Viața de roman a Mariei Lătărețu. Unica noră a artistei: «A fost pentru mine ca o mamă»

12 august 2017 18:52   Vedete românești
Ultima actualizare:

În 27 septembrie se împlinesc 45 de ani de la moartea celei supranumite ”Privighetoarea Gorjului” - Maria Lătăreţu. Artista şi-a dat ultima suflare la vârsta de 60 de ani, pe scenă, în timpul unui spectacol la Romaneşti, din Botoşani. De atunci, unica sa noră i-a păstrat memoria vie şi i-a dus numele mai departe. Ioana Lătăreţu a vorbit în exclusivitate pentru Click! despre celebra sa soacră.

”Mai ţii minte măi, dragă Mărie” pe această piesă i-a primit Ioana Lătăreţu (80 de ani) pe reporterii Click! în apartamentul ei spaţios şi extrem de curat, situat în apropierea hotelului Mariott. Cu certificatul de naştere şi un album plin de fotografii alb-negru de-ale celebrei artiste, doamna Ioana ne-a povestit cu vocea sa blajină despre cum a cunoscut-o pe Maria Lătăreţu şi viaţa de roman presărată cu drame a acesteia.

”Sunt Ioana Lătăreţu, nora şi moştenitoarea. Unica noră pentru că i-a rămas în viaţă un unic copil, cel care a fost soţul meu, Ion Lătăreţu. Dumneaei a dat naştere la 6 copiii, însă cinci dintre ei s-au prăpădit”, a mărturisit bătrâna. În familia Lătăreţu, aceasta a intrat timpuriu, pe când avea 18 ani, iar întâlnirea cu soacra a fost unică.

”Eu cu fiul Mariei Lătăreţu ne-am întâlnit într-un vagon de cale ferată. Ne întorceam amândoi din tabere de la mare. El era student ultimul an, la Institutul de Construcţii, iar eu boboc la Facultatea de Biologie. A fost dragoste la prima vedere. Nu mi-a spus că este feciorul Mariei Lătăreţu, s-a prezentat doar Nelu. La două săptămâni, ne plimbam prin Cişmigiu şi erau staţii de amplificare în zona aceea şi a început să cânte melodia Mariei ”De ce nu te însori Gheorghiţă”, este cântecul meu pe care m-am şi căsătorit. I-am spus atunci lui Nelu că vreau să-l ascult şi m-a întrebat ”Îţi place cum cântă? Îţi promit că o s-o cunoşti”. A doua zi a venit cu un buchet de trandafiri albi şi m-a cerut de soţie”, a povestit cu ochii umezi. La vremea aceea, Maria Lătăreţu cânta la restaurantul Dunărea din Rusia, aşa că soţul ei, Tică, i-a spus ”Ia primul avion şi vino acasă că fiu-tu a înnebunit, zice că se însoară”, povesteşte amuzată femeia. 

Întâlnirea cu diva folclorului a fost de neuitat. ”Casa lor era într-o vilă de lângă Gara de Nord. Am ajuns, s-a deschis, iar în cadrul uşii a  apărut o minune de femeie. I-am spus uimită ”sărutmâna, mămico”, iar ea mi-a spus ”draga mami”, iar de-atunci am fost ca şi fiica ei.  Mai întâi de toate, Maria era o femeie frumoasă, se machia foarte discret. Conturul ochilor, puţin pudră şi ruj pe buze. Atât! Nu a fost niciodată extravagantă. Avea un păr - o splendoare! Eu când am cunoscut-o, când m-a prezentat soţul meu, avea un păr, avea o coadă  până la mijlocul spatelui pe care o împletea şi şi-o făcea coroană deasupra capului. De ea îşi prinde marama. Iar la nunta noastră şi-a tăiat coada, a zis că vrea să fie o soacră modernă. Şi într-adevăr a fost o soacră ca în poveşti”, a povestit Ioana Lătăreţu. 

A fost cea mai bună soacră, dar şi un meşter în bucătărie, căci de la ea a învăţat să prepare cele mai bune sarmale, cozonaci cu umpluturi variate  şi plăcinte de toate felurile. Cea mai mare dramă a artistei a fost pierderea celor cinci copii. ”Primul, un băiat numit Gicuţu, l-a pierdut la doi ani şi jumătate, în urma unui bronhopneumonii. Apoi, o fetiţă Măriuca, a fost sfâşiată de câini la 6 anişori. Două fetiţe gemene au murit la vârsta de un an şi un băietel, născut prematur după ce ea s-a împiedicat de un ciot şi a căzut pe burtă”, a conchis cu lacrimi în ochi unica noră a Mariei Lătăreţu. 

Click! spune

Maria Lătăreţu a fost una dintre cele mai îndrăgite cântăreţe de muzică populară, născută la 7 noiembrie 1911 şi decedată la 27 septembrie 1972. În 1928 se căsătoreşte cu vioristul Mihai Lătăreţu şi cântă împreună în mai toate satele din Gorj. În 1937 înregistrează pentru prima dată la Bucureşti şi începe o carieră de succes, cu turnee în ţară şi străinătate, cu primirea a numeroase medalii şi premii.

Mai multe