Sfântul Mina, popular şi în rândul vedetelor

10 noiembrie 2016 5:25   Vedete românești
Ultima actualizare:

S-au dus vremurile când David, Maya sau Noah ni se păreau prenume exotice. Mai nou, vedetele nu-şi mai botează odraslele după sfinţi ocrotitori. Ca de pildă Mina, pe care ortodocşii îl prăznuiesc vineri.

Horia Brenciu (44 de ani) a surprins pe toată lumea în 2012, când iubita lui, producătoarea TV Alice Dumitrescu, îl făcea tată pentru prima oară. Artistul a anunţat că pe fetiţa lui o va chema Mina, nume rar în peisajul showbiz-ului nostru. Bebeluşa cuplului s-a născut pe 1 noiembrie, aproape de data la care creştinii îl prăznuiesc pe Sf. Mina, 11 noiembrie. 

Şi Irina Mohora (31 de ani), cea mai sexy graviduţă la ora actuală, a anunţat recent că fiul ei, care va veni pe lume în jurul datei de 15 noiembrie, va purta prenumele Mina şi Zian. Prezentatoarea emisiunii “Lozul cel mare” de la TVR, sau “Fata de la Loto”, cum e poreclită, a şi explicat alegerea: la Sf. Mina s-a rugat ea ca să rămână gravidă, iar Zian a fost numele pe care l-a purtat Părintele Arsenie Boca, până să fie hirotonisit. 

Pentru creştini, sărbătoarea de azi are mai multe semnificaţii. Sfântul Mina este protectorul celor care au suferit o pagubă de orice fel sau nu reuşesc să se căsătorească, scrie adevarul.ro. Nu doar cei cau au fost păgubiţi caută să le meargă bine, ci şi cei care vor să îndepărteze gândurile şi faptele rele ale duşmanilor. De exemplu, la biserica Sfântul Mina-Vergu din Capitală, femeile merg pe 11 noiembrie cu lumânări şi le lipesc la sfeşnice cu capătul pe care de obicei îl aprind. Se crede că astfel vor schimba gândurile duşmanilor.

Fetele urmează şi ele acelaşi ritual cu lumânările în speranţa că inimile celor doriţi se vor întoarce spre ele. Tot în această zi se plătesc sărindare şi acatiste pentru măritiş, pentru împlinirea blestemelor şi aflarea unor taine. Credincioşii se pot închina la moaştele Sfântului Mucenic Mina în Bucureşti, Iaşi şi Suceava. Începând din anul 1874, biserica  Sfântul Mucenic Mina-Vergu din Bucureşti păstrează fragmente din moaştele Sfântului Mina. Ele au fost aduse de la Muntele Athos şi de la Mănăstirea “Sfântul Mina” din Egipt.

Mai multe