VIDEO Cum arăta Revelionul pe vremea comunismului

31 decembrie 2014 11:42   Vedete românești
Ultima actualizare:

Au trecut 25 de ani de la Revoluţie, iar televiziunile se bat în programe de Revelion în goana după audienţe. Înainte de 1989 însă, lucrurile stătea altfel. Iată cum arată seara dintre ani în vremea comunismului.

Înainte de 1989, singurul care oferea un program special în seara de 31 decembrie era postul public, TVR. Primul astfel de program a fost organizat în 1957 şi era momentul în care românii se strângeau în faţa televizorului: dacă fără salată de boeuf sau şampanie Zarea se putea, fără divertisment.

Revelionul era punctul central al Sărbătorilor de iarnă, care începeau oficial pe 27 decembrie. Crăciunul nu exista, aşa că Revelionul era cea mai importantă zi din aceast interval.

Toma Caragiu - "Un telefon discret"

Momentele umoristice erau asigurate de marii actori ai ţării. Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru sau Jean Constantin făceau glume şi cântau. De altfel, aşa au ajuns mulţi dintre ei să îşi capete motorietatea: nu graţie teatrului, ci datorită programului de Revelion.

Dem Răduleascu - "În tren" (1975)

Iar cei care pierdeau scenetele în noaptea de 31 decembrie puteau să le urmărească a doua şi a trei zi chiar, în cadrul emisiunii „Dacă doriţi să revedeţi”.

Producţii grandioase, pentru punerea în scenă a spectacolelor de Revelion munceau armate întregi de oameni. Artiştii avea repetiţii săptămâni sau luni întregi. Unul dintre autorii textelor interpretate de Toma Caragiu a povestit, conform ziarulmetropolis.ro, că se făceau mese de lectură ca la teatru.

Tamara Buciuceanu - "Noi seara nu mâncăm" (1976)

"Când lucram la Revelioanele TVR de dinainte de ‘89, după ce scriam scheciurile, mă întâlneam cu actorii şi făceam lectură la masă, ca la teatru. Râde lumea acum dacă aude asta. Cine mai face azi aşa ceva când există «Sfântul Prompter?». Actorul vine la filmare şi nici nu ştie ce joacă. Întreabă: «Eu cine sunt?» «Eşti valetul! », i se răspunde. Şi începe să curgă un text pe prompter, iar valetul citeşte: «Bună ziua, domnule Conte!»", a spus Dan Mihăiescu

Revelionul, un motiv în plus pentru propaganda comunistă

Scenetele erau întrerupte la ora 12 noapte, când, invariabil, Nicolae Ceauşescu transmitea un mesaj poporului. În plus, Revelionul era exploatat la maxim pentru a enumera realizările Partidului şi pentru a stabili noi obiective pentru anul care avea să vină. Înaintea zilei de 31 decembrie, se aduceau tot felul de omagii patriei şi Partidului. 

Mesajul de Anul Nou al lui Ceauşescu

“Anotimpul alb, zilele care au mai rămas pînă la sfîrşitului anului calendaristic poartă gîndurile copiilor de la bradul frumos împodobit ce scînteiază în lumina jocului de artificii, la sacul plin cu daruri al lui Moş Gerilă, pe care-l întîmpină cu voioşia cîntecului, cu fapte frumoase, cu notele bune şi foarte bune din carnetul de elev. Surprizele care-i aşteaptă sînt multe şi foarte plăcute căci societatea noastră s-a îngrijit din vreme ca cei aproape 4,2 milioane de copii ai ţării să aibă o vacanţă plină de bucurii, iar tradiţionalele sărbători ale pomului de iarnă să fie mai strălucitoare ca oricînd. Anul 1979, anul Congresului al XII-lea al partidului şi al celei de a 35-a aniversări a eliberării patriei, a fost un an în care şi munca părinţilor a fost mai bună", scrie într-un articol publicat înaintea unui Revelion din perioada comunistă, conform gândul.info.

Iar articolul continuă: "Se apropie ziua şi ora cînd ne vom face urări! Ne vom bucura să le adresăm sau să le primim. În prag de An Nou am cules cîteva astfel de gînduri pentru la anul, de la cîţiva colegi […] Vreau să fac un desen mare, o compoziţie dedicată oraşului meu. M-am şi gândit unde să aşez tramvaiele, podul de peste Bega. […] Mă preocupă o nouă metodă de a învăţa la istorie şi geografie. Volumul datelor de memorat îmi pune probleme. De asemenea, mă gîndesc la clasa noastră, să terminăm anul şcolar fără nici un corigent. Aş vrea să am în acest an şi o maşină de cusut rochiţe şi pentru păpuşile mele".

Mai multe