Trupa Compact, măcinată de decese, boli şi scandaluri. Leo Iorga scoate la iveală secrete uluitoare

4 iulie 2017 21:52   Vedete românești
Ultima actualizare:

Cine a spus că trupa Compact e blestemată n-a exagerat. În 40 de ani de activitate, formaţia a fost lovită de tragedii, dar şi de scandaluri din cauza orgoliilor. De aşa ceva avem parte şi acum, cu Leluţ Vasilescu şi Paul Ciuci în prim-plan. De pe margine, Leo Iorga îşi spune şi el partea de adevăr.

Vestea că toboşarul Aurel (Leluţ) Vasilescu (61 de ani) părăseşte trupa Compact, după 36 de ani dedicaţi rock-ului, a căzut ca o bombă în rândul fanilor. La mijloc ar fi neînţelegerile financiare cu liderul grupului, Paul Ciuci (60 de ani), care n-ar împărţi frăţeşte, cu ceilalţi colegi, onorariile strânse în concerte. În plin război dintre cei doi, Click! l-a contactat pe Leo Iorga (52 de ani), cel care a făcut parte din Compact în perioada de glorie a trupei (1988-1996), alături de Adrian Ordean, Vlady Cnejevici, Teo Peter, Emil Laghia şi Leluţ Vasilescu. Acesta a răbufnit şi a scos la iveală lucruri nespuse.

“Ciuci crede că totul depinde de el. Minte cum respiră. Acum trupa Compact a ajuns doar o formaţie de încălzire pentru cei de la Holograf şi Iris. Când am plecat din formaţie, Ciuci a zis «să plece Leo», asta e una dintre cauzele pentru care eu am ajuns să am probleme de sănătate. Adevărul va ieşi la iveală. Cu certitudine, Compact nu înseamnă doar Ciuci. A lăsat trupa de izbelişte (n.r. în perioada 1991-1995, Paul Ciuci a părăsit formaţia) şi, când a revenit, Compact era mult mai sus decât o lăsase el. Pe mine m-a dat afară, că face el rahatul praf. Înainte să moară, Teo Peter vorbise deja să refacem formula de aur a trupei”, ni s-a confesat Leo Iorga.

Lanţul tragediilor în Compact a început în decembrie 2004, când basistul Teo Peter a murit într-un accident de maşină, provocat  de un angajat al Ambasadei SUA la Bucureşti. În iunie 2005, chitaristul Emil Laghia a fost omorât cu sânge rece de concubina lui. O lună mai târziu, impresarul George Popa a decedat în somn, în urma unui infarct. În 2008, Leluţ Vasilescu a suferit un infarct pe scenă, la Făgăraş, iar în 2011 Leo Iorga avea să fie diagnosticat cu cancer pulmonar. În 2013, Paul Ciuci l-a dat în judecată pe Leo pentru a-l opri să mai folosească în concerte numele Compact, iar în 2016 sentinţa a fost favorabilă lui Paul. În noiembrie 2016 s-a stins din viaţă şi primul chitarist al grupului, Marian Manoliu.

Mai multe