VIDEO Cum au împărţit acelaşi ring de dans Charlie Chaplin şi Constantin Tănase

6 iulie 2014 17:15   Vedete românești
Ultima actualizare:

Ne gândim cu nostalgie la România interbelică, atunci când, spun unii, ţara noastră îşi găsise locul în ansamblul european. Într-o anumită măsură, este adevărat. Constantin Tănase, unul dintre cele mai buni actori ai vremii, îşi permitea să cheme vedete de talie mondială la Bucureşti şi chiar s-a întâlnit la un moment dat cu Charlie Chaplin. La 134 de ani de la naşterea actorului român, ne aducem aminte de o personalitate deosebită a culturii noastre.

Constantin Tănase, născut la 5 iulie 1880, era în acea perioadă "de aur" a României o legendă vie în teatrul de revistă.

Copil sărac, Tănase reuşise în anii dinainte şi în timpul Primului Război Mondial să-şi facă un nume în comedie. Acest lucru i-a adus bani şi posibilitatea de a-şi deschide propriul teatru. S-a numit Teatrul Cărăbuş şi a fost inaugurat în data de 2 iulie 1919.

La mijlocul anilor 1920 devenise atât de bogat încât îşi permitea aproape orice capriciu. Dar nu haine extravagante, proprietăţi sau alte bunuri trecătoare, ci lucruri legate de pasiunea lui mistuitoare: teatrul.

În timpul unei călătorii la Londra, în mai 1928, Constantin Tănase o vede pe cântăreaţa şi dansatoare de culoare Josephine Baker. Supranumită „Sirena tropicelor”, artista se bucura de mare succes pe marile scene ale lumii. În ciuda unui onorariu exorbitant, Tănase vrea s-o aducă la Bucureşti pe propria scenă. În plus, angajează de la Londra şaisprezece balerine.

Iar ca balerinele noastre să se perfecţioneze în „dansurile moderne” de atunci, Tănase angajează un specialist în muzica jazz, Ben Hors, şi pe subreta Zizi Moustic, scrie Ziarul Metropolis.

În cartea „Tănase”, de Ioan Massoff şi Radu Tănase, este provestită scena întâlnirii dintre actorul român şi Charlie Chaplin.

“În Restaurantul “El Garon”, din Paris, se găseau la o masă Tănase cu sotia si cu actrita Mia Apostolescu. La o altă masă, Chaplin, fiind, binenteles, tinta multor priviri din local. Când celebrul artist s-a ridicat să danseze, lumea l-a aplaudat. Tănase, care avea o mare admiratie pentru Charlot, aplauda de asemenea. Ceva mai târziu, s-a hotărât si a invitat-o la dans pe Mia Apostolescu. Dansa cu usurintă, miscându-se, în ciuda corpolentei sale, cu multă dezinvoltură (…). Printre cei care-l admirau pe Tănase era si Chaplin, care simtise de îndată că Tănase nu-i un consumator oarecare. Chemând un chelner, Chaplin se interesă, arătându-l pe Tănase:

- Cine este?- Cred că un american bogat si excentric, răspunde chelnerul, încercând să găsească o explicatie, apoi se apropie de masa lui Tănase si îi spuse că Chaplin a vrut să stie cine e:- I-am spus că sunteti american… asa credeam, se scuză omul.- American? Asta-i bună, sări Tănase, te rog să te duci imediat si să-i spui ca sunt român… întelegi… roumain… artist din Bucuresti… Bucharest… comprenez?

Chelnerul s-a executat întocmai si cei doi actori s-au întors, zâmbind, unul spre altul. În clipa următoare, cum mesele nu erau prea depărtate, amândoi se apropiară si-si strânseră mâinile:

– Tănase!

– Chaplin!

Apoi, la îndemnul discret al orchestrei, ce urmărise scena, atât Tănase, cât si Chaplin si-au invitat din nou partenerele, dansând încă o dată, spre satisfacţia publicului, care i-a aplaudat îndelung”.

Constantin Tănase a supravieţuit şi celui De-al Doilea Război Mondial, dar cu numai câteva luni. S-a stins în 29 august 1945, iar despre moartea lui au apărut multe zvonuri. În 1956 a fost înfiinţat teatrul care-i poartă numele.

Mai multe