Tatăl Andreei Esca a împlinit 82 de ani. A primit în dar de la fiica lui o bornă kilometrică pe Via Transilvanica
Pe 31 octombrie a fost ziua lui Dumitru Esca, tatăl celebrei știriste, Andreea Esca. Bărbatul a împlinit 82 de ani, iar fiica lui i-a făcut un cadou inedit: o bornă kilometrică pe Via Transilvanica.
Dumitru Esca nu-și arată deloc vârsta într-o formă de zile mari. A fost inginer constructor și a lucrat toată viața pe șantierele patriei. A rămas un om extrem de activ și de energic, iar secretrul său pare a fi tot mișcarea.
Andreea spune despre tatăl său că înoată câte 20 de bazine în fiecare zi. De ziua lui, când a împlinit 82 de ani, știrista de la Pro TV i-a făcut un cadou inedit: o bornă kilometrică pe Via Transilvanica.
”La mulți ani, tata! Pentru cei 82 de ani m-am gandit că ți-ar plăcea să fii parte din “Calea care unește”, drumul care străbate România și o arată lumii în toată frumuseațea ei! Pentru că ești dintre acei oameni care își iubesc țara atât de mult!”, a scris Esca pe pagina sa de socializare.
Proiectul Via Transilvanica este gândit de iubitori au naturii și ai istoriei și se întinde între Putna și Drobeta Turnu Severin. ”Traseul pe care îl vom amenaja are aproximativ 1.200 km, din experiența noastră de drumeți se poate parcurge în mai multe săptămâni în totalitate sau parțial în câteva zile, după puterea și dorința călătorului. Infrastructura Via Transilvanica oferă acces la apă potabilă, cazare și masă, dar și la informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice”, arată inițiatorii.
Traseul Via Transilvanica străbate România
Sunt borne în Bucovina, în Țara de Sus, Terra Siculorum, cel de-al treilea traseu al Via Transilvanica ce traversează teritorii locuite de secui, Terra Saxonum, porțiunea de traseu ce parcurge zona locuită odinioară de sași, Valea Mureșului, Terra Daco Romanam, ținutul în care sunt concentrate repere ale istoriei dacilor și romanilor și Valea Cernei.
Cei peste 1.000 km sunt marcați cu pietre de hotar din andezit, sculptat fiecare în parte de renumiți artiști. Una dintre acestea îi aparține simbolic de acum lui Dumitru Esca și se află în Sibiu.
Oricine poate plătit ca să aibă o astfel de bornă pe Via Transilvanica, iar banii nu fac altceva decât să susțină realizarea întregului traseu. Bornele care ne ghidează pe Via Transilvanica sunt adevărate opere de artă, închinate naturii.
Ce este Via Transilvanica
Asociației Tășuleasa Social a demarat în 2018 proiectul numit Via Transilvanica, în ideea de a face mai puternice legăturile între rădăcinile adânci ale istoriei noastre și ceea ce vrem să construim pentru viitor.
”Ne dorim ca generații întregi de acum înainte să cunoască mai multe despre originile noastre, despre țara minunată în care trăim și despre ceea ce România are de oferit: natura, tradițiile și obiceiurile încă păstrate și unice.Via Transilvanica leagă culturi și obiceiuri pe tot parcursul său de aproximativ 1.200 km. Este un proiect mare și frumos pe măsura frumuseții locurilor pe care le străbate. Va dura mult să îl amenajăm și nu va fi ușor. Vrem să mergem mai departe, iar sprijinul vostru e de neprețuit! Dacă vrei să te implici în proiect o poți face, iar eu și echipa Tășuleasa Social îți mulțumim de pe acum”, spune Alin Uhlmann Ușeriu, președintele asociației.
Cum îți cumperi o bornă pe Via Transilvanica
În cazul în care te-ai decis să achiziționezi o bornă de pe traseul Via Transilvanica, numele tău sau numele persoanei căreia vrei să îi faci cadou o bornă, va apărea pe harta oficială a site-ului Via Transilvanica.
Totodată, periodic va fi organizată o tombolă dedicată tuturor donatorilor. Premiile vor fi oferite în parteneriat cu ambasadorii proiectului: Tibi Ușeriu, Toma Coconea, Marcel Iureș, Andreea Esca și mulți alții.
”Credem că susținătorii care au ajutat la amenajarea a cel puțin un kilometru de drum au ridicat în mod simbolic o bornă în picioare. De aceea considerăm că merită incluși în povestea proiectului Via Transilvanica. În acest scop vom construi o potecă din plăci de andezit, inscripționată cu numele acestor donatori, intitulată “Walk of Donators“, care se va afla pe Drumul Romanilor, în apropierea campusului Tășuleasa Social. Mai mult, aceștia vor primi o bornă în miniatură ca simbol al donației lor”, explică inițiatorii.
Citește și: