Tamara Buciuceanu-Botez, despre rolul care a urmărit-o toată viața: «Oamenii mă strigă pe stradă Madame Isoscel»

15 octombrie 2019 18:43   Vedete românești
Ultima actualizare:

Actrița Tamara Buciuceanu, care a cunoscut celebritatea în 1987, cu rolul exigentei profesoare de matematică ”Isoscel”, din ”Liceenii”, s-a stins din viață marți, 15 octombrie, după ce a fost internată la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias din București.

Actrița împlinise de câteva luni vârsta de 90 de ani, dar astăzi ea s-a stins din viață, după o frumoasă carieră plină de recunoștină, dragoste din partea fanilor și multe proiecte cinematografie și de teatru. Cu siguranță, Tamara Buciuceanu a fost cea mai îndrăgită profesoară din cinematografia românească, ea fiind cunoscută pentru rolul «Isoscel», din seria de filme «Liceenii».

Actrița Tamara Buciuceanu-Botez a fost un simbol al generației de aur, a scenei și cinematografiei românești și a rămas în memoria oamenilor, pe lângă rolul «Isoscel», ea a și-a căpătat notorietatea și pentru ppersonajul Coanei Chirița.

Deși anii s-au așternut asupra carierei sale, actrița Tamara Buciuceanu nu a uitat niciun moment despre rolul pe care l-a jucat în «Liceeni», chiar și de-a lungul timpului, oamenii au continuat să-i spună «Madame Isoscel».

“Pe stradă …. tot timpul se găsește cineva să spună: Ia uite-o pe Madame isoscel”, spunea actrița, în urmă cu mai mult timp.

Tamara Buciuceanu, o viață trăită pe scenă și în fața camerelor

Supranumită "Doamna comediei româneşti", fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie, Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, Republica Moldova. A fost una dintre cele mai îndrăgite actriţe de teatru, film şi televiziune din România. Publicul şi-o aminteşte în roluri memorabile precum Aneta Duduleanu din "Cuibul de viespi", regia Horea Popescu, Chiriţa din "Chiriţa în provincie", regia Alexandru Dabija, sau Isoscel din "Liceenii", regia Nicolae Corjos.

La împlinirea vârstei de 90 de ani, Tamara Buciuceanu-Botez spunea: "Când m-am născut eu, noaptea, doctorul i-a spus mamei: doamnă, e o lumina afara…ca ziua…fetiţa asta o să aibă noroc…o sa aibă o stea!", povesteste Tamara Buciuceanu-Botez, în volumul monografic "O viaţă închinată scenei", de Bogdana Darie.

Între 1948-1951 a frecventat Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri" din Iaşi, însă în anul IV de studii s-a transferat la Bucureşti, la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu. A absolvit în anul 1952.

"Mi-am făcut meseria cu cel mai mare drag. Dacă m-aţi aplaudat 65 de ani, înseamnă că aţi înţeles ce am vrut să spun pe scenă. Pentru mine, viaţa a fost cultură, cinste şi demnitate", spunea marea actriţă. 

În televiziune, Tamara Buciuceanu-Botez este cunoscută pentru cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul „Tamara Buciuceanu" ce cuprinde o selecţie din apariţiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

Filmografia actriţei cuprinde între altele "Titanic vals" (1964), "Anecdota" (1972) - film TV, "Scorpia" (1973) - film TV, "Vegetarian" (1973), "La spaţiul locativ" (1975) - film TV, "Doctor fără voie" (1976) - film TV, "Ma-ma" (1976), "Ultimele zile ale verii" (1976), "Domnişoara Nastasia" (1976) - film TV, "Premiera" (1976), "Serenadă pentru etajul XII" (1976), "Vis de ianuarie" (1978), "Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii" (1979) - Maria Herdelea, "Cântec pentru fiul meu" (1980), "Alo, aterizează străbunica!" (1981), "De ce trag clopotele, Mitică?" (1981), "Grăbeşte-te încet" (1981), "Înghiţitorul de săbii" (1981), "Şantaj" (1981), "Prea tineri pentru riduri" (1982), "Chiriţa în provincie" (1982) - teatru TV, "Sfântul Mitică Blajinu" (1982) - teatru TV, "Bocet vesel" (1983), "Declaraţie de dragoste" (1985) - Isoscel, "Primăvara bobocilor" (1985), "Cuibul de viespi" (1986) - adaptare cinematografica dupa piesa "Gaiţele", "Nunta mută" (2008). 

A mai apărut în "Extemporal la dirigenţie" (1987) - Isoscel, "Liceenii" (1987) - Isoscel, "Dimineaţa pierdută" (1990) - teatru TV, "Liceenii Rock 'n' Roll" (1992) - Isoscel, "Titanic vals" (1993) - film TV, "Liceenii în alertă" (1993), "Paradisul în direct" (1994). 

Tamara Buciuceanu-Botez şi-a împrumutat vocea la seria animată "Poveşti cu Mac-Mac", având rolul doamnei Bentina Beakley, în original vocea aparţinându-i lui Joan Gerber (1996). 

La vârsta de 81 de ani şi 58 de ani de carieră, Tamara Buciuceanu-Botez a stabilit record de dublaj Disney la filmul "Prinţesa şi Broscoiul", în rolul Mamei Odie, în original vocea aparţinându-i lui Jeniffer Lewis (2010). 

Tamara Buciuceanu a fost căsătorită cu medicul anestezist Alexandru Botez

A fost căsătorită din 1962, timp de 34 de ani, cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996). Actrița este văduvă și nu are copii: „Pe soţul meu l-am cunoscut prin intermediul unei bune prietene, Graţiela. Mi-a spus că este un om serios, care sigur o să-mi placă. Şi aşa a fost! Ne-am căsătorit în 1962 şi am rămas împreună 33 de ani, până când el a plecat la Ceruri. Am fost o femeie de casă şi gospodină. Alexandru mi-a respectat şi mi-a iubit foarte mult cariera. La un moment dat mi-a spus: «Dragă, eu mă mulţumesc şi cu titlul de prinţ consort». Era un doctor excelent, un om serios, care mi-a înţeles destinul. De un timp mă întristez când mă gândesc la cei care puteau să mai stea lângă mine şi nu mai sunt: soţul, fratele, cumnatul, colegii cu care am împărţit scena. Nu o să-i uit niciodată şi mă rog ca Dumnezeu să îi aşeze acolo sunt sunt cei drepţi”, a mai adăugat ea, în cadrul unui interviu.

Renunțase la carieră în urmă cu ceva timp, după mai bine de 65 de ani de spectacole și de filme, iar aparițiile ei la evenimentele mondene au fost din ce în ce mai rare, în ultimul timp.

Era fericită că lumea nu a uitat-o: „Să ştiţi că bucuria mea de astăzi este că nu m-aţi uitat. Mi-am făcut meseria cu cel mai mare drag. Dacă m-aţi aplaudat 65 de ani, înseamnă că aţi înţeles ce am vrut să spun pe scenă“, a menționat ea, anul trecut, pe scena Teatrului ”Metropolis”, unde a fost premiată pentru întreaga activitate de actorul George Ivașcu.

Mai multe