Spectacolele pandemiei. Actorii și artiștii tăi preferați au mutat distracția pe internet
Nu mai pot cânta în fața voastră pe scenă, dar asta nu înseamnă că v-au uitat. În anul pandemiei, când toate s-au mutat în online, de ce nu s-ar muta și concertele? Astfel, mai multe trupe au anunțat, în această perioadă, că pregătesc spectacole pe care le puteți urmări din fața calculatoarelor sau telefoanelor.
Trupa Vama, festival online în perioada 27-28 noiembrie
„Din dorința de a ne face meseria și de a nu pierde legătura cu voi în aceste vremuri complicate, a trebuit să ne reinventăm. Am hotărât că e un moment bun să punem la un loc toate pasiunile noastre sub forma unui festival. Un festival dominat de muzică, educație și storytelling. VAMAFEST devine astfel primul festival digital al unei trupe din România. Nu știm cum ne-a ieșit asta, dar iată-ne aici gata să vă oferim o experiență rock'n learn”, scrie trupa Vama, pe canalele media.
Tudor Chirilă precizează că au pregătit 50 de cântece, adică circa 7 ore de muzică din repertoriul Vama și Vama Veche, organizate în sesiuni întinse pe două zile. Pe lângă concerte, artiștii au pregătit ateliere de instrument sau vocal coaching, dezbateri și povești desprinse din experiența lor, ba chiar și un „Vama Karaoke Show” – „că doar n-o să cântăm numa' noi”, spun artiștii. Programul celor două zile de festival poate fi găsit pe vamafest.ro/program.
Lora vinde și bilete
Lora are și ea concert online pe 26 noiembrie. Nu gratis, ci „taie” bilete la un preț modic, de 25 de lei. „M-au întrebat niște minunați ce știu să fac de 25 de lei, prețul biletului. Ce anume aș putea să fac să merit ca cineva să dea suma asta. Păi voi cânta cu capul în jos sub apă în timp ce fac jonglerii cu mâna stângă și mi-am învățat motanii să danseze în sincron. Credeți-mă, merită!”, glumește ea. Concertul se numește „Suflet de femeie”, începe la ora 21.00 și va dura 30 de minute.
Dan Helciug cântă de acasă
De când a început pandemia, Dan Helciug cântă pentru fani de acasă. Concertele lui online au ajuns azi la episodul 41 și sunt urmărite de mii de fani, pe rețelele sale de socializare. „Am pornit cu live-uri în garaj, la gura sobei, am continuat în mașină, apoi pe acoperiș și acum am ajuns în pat”, scrie Dan Helciug, anunțându-și concertul live de luni, 23 noiembrie, ora 21.30.
Și Pepe ține concerte online pe canalul său de Youtube, durează circa două ore și de fiecare dată are invitați diverși colegi artiști.
Festivalul Național de Teatru, exclusiv online
Ediția din acest an a Festivalului Național de Teatru din România a debutat azi, în condiții cu totul speciale, exclusiv în mediul online. „Cea de-a 30-a ediție, una aniversară, va avea loc în perioada 22-29 noiembrie”, anunță organizatorii. Spectacolele vor fi transmite pe internet, dar și la radio și tv (TVR 3). Programul poate fi „răsfoit”, evident, tot online.
Direcția 5 pornește în turneu prin țară
Normalitatea din trecut a devenit excepția, în aceste vremuri. Direcția 5 își promovează în această perioadă turneul național „Povestea noastră” și anunță spectacole la Moinești (2 decembrie, la Centrul Cultural Lira), la Piatra Neamț (3 decembrie, la Cinema Dacia Mon Amour), la Cinema Unirea din Botoșani (4 dec) sau la cinema Sergiu Nicolaescu din Târgu Jiu (7 dec). Urmează Reșița, Lugoj, Târgu Neamț, Câmpia Turzii și Constanța. Amânate și reprogramate de nenumărate ori, încă din primăvară, spectacolele se pare că se vor ține în locații din spații închise, iar biletele se vând pe iabilet.ro cu prețuri cuprinse între 70 și 100 de lei.
Cântăreții cer guvernanților să-i includă în schema de ajutor de stat
Circa 100 de artiști români au trimis o scrisoare deschisă guvernanților, prin care le cer să includă cântăreții în schema de ajutor de stat care sprijină sectorul cultural, unde activitatea a fost sistată din cauza pandemiei, scrie Adevărul. „Am luat la cunoştinţă că Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, ale cărui activităţi au fost sistate pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Însă am constatat cu surprindere că artiştii nu sunt incluşi în planul Guvernului. Citind cele cinci măsuri vizate în schema de ajutor de stat am observat că acestea se adresează doar operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri şi evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale şi stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librarilor şi editorilor, artiştii nefiind incluşi în niciuna dintre aceste măsuri. Considerăm că existenţa sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artişti. Vă rugăm să includeţi în schema de ajutor de stat şi această entitate ca beneficiar eligibil al sumelor destinate ajutorării sectorului cultural", se arată în scrisoarea care este semnată, printre alții, de Tudor Chirilă, Florin Ristei, Antonia, Cargo, Delia, Tavi Conda, Paula Seling, Holograf, Amna, Anda Adam, Andreea Bănică, Bella Santiago, Bere Gratis, Compact, Inna, Cristi Minculescu, Lora, Loredana, Ruby, Smiley sau Ștefan Bănică Jr.