Ultimul spectacol a lui Alexandru Darie, despre corupție, manipulare și putere abuzivă

18 septembrie 2019 16:20   Vedete românești
Ultima actualizare:

Regizorul Alexandru Darie a murit miercuri, 18 septembrie, la vârsta de 60 de ani. Director al Teatrului Bulandra încă din 2002, Ducu Darie a montat la sfârșitul anului trecut piesa ”Coriolanus”, a lui William Shakespeare, despre care regizorul a declarat că nu se aștepta să se adeverească în realitate atât de curând. ”Singurul lucru care lipsește este războiul.”

Ultimul spectacol al regizorului Alexandru Darie, ”Coriolanus” de Shakespeare, pare o oglindă a realității politice din România. Ducu Darie a declarat într-un interviu că, deși a început să lucreze la spectacol înainte de protestele din Piața Victoriei din București, a constatat cu uimire că povestea de pe scenă începea să se adeverească în viața reală.

”Se întâmplă destul de rar ca realitatea unui spectacol să tragă parcă după ea realitatea străzii. Noi am început acum mai bine de un an repetițiile, când încă nu începuseră demonstrațiile din Piața Victoriei. Și ceea ce nouă ne părea atunci o poveste frumos scrisă de Shakespeare despre ce înseamnă politica, despre manipulare, despre puterea abuzivă, despre corupție, a început să devină realitatea, toate lucrurile acelea din piesă au început să se adeverească unul câte unul în viața noastră. În tinerețea mea, am făcut teatru politic, în plin comunism, fiind și interzis din cauza asta, dar nu credeam că după 30 de ani va mai fi nevoie să mă întorc la acest gen de teatru și că lumea va sta la spectacol patru ore fără să clipească, simțindu-i necesitatea și ”urgența”. Acțiunea din ”Coriolan” s-a adeverit aproape în totalitate în realitatea românească a ultimului an. Aproape în totalitate spun pentru că singurul lucru care lipsește pentru a fi tabloul complet este războiul. În rest, totul s-a adeverit, inclusiv vorbe din text au fost rostite pe scena politică românească. De la expresia ”ciuma roșie” și ”credeam că sunteți judecători, dar voi sunteți doar politruci” la ”nu dați puterea acestei gloate”, a declarat Darie într-un interviu pentru Romaniacurata.ro.

Alexandru Darie, director al Teatrului Bulandra din 2002

A absolvit în 1983 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ Bucureşti. În 1984 a debutat ca asistent de regie la Teatrul de Stat din Oradea. Consacrarea internaţională s-a produs odată cu spectacolul „Visul unei nopţi de vară“ (1991), pe care ziarul „The Guardian“ l-a considerat a fi cea mai bună montare de la producţia cu acelaşi nume semnată de Peter Brook. Spectacolul a fost distins cu premiile pentru cel mai bun regizor şi cele mai bune costume la prima ediţie a Festivalului Naţional de Teatru „I.L. Caragiale“.

În anul următor, a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze „Mult zgomot pentru nimic“, de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un „eveniment al stagiunii’“. A mai regizat în Statele Unite, la Performing Arts Centre, New-York „Mizantropul“, de Moliere şi „Cabala bigoţilor“, de Mihail Bulgakov.

Din 2002, Alexandru Darie conduce Teatrul Bulandra, conferindu-i acestuia un statut unic între teatrele din România, cu artişti de elită şi cu o dimensiune profund europeană. În 2006, este ales preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, ducând la bun sfârşit în 2011, două mandate consecutive la conducerea acestei prestigioase instituţii.

Citește și:

Ducu Darie, despre tatăl său: «Acum sunt liniştit, măcar nu se mai chinuieşte»

Alexandru Darie, internat în stare gravă la Terapie Intensivă. Imagini cu regizorul care a ajuns de nerecunoscut din cauza cirozei

Mai multe