«Sunt în spital, mă operez de varice, de la atâta stat în picioare pe scenă!»
Celebrul taragotist Dumitru Fărcaş, care pe 12 mai a împlinit 80 de ani, a susţinut concerte, de-a lungul carierei sale, în toate colţurile lumii. Pe Nicolae Ceauşescu l-a însoţit chiar şi în Coreea de Nord, în cadrul unei vizitei, iar actualul preşedintele al României, Klaus Iohannis, i-a oferit o distincţie valoroasă.
Este cel mai iubit instrumentist de pe plaiurile noastre mioritice, aşa că, zilele trecute, când a schimbat prefixul, Dumitru Fărcaş a fost bombardat cu peste 700 de sms-uri de felicitare, din partea rudelor şi a prietenilor.
A fost sărbătorit cu mare fast, zilele trecute, la Cluj, iar la eveniment a avut parte şi de o surpriză de proporţii, căci a primit, din partea Preşedintelui Klaus Iohannis, Ordinul Naţional „Serviciu Credincios”, în grad de cavaler. Distincţia a fost acordată în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră, dar şi pentru contribuţia pe care a adus-o culturii româneşti.
Imediat după ceremonie, artistul a fost nevoit să se lase pe mâna medicilor: “M-am bucurat enorm pentru distincţia oferită de domnul preşedinte. Acum sunt în spital, dar nu sunt pe moarte, am venit doar să mă operez de nişte varice de la atâta stat în picioare”, ne-a declarat el.
Artistul susţine că instrumentul care l-a făcut celebru vine din Imperiul Austro-Ungar, iar primul român care a cântat la taragot a fost soldatul Lupu Ioviţă.
“Noi, românii, am cântat şi cântăm atât de bine la acest instrument, încât i-am depăşit pe unguri. Practic, de la mine s-a răspândit în toată România. Exista o asociaţie a taragotiştilor de pretutindeni, format în majoritate din taragotişti unguri, iar pe mine m-au ales preşedinte. În fiecare an, la congresul din Ungaria, îmi acordă cele mai emoţionante onoruri”, povestea Fărcaş, într-un interviu pentru Formula As.
Din păcate, el nu mai dă curs invitaţiilor pe micul ecran, pe motiv că nu se regăseşte în emisiunile de divertisment: “Cu Ion Bocşa ne-am dus la Măruţă şi, ce să vezi? Era şi Rică Răducanu, fotbalistul, şi Ţânţăreanu, omul de afaceri, care povesteau aventurile lor cu femei. Timp: 40 de minute. Întreb: «Câte minute avem?». «Patru minute fiecare», vine răspunsul. Eu mă încadrez, dar Ion Bocşa, cu piesa lui, «Ana, zorile se varsă», avea nevoie de şase minute. Aşa că a intrat computerul pe fir şi i-a tăiat două rândurele din cântec, l-a redus cu 33,33%. «De ce tăiaţi, mă?», am întrebat revoltat. «Păi, cum de ce, maestre?», zice Măruţă, «să intre senzaţia Pepe şi Oana. Fără ei dăm faliment». «Măruţă, tată, zic către băiatul ăsta neliniştit, oi fi tu oltean, eu iubesc oltenii, dar pe mine nu mă mai prinzi pe-aicea, până joi, la vară»”, a mai declarat Dumitru Fărcaş.
El s-a născut pe 2 mai 1938, la Groşii Băii Mari, Maramureş. A absolvit Liceul de Muzică din Cluj, dar şi Conservatorul “Gh. Dima”, din acelaşi oraş. În paralel, s-a ocupat şi de taraful de la Casa de Cultură a Studenţilor. În scurtă vreme, avea să devină prima trupă studenţească de folclor din Transilvania. Nicolae Ceauşescu l-a invitat adesea, în vizitele lui din străinătate, inclusiv în Coreea de Nord.
I s-au furat instrumentele în urmă cu patru ani
Dumitru Frca a tras o mare sperietur, în 2014, când s-a trezit c, din maina pe care o parcase în faa Ateneului Român, lipseau acordeonul i taragotul. Brbatul, în vârst de 38 de ani, care credea c va lua bani frumoi pe aceste instrumente, s-a predat când a aflat c Poliia se afl pe urmele lui. Acesta a povestit c vânduse taragotul pentru 100 de lei, iar acordeonul, pentru 450 de dolari. Habar nu avea c taragotul lui Frca valora, de fapt, peste 7.000 de euro. Dup ce i-a recuperat instrumentele, Dumitru Frca a decis s-l ierte pe ho.