul comisar Miclovan.
„Îmi plac cele tinere", declara Sergiu Nicolaescu, cu umor, în interviurile în care era întrebat despre femei. Ultimii ani din viață i-a petrecut alături de Dana Ionică, cu 47 de ani mai tânără decât el, care de altfel a și moștenit imperiul său financiar, trei apartamente, o vilă la 2 Mai, 400.000 de lei și drepturile de autor: “Pe Dana eu am crescut-o!“, declara Sergiu, despre ultima sa soție.
Diferența de vârstă nu a reprezentat o prăpastie între ei, dimpotrivă: „Repetă rolul cu ea. Și acasă repetă rolul cu Dana. La pelicula “Supraviețuitorul“ era tot timpul pe platou. De exemplu, la filmul “Ultimul corupt”, Dana venea la probele cu actorii, la probele de lucru, de costume, ne sfatuiam cu ea și ea și Sergiu. Avea foarte mare încredere în Dana. În ultima parte a vieții regreta că nu are un copil”, povestea scenograful Radu Corciova, despre celebrul cuplu.
La 24 de ani s-a căsătorit cu o coafeză
Dar Sergiu a mai iubit o coafeză, pe Mariana Nicolaescu, cu care, la vârsta de 24 de ani, s-a căsătorit din dragoste la prima vedere. Divorțul a survenit după doar câteva luni. El le-a povestit prietenilor că soția lui rămăsese gravidă și că, de comun acord, au hotărât să nu păstreze copilul, pe motiv că nu este pregătit să devină tată. La 50 de ani, marele regizor a mai bifat o căsnicie, cu artista Gabriela Nicolaescu, dar a fost tot una pe perioadă determinată, după zece ani survenind separarea. Cei doi au lucrat foarte mult împreună, într-un tandem regizor-scenograf și soț-soție care a funcționat, spunea el, pentru că doamna i-a înțeles capriciile. Avea un principiu solid. El era dator să conducă doar la filmări, femeia să conducă acasă. Apropierea s-a păstrat și după destrămarea cuplului.
O legătură specială cu actrița Ileana Popovici
Dar Sergiu a avut o sensibilitate aparte și pentru celebra actriță Ileana Popovici, acum în vârstă de 73 de ani. Cei doi au împărțit și bune și rele vreme de opt ani: „Sergiu, de exemplu, mi-a facut curte vreo patru luni. Nici nu m-am gândit vreodată că o să fie o iubire între noi. Ne-au legat mulți ani, a fost o relație bună, normală. Fără lucruri deosebite, dar, probabil, că în perioada aceea eu aveam nevoie de el si el de mine. Poate ca el avea nevoie de normalitatea mea si eu eram îndragostită – era un bărbat frumos, era un bărbat influent și îmi dădea o anumită siguranță”, a povestit artista, pentru Tango – Marea Dragoste.
În 2002, Nicolaescu declara cu un vizibil regret: "Pentru mine n-a existat altceva în viață decât filmul. Am reușit în film, n-am reușit în viață personală. Mi-ar fi plăcut să am cinci-șase copii, mă rog, n-am avut. Am o mare admirație față de familiile care au făcut și au crescut copii”. În filmul „Cu mîinile curate” (1972), comisarul Miclovan, rol interpretat de Sergiu, se descrie astfel: „Tudor Miclovan, 35 de ani, neînsurat din principiu, politică nu, tot din principiu, metode nu prea ortodoxe, puțin afemeiat, nu încurcă borcanele”.
A regizat peste 50 de filme
Sergiu Florin Nicolaescu s-a născut pe 13 aprilie 1930 la Tg-Jiu, în Duminica Floriilor. La 5 ani a părăsit Targu-Jiu, familia stabilindu-și reședința la Timișoara. De mic copil i-au plăcut filmele și își dorea să joace. Era șeful unei bande de 30 de copii, iar zona lor se întindea de la Spitalul Militar până la podul dintre Cetate și Mahala. A făcut ultimele 4 clase de liceu în 2 ani. În 1948, a intrat la trei facultăți: Belle Arte, Politehnică și Scoala de Ofițeri de Marină. În 1954, la doi ani de la absolvirea Politehnicii, i s-a propus un post de director tehnic la un I.A.S de lângă București, devenit mai târziu Gospodăria partidului. Întâmplarea a făcut să se întâlneasca cu un coleg din Politehnică, repartizat în Cinematografie și astfel ajunge să aibă legătură cu acest domeniu.
În 1962 joacă în "Memoria Trandafirului". În 1967 are loc premiera pariziană a filmului "Dacii", coproducție francezo-română. Pe Champs-Elysees, în dreptul restaurantului "Fouquets", trona un afiș al filmului, uriaș și având textul: "un film du Serge Nicolaesco". Era o foarte mare satisfacție pentru un tânăr debutant, de 37 de ani. În 1968 a lucrat în calitate de regizor cu Orson Welles, Laurence Harvey și cu alți mari actori americani și europeni, chiar la București, la filmul "Bătălia pentru Roma" - producție americano-germană. Să nu uităm însă nici peliculele lui de mare succes, "Mihai Viteazul" (1971), "Nea Mărin miliardar" (1979), "Ultima noapte de dragoste", "Ciuleandra" (1985), "Noi, cei din linia întâi" (1985), "Triunghiul morții" (1999) și "Orient Express" (2004).
Citește și:
6 ani fără Sergiu Nicolaescu. Cum arată acum văduva marelui regizor
Cerinţa lui Sergiu Nicolaescu privind propria înmormântare. Ce i-a spus unui bun prieten