Vedetele se întrec în reţete de murături! Cum prepară Gabriela Cristea bunătățile pentru iarnă

17 septembrie 2024 15:50   Vedete românești
Ultima actualizare:

Nu ştiţi ce conserve să mai pregătiţi? Vedete de top vă vin în ajutor cu reţete delicioase, unele chiar rapide, cu timp redus de preparare, chiar şi de 5 minute, după cum promite Anca Ţurcaşiu. În timp ce Adriana Trandafir, Mihaela Rădulescu, Gabriela Cristea şi Nicolai Tand se laudă cu reţetele lor personalizate, Dorel Vişan ne oferă, exclusiv pentru Click!, un pont valoros pentru a păstra, timp îndelungat, prospeţimea murăturilor din cămară. 

Adriana Trandafir, specialistă în gogoşari muraţi

Actriţa Adriana Trandafir (68 de ani), pe care o ştiţi şi de la concursurile „Te cunosc de undeva” şi „America Express”, le împărtăşeşte fanilor reţeta ei de gogoşari muraţi: „La 6 kilograme de gogoşari, cântăriţi după spălare şi tăiaţi în felii mai groase, adăugaţi 600 de grame de zahăr, 6 linguri de sare pentru murături, un litru de oţet, piper şi 2-3 foi de dafin. Se pun gogoşarii într-un vas mare şi peste ei se toarnă compoziţia de mai sus, amestecând din când în când şi se lasă aşa timp de 24 de ore. Se pun în borcane cu hrean şi cu usturoi, după gust. Preventiv, am pus şi ceva boabe de muştar şi, apoi, direct în cămară!”.

«Monaco-murăturile» Mihaelei Rădulescu

Vedeta tv Mihaela Rădulescu (55 de ani) locuieşte la Monaco, dar a păstrat obiceiul, din România, de a pune murături, în fiecare toamnă. S-a cam îndepărtat de reţeta clasică, improvizând, după cum spune: „Luând lecţii de la maestrele din familie, am decis să improvizez şi să împrietenesc, în acelaşi borcan, roşia cu pruna, usturoiul cu mango, felia de pepene roşu cu morcovul, merele cu mărarul uscat, sarea cu portocala, un amărât de ardei aprig cu un ciorchine de strugure şi, dupa acest patchwork de culori şi arome, am aşteptat cuminte să-şi facă o relaţie trainică şi iute. Doamne, mangoul murat a devenit campion absolut, la aromă şi gust, iar ce a urmat, a fost un spectacol culinar, cu care am luat minţile familiei şi prietenilor, care au devorat Monaco-murăturile cosmopolite, lângă o plăcintă cuvioasă cu carne”, a povestit Mihaela Rădulescu, pe conturile ei sociale.

Andreea Marin preferă conopida cu gogoşari

În schimb, vedeta tv Andreea Marin (49 de ani) este mai tradiţionalistă, aşa că proviziile pentru iarnă sunt preparate după vechea reţetă, simplă, deloc sofisticată. Andreea şi-a postat pe Facebook şi rezultatul muncii, cele câteva borcane de provizii, pentru anotimpul rece, într-unele îngrămădind gogoşari tăiaţi felii şi conopidă. În alt borcan a preferat să pună numai castraveţi. 

Gabi Cristea vă invită la murături asortate

Vedetei tv Gabriela Cristea (49 de ani) îi plac murăturile asortate, în care combină: gogonele, castraveţi, pepene roşu, dovlecel, morcov, ţelină frunze, usturoi, hrean, varză, conopidă, măr, gutuie, sare grunjoasă neiodată, foi de dafin, piper negru, boabe de muştar, cimbru, beţe de mărar. Ea le-a împărtăşit internauţilor şi modul de preparare: „Legumele şi fructele se spală şi se curăţă, dacă este cazul, apoi se taie bucăţi. Pe fundul borcanelor se pune o legătură de cimbru, frunze de ţelină, câţiva căţei de usturoi şi bucăţi de gutuie. Apoi, legumele şi fructele se aşază, în straturi, în borcane. Între straturile de legume şi de fructe se adaugă căţei de usturoi şi tije de hrean. Important este să fie umplute toate spaţiile din borcan. Când borcanul este plin ochi, se pun deasupra câteva foi de dafin, piper boabe, boabe de muştar şi câteva crengi de mărar uscat. Când apa dă în clocot, se mai lasă 5 minute, iar apoi se ia de pe aragaz şi se pune treptat în borcane, cu grijă, pentru a nu le sparge. Saramura rămasă se păstrează, pentru a doua zi, pentru a completa borcanele. Spor la treabă!”.

Sfaturile de aur ale lui Dorel Vişan pentru gospodine

Maestrul scenei şi al filmului românesc, artistul Dorel Vişan (87 de ani), este o adevărată enciclopedie, când vorba despre un stil de viaţă sănătos. Şi, pentru că mai toate gospodinele se află, în această perioadă, în febra pregătirilor conservelor pentru iarnă, Dorel Vişan le vine în ajutor, cu câteva trucuri, prin intermediul Click!

Iată ce trebuie să evitaţi, când puneţi castraveţi, gogoşari şi gogonele la murat: „De exemplu, pe lângă ce trebuie pus, adică boabe de porumb, leuştean, mărar şi cimbru, eu adaug în borcane şi multe felii de hrean. Nu multe, ci foarte multe, le strecor aşa printre murături. Trebuie să evitaţi sarea iodată, neapărat trebuie pusă sare grunjoasă, se găseşte prin magazine, este anume pentru murături. Sarea iodată este o prostie, să nu puneţi aşa ceva la murături, eu şi la masa de zi cu zi o evit, folosesc sarea marină. Mare grijă însă şi la legume, cele mai bune sunt cele din grădină, nu din supermarketuri, aduse de prin serele din străinătate, unde sunt crescute cu chimicale şi cu tot felul de mizerii. Dar, în România, nu mai creşte nimic, eu n-am avut roşii şi castraveţi, vara asta, în grădina mea de lângă Cluj. E ceva în aer!”, ne-a declarat Dorel Vişan, exclusiv pentru Click!

Mai multe