Stă 12 ore în bucătărie, dar uită să mănânce

23 iulie 2016 20:10   Vedete românești
Ultima actualizare:

Există două tipuri de bucătari: cei slabi, care se satură doar din miros, şi cei pântecoşi, care iubesc mâncarea din toate punctele de vedere. Aida Parascan, câştigătoarea MasterChef din 2013, face parte din prima categorie. Sunt zile, multe la număr, în care uită complet să mănânce. Asta deşi lucrează câte 10-12 ore în bucătărie.

„Ce am mâncat eu azi toată ziua? O ciocolată şi o banană”, ne spune Aida Parascan, după câteva momente de gândire. Mărturiseşte că este într-o perioadă în care nu prea mănâncă, nu simte nevoia, prin urmare uită complet de masă. „Dimineaţa, înainte de a pleca la serviciu, mănânc fructe: piersici, caise, banane... Apoi încep munca şi sunt la foc automat. Dacă nu am timp să mă aşez la masă să-mi tihnească, prefer să nu mănânc. Oricum, stând mereu în bucătărie, nu mai am acelaşi apetit, deci chiar nu simt nevoia. Seara, după 10-12 ore de muncă, ajung acasă şi îmi dau seama că nu am mâncat nimic. Deschid frigiderul, văd că e gol, aşa că îmi fac un ceai şi mă culc”, râde Aida. 

Deci aţi înţelesc cum îşi menţine silueta. Însă nu o luaţi ca exemplu. Poate doar la capitolul talent şi îndemânare la gătit. Aici e fruntaşă. Nu degeaba a câştigat MasterChef 2013. Nu a avut noroc de premiul cel mare de 50.000 de euro. Cofetăria pe care şi-a deschis-o într-un mall din Buzău nu a rezistat prea mult pe piaţă, din lipsă de clienţi, iar la începutul acestui an un incendiu a izbucnit din senin în apartamentul în care locuia şi bucătăria i s-a făcut scrum. Acum e bine. Lucrează ca manager şi executive chef într-un restaurant din Bucureşti şi consideră că şi-a găsit locul. 

„Cum mă simt în bucătărie? Acasă! Am impresia că asta am făcut toată viaţa, deşi lucrez în bucătăria profesională doar de trei ani. Înainte am fost contabilă, dar nu mi-a plăcut”, mărturiseşte Aida Parascan. În ceea ce priveşte preparatele sale, spune că e adepta lucrurilor simple, dar bune. Foloseşte doar ingrediente de calitate, scumpe, cărora ştie să le scoată în evidenţă gustul. „În farfurie, trebuie să existe trei ingrediente de bază, nu mai mult, pentru ca omul să înţeleagă ce mănâncă”, spune ea.

Când are timp, îşi face pâine indiană şi salate

Câteodată, când are câteva minute şi îşi aduce aminte să mănânce, Aida îşi face rapid o pâinică indiană. Amestecă 500 g făină cu o lingură bicarbonat, o linguriţă de sare şi o lingură de zahăr, adaugă 150 ml lapte călduţ, 4 g drojdie topită în puţin lapte cu zahăr şi un amestec din 2 linguri ulei cu 150 g iaurt şi un ou. Aluatul se lasă la dospit 60 de minute, după care se întinde în forme rotunde şi se coace aproximativ 6-8 minute. O altă mâncare preferată este salata. Face tot felul de combinaţii din legume proaspete (ruccola, spanac, avocado, roşii cherry), cu dressing din suc de portocale şi lime, ulei de măsline, seminţe de dovleac şi susan. Iată o mâncare ce conţine toate vitaminele şi mineralele de care are nevoie.

Creşte singură trei copii

Aida Parascan este mama a trei copii: Emilia (5 ani), Geanina (14 ani) şi Samuele (8 ani). Acum sunt în vacanţă, la bunici, însă în timpul şcolii e nebunie. Fostul MasterChef încearcă să se organizeze cât mai bine, să-i ducă dimineaţa la şcoală şi să mai prindă câteva ore cu ei, seara, înainte de culcare. „Copiii vin şi mănâncă zilnic la mine la restaurant. Vă daţi seama că nu mai am timp să mai gătesc acasă. Oricum, dacă prind o zi liberă sau câteva ore, prefer să le petrec cu ei, să ne jucăm, să ieşim în parc”, spune Aida.

Mai multe