Ultima melodie cântată de Ileana Sărăroiu la nunta din 1979, când s-a stins pe scenă

12 aprilie 2018 15:22   Vedete românești
Ultima actualizare:

Ce destin tragic a avut Ileana Sărăroiu! Luna viitoare se împlinesc 39 de ani de la moartea uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe de muzică populară. S-a stins la doar 42 de ani, în timp ce cânta la o nuntă, în Călărași. Click! îți spune care au fost ultimele ei cuvinte, dar și care a fost ultima melodie pe care a cântat-o.

Ileana Sărăroiu a dispărut fulgerător și a lăsat în urmă un munte de durere. În noaptea de 12 spre 13 mai 1979, celebra cântăreață de muzică populară cobora dintr-o Dacie albă la o nuntă din comuna Unirea, județul Călărași, unde fusese tocmită pentru a cânta 3-4 ore. Era îmbrăcată într-o rochie lungă, bleu, peste care avea o tunică neagră cusută cu motive populare albe, iar în părul negru, strâns într-o coadă avea prinsă o coroniță de flori. Era frumoasă Ileana, deși foarte obosită, mai ales, că avusese un concert în ziua respectivă.

Așa cum stabilise cu socrul mare, artista și-a făcut apariția la nuntă în jurul orei 22.00. Nuntașii erau nerăbdători s-o vadă și s-o asculte. Nu mai aveau răbdare, știind că urma să urce pe scenă. Mai întâi, însă, solista a rugat pe cineva să-i facă o cafea, scoțând din geantă o punguță pe care a dat-o la bucătărie.

„Atât a consumat, doar o cafea, după care a cântat neîncetat 45 de minute. Ar fi trebuit să susţină un program de 3-4 ore. Din păcate, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Soarta a avut alte planuri cu ea”, a povestit, pentru adevarul.ro, Liliana Ispas, mireasa care atunci avea 18 ani.

Salonul în care a avut loc nunta era ticsit cu oameni. 270 de familii veniseră să-i sărbătorească pe tinerii însurăţei, iar vestea că Ileana Sărăroiu va încinge atmosfera i-a ţinut pe meseni plini de emoţie. Aproape că nimeni nu mai mânca, toată lumea o asculta cu gura-căscată, iar pe ringul de dans nu mai aveai loc să arunci un ac. Lăutarii care o acompaniau mai aveau puţin şi clacau din cauza ritmului alert în care artista îşi desfăşura programul.

După ce a cântat melodia „ O bătrână într-o gară”, Ileana Sărăroiu le-a cerut scuze nuntaşilor că nu mai poate continua, deoarece se simte foarte rău.

„Chiar lângă ea se afla proprietarul salonului unde avea loc petrecerea. Omul, când a auzit că nu se simte bine, a sprijinit-o să coboare de pe scenă. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-a spus. Ştiu că n-a mai fost conştientă nicio secundă şi că şi-a dat sufletul până la ieşirea din comună, în ambulanţa care fusese alertată s-o transporte la spitalul din Călăraşi”, a mai povestit, pentru adevarul.ro, Liliana Ispas.

Printre nuntaşi se aflau şi doi medici. Imediat cum Ileana Sărăroiu a fost dusă într-o cameră în spatele salonului şi aşezată pe un pat, cei doi au mers pentru a-i acorda primul-ajutor. Apoi, a sosit Salvarea care a preluat-o în stare de inconștiență. Nu mai răspundea deja la niciun stimul, iar, pe drum spre spital s-a stins. Un anevrism cerebral (n.r. dilatație anormală ale arterelor cerebrale, ce se dezvoltă ca urmare a unor puncte slabe în peretele arterial) îi fusese fatal.

Tinerii proaspăt căsătoriţi au aflat a doua zi după nuntă că Ileana Sărăroiu murise în Salvare, înainte de a ieşi din comuna Unirea.

Moartea artistei a produs un şoc în lumea artistică şi nu numai. Autorităţile de la acea vreme au început o anchetă pentru a stabili în ce condiţii a murit. Mai multe persoane care au participat la nunta de la Unirea au fost audiate.

„Femeia care i-a pregătit cafeaua a fost prima luată la întrebări la Procuratură. S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident. Evident că nu s-a descoperit nimic. O săptămână întreagă, trupul artistei a fost ţinută la Morga din Călăraşi. Când au fost stabilite cauzele morţii, nimeni nu a mai avut dubii”, a mai spus Liliana Ispas.

Artista a fost înmormântată la Cimitirul Sfânta Vineri din Capitală, iar, după o săptămână, trupul ei a fost deshumat, deoarece mormântul se afla lângă toalete. Așa că a fost mutat pe aleea principală, aproape de intrare, unde, bineînțeles, se află și în prezent.

După deshumare, a circulat o poveste macabră, pe care, însă, cântăreața Maria Dragomiroiu, care i-a fost fină Ilenei Sărăroiu, a infirmat-o. „În jurul morții ei s-au țesut o mulțime de legende. A fost adusă la capela Cimitirului Sfântă Vineri din București. După o săptămâna, fratele și soțul Ilenei Sărăroiu au deshumat-o, întrucât mormântul ei se afla la doi metri de toaletă cimitirului. S-a făcut o altă groapă pe aleea principală și a fost mutat acolo sicriul, la ora 5.30 dimineața, fără să se deschidă capacul, pentru că se simțea un miros greu. S-a spus că ar fi fost găsită răsucită în sicriu și cu părul smuls. S-a presupus că ar fi fost înmormântată de vie, dar este imposibil, căci i se făcuse deja autopsia și fusese îmbălsămată”, a povestit, la un moment dat, Maria Dragomiroiu.

Mai multe