Tatăl lui Tudor Gheorghe a murit!

23 martie 2015 14:05   Vedete românești
Ultima actualizare:

Tatăl lui Tudor Gheorghe a încetat din viaţă pe data de 22 martie la vârsta de 92 de ani. Ilie Tudor va fi înmormântat astăzi în localitatea doljeană Podari.

 Ilie Tudor a încetat din viaţă la vârsta de 92 de ani. Ilie Gheorghe va fi condus luni, 23 martie, pe ultimul drum în localitatea doljeană Podari, potrivit adevarul.ro.

Tatăl maestrului Tudor Gheorghe a fost deţinut politic. Ilie Tudor a făcut cinci ani de închisoare şi a fost acuzat că a instituit un grup de 23 de persoane pentru a răsturna guvernul. A fost arestat la vârsta de 35 de ani.

Ilie Tudor a fost coleg de celulă cu Petre Ţuţea

La 14 ani, Ilie Tudor a luat contact cu Mişcarea Legionară, fiind unul din cei 70 de tineri recrutaţi şi crescuţi, la iniţiativa lui Corneliu Zelea Codreanu, cu scopul de a studia Comerţul. În timpul regimului communist a fost arestat şi închis pentru 7 ani, între 1957 şi 1964.

“Că am făcut o organizaţie de 23 de oameni ca să răstorn guvernul prin violenţa armată. M-au pus să semnez, să recunosc că am făcut organizaţie asta. «Nu semnez, domnule, ce să semnez, dacă n-am făcut?», le spuneam. Ei, când m-am trezit după prima bătaie, din care am rămas cu probleme la picior, un îndrumător de la Securitate de la noi din sat m-a luat şi mi-a zis: «Semnează, că te omoară ăştia!». «Cum? Dacă n-am făcut?». Atunci, mi-a deschis o uşă în spatele căreia l-am văzut pe părintele care m-a trimis la comerţul legionar. Era negru, plin de vânătăi, de sus până jos. M-am speriat. Când au venit a doua oară, am semnat tot şi în 1957 mi-au dat condamnarea de rigoare: 29 de ani de puşcărie, din care am făcut 7”, povestea Ilie Tudor în 2012, într-un interviu pentru “Weekend Adevărul”.Ilie Tudor a trecut, pe rând, prin închisorile Gherla, Aiud şi prin Colonia de muncă Salcia. Acolo i-a avut camarazi de celulă pe părintele Dumitru Stăniloae, Radu Gyr, Nichifor Crainic şi Petre Ţuţea.

“Ne scot pe toţi şi ne bagă, cam 100 de persoane, într-o încăpere cu ciment pe jos. Stăteam unul lângă altul, să ne încălzim. Lângă mine – un bătrânel. Eu aveam un cojocel strecurat prin vizetă de un cetăţean din Perişor, care s-a eliberat după 14 ani. Când l-am văzut pe bătrânul acesta, am vrut să pun cojocelul sub el. «Tinere, ce condamnare ai?», m-a întrebat. «Ţine tu cojocul, că eşti tânăr. Eu, nu se ştie...». Nu ştiam cine e, numai mi s-a rupt inima când l-am văzut aşa. A doua zi mi s-a spus că e părintele Stăniloaie. Am rămas tablou! El sătea la trei celule de mine. Se bătea capa (n.r. – Codul Morse), aşa vorbeam între noi. Ei, când vorbea părintele Stăniloaie, tăcea toată lumea”, a mai povestit Ilie Tudor. 

Mai multe