Triunghiul amoros Eminescu-Micle-Caragiale. Ce a spus marele poet când a aflat că a fost înşelat

24 februarie 2021 11:52   Vedete românești
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai frumoase poveşti de iubire este cea dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle. Însă relaţia lor a fost marcată şi de infidelităţi din partea amândurora.

„Îngerul blond”, cum a numit-o Eminescu pe Veronia Micle, i-a marcat atât destinul, cât şi creaţia literară. Cei doi s-au născut amândoi în acelaşi an, 1850, el pe 15 ianuarie, la Botoşani, iar ea pe 22 aprilie, la Năsăud. Micle şi Eminescu s-au cunoscut la Viena, în 1872, unde poetul se afla la studii, iar ea venise să îşi trateze unele probleme de sănătate. Flacăra iubirii s-a aprins imediat pentru cei doi, dar în calea împlinirii relaţiei lor s-a interpus statutul social al Veronicăi Micle de femeie căsătorită. Dovezi ale iubirii dintre cei doi sunt scrisorile de dragoste pe care şi le-au trimis, precum şi propriile mărturii ale poetului. Într-o scrisoare pe care i-a adresat-o, Eminescu îi declara: „Tu ai fost şi eşti viaţa mea, cu tine s-a început şi s-a încheiat şi, dacă nu trăiesc pentru a gândi măcar la tine, nu am la ce trăi”.

Citește aici mai multe despre relația celor trei personalități și cum a reacționat Eminescu la aflarea veștii despre "ușurateca Veronica" și prietenul Caragiale.

Mai multe