Silvia Lăuneanu: «Piureul copilului este cea mai bună mască de faţă!»

16 septembrie 2017 20:37   Vedete românești
Ultima actualizare:

La 41 de ani, „fata cu vioara” din fosta trupă De La Vegas este o mămică modernă, degajată şi eficientă în tot ce face. Nu are timp de mers la saloane de înfrumuseţare, abia de reuşeşte să doarmă câteva ore pe noapte. Dar ştie să îmbine utilul cu plăcutul. Mâncarea gătită pentru fiul ei o foloseşte şi ca tratament pentru faţă.

Subţirică, uşor bronzată, plină de energie şi, ca de obicei, cu zâmbetul pe buze. Aşa am găsit-o pe Silvia Lăuneanu în apartamentul ei din Bucureşti. Era ora 17.30, iar băieţelului ei, Alexandru (un an şi jumătate), tocmai păpa masa de prânz. „Vi se pare târziu? Încă suntem în proces de adaptare la fusul orar. În primele zile, luam prânzul la unu noaptea şi cina la şapte dimineaţa. Dar oricum masa de prânz e mai târziu la noi”, spune Silvia, începând să ne exemplifice. Astfel, de îndată ce se trezeşte, îi dă copilului un biberon de lapte. Puţin după ora 10.00 este ritualul cu piure de fructe amestecat cu brânză de vaci şi bucăţele de mozzarela. Înainte de somnul de prânz, îi prepară o gustare din fructe şi legume proaspete. „Nu le amestec pe toate, le las bucăţele, să ronţăie el ce-i place. În felul acesta observ ce preferă, ce gusturi are. Nu e vreun mofturos, dar nici mare mâncăcios”, explică artista.

După somn, undeva la ora 16.00, urmează prânzul, care constă în carne de pui de casă sau ou, cu legume preparate în diverse feluri. Patru ore mai târziu îi dă o cină uşoară, iar la ora 22.00 un ultim biberon cu lapte. „Se culcă destul de târziu, pe la 11 noaptea. Până atunci, bate toba încontinuu, e o vijelie prin casă, plin de energie. Nu există să-l pot culca mai devreme de 11. Se mai trezeşte pe la 5-6 pentru un lăptic”, povesteşte Silvia. 

Cu un asemenea program, ea e serios în urmă cu somnul. De când e mămică, n-a mai dormit nici măcar o dată când a vrut, cât a vrut. „Ziua nu pot dormi, iar noaptea am un somn iepuresc. În primele luni, când alăptam din două în două ore, a fost mai greu. Acum m-am obişnuit cât de cât cu starea aceasta permanentă de oboseală. Însă când e vorba despre copilul tău, nu simţi că faci vreun efort, ai satisfacţii imense, mai ales dacă-l vezi că e sănătos, papă cu plăcere ce-i pui în fardurie. Mai frustrant e când îl vezi că aruncă pe pereţi cu mâncarea”, râde ea. 

Chiar dacă nu are timp să bată la uşa saloanelor de înfrumuseţare, Silvia găseşte soluţii să aibă grijă de ea, astfel încât sarcina şi viaţa de mămică nu şi-au pus deloc amprenta asupra trupului ei. „Am avut ambiţia să fiu la fel ca înainte, să mă îngrijesc, să mănânc sănătos, să fac sport şi să arăt bine. Mă îndrept vertiginos spre 42 de ani, dar vreau să fiu o mamă tânără, modernă”. Cum reuşeşte? E simplu şi rapid. Astfel, zilnic, când îi face copilului piureul cu fructe de dimineaţă, cele două-trei linguri care mai rămân în castron şi le pune pe faţă, ca mască. „Şi uite aşa mama combină gătitul sănătos pentru copil cu propria îngrijire. Zilnic am parte de măşti naturale cu tot felul de fructe, de fac invidioasă orice cosmeticiană”, râde artista. Silvia şi băieţelul ei vor mai sta în România până la finalul anului, perioadă în care se ocupă de mai multe proiecte, între care şi lansarea unei game proprii de produse pentru îngrijirea părului. Soţul ei, Sorin, e în America, dar va reveni în ţară luna viitoare.

Pune toate fructele posibile în piureul de dimineaţă

Alexandru mănâncă la fiecare mic dejun piure de fructe cu brânză de vaci. Cu toate acestea, nicio masă nu seamănă cu alta. Asta deoarece Silvia face de fiecare dată alte combinaţii de ingrediente. „Mixez o grămadă de fructe ca să aibă cât mai multe vitamine. Din frigider nu-mi lipsesc merele, perele, bananele, zmeura, avocado, strugurii, afinele, pe care le combin ori cu un iaurt bio, ori cu brânzică de vaci cu smântână... Câteodată pun şi o sfeclă roşie. Sunt delicioase aceste combinaţii”, aflăm de la Silvia Lăuneanu.

«Se mănâncă foarte sănătos şi în America»

De fix un an, găteşte zilnic şi are o dexteritate impecabilă în bucătărie. „Mă pricepeam dinainte, chiar la chestii complicate, îmi ies super bune dacă mă enervez. Acum gătesc de două ori pe zi pentru că Alexandru se plictiseşte îngrozitor de repede de acelaşi fel de mâncare şi îmi spulberă creierii de griji gândindu-mă ce să-i mai fac bun şi sănătos”, explică ea. Reuşeşte să gătească sănătos şi în America, ţară în care s-a mutat de aproape trei ani şi unde s-a căsătorit cu un român stabilit acolo. Chiar dacă mulţi au impresia că americanii mănâncă numai hamburgeri, cartofi prăjiţi, gogoşi pline de zahăr, că în magazine nu găseşti decât alimente cu gust de „carton”, Silvia susţine că se poate mânca sănătos, curat, BIO, dacă ştii de unde să-ţi faci cumpărăturile. „Sunt pieţe în care vin caravane cu produse naturale, de la ferme. Varietatea e mare şi chiar ai garanţia că produsele sunt BIO, legislaţia este foarte aspră în acest sens”.

Mai multe