Zece secrete pe care nu le ştiaţi despre Fuego
În plin turneu cu spectacolul ”Colindători la porţile cerului”, Paul Surugiu-Fuego (42 de ani) ne-a dezvăluit câteva amănunte neştiute despre carieră şi viaţă.
În cadrul interviurilor live de pe www.click.ro, care au debutat azi, 5 decembrie, de la orele 12.00, celebrul artist a interpretat şi inegalabila piesă de sezon ”Împodobeşte, mamă, bradul!”.
Arbora steagul, la bloc, de 23 August
În copilărie, el credea că de ziua lui, pe 23 august, Ziua naţională a României în comunism, şi totodată ziua eliberării de sub jugul fascist, paradele se organizau pentru el. ”Arboram steagul, la bloc, de 23 August”, susţine Fuego.
Vrea o casă pe roţi, ca americanii
Anul acesta a împlinit 25 de ani de activitate muzicală. Şi, pentru că este mai tot timpul pe drumuri, el a luat o decizie. ”Vreau să-mi fac o casă pe roţi, ca americanii.” Artistul s-a interesat deja şi este dispus să scoată bani grei din buzunar pentru a nu mai sta la hotel, în turnee.
A cântat pe furtună, la Festivalul ”Mamaia”
Artistul s-a lansat la Festivalul Mamaia, în 1993. Însă vremea nu a ţinut cu el: ”Nu am primit decât o diplomă de participare. A fost cea mai urâtă lansare a mea. «Teatrul Mamaia» a ajuns o groapă de gunoi. În ‘93 era o emblemă, arăta superb. Când am cântat eu s-a rupt copertina din cauza unei furtuni. De aceea nu am acea înregistrare”, a mai povestit Paul.
Prietenii i-au ales numele de scenă
Pentru că are un nume destul de lung, artistul cu voce de aur, a dorit să-şi aleagă un pseudonim. După mai multe variante propuse de apropiaţi, el a ales: ”Cel mai mult mi-a plăcut Fuego (n.r. -foc, în limba spaniolă)”, spune el.
Vorbeşte adesea ardeleneşte
Fuego s-a născut în Turda, aşa că doar foarte rar renunţă la dulcele grai ardelenesc. ”Doar când mă simt bine în compania cuiva, vorbesc ca acasă”.
A fost ultimul elev al lui George Grigoriu
El cântă adesea cu Stela Enache şi cu Marina Florea, toţi fiind lansaţi de regretatul compozitor George Grigoriu. ”Suntem lansaţi de George Grigoriu, eu sunt ultimul lui elev, Stela în ‘70, Marina în ‘80, eu în ‘90. «Trio Grigoriu», asta am făcut noi anul asta. Am scos publicul din casă, a cumpărat bilet, e o performanţă”.
Nu ar candida în politică
”Nu îmi doresc aşa ceva, nu mi s-a propus. Niciodată nu am să fac politică, pentru că sunt artist. Dacă aş candida şi m-ar vota oamenii nu aş şti ce să fac. Pe mine pune-mă să cânt!: «Dacă vrei cu tine lumina să o ard/, Lasă-mă să o împart»”, a adăugat el.
Nu este priceput în afaceri
”Doamne, aş da faliment din prima zi, pentru că eu nu sunt comerciant. Eu ştiu doar să cânt sau să joc teatru într-o piesă. Că mai nou am şi un spectacol în care joc şi teatru şi văd că prinde foarte bine”, zice Fuego.
Pictează de mic, e la a 13-a expoziţie
”Pictura a înnobilat cariera mea. Pictez de mult, iar acum câţiva ani am cunoscut-o pe dna Doina Păuleanu, directoarea Muzeului de artă din Constanţa un mare critic de artă, şi a venit la mine să-i arăt picturile mele: ”Nu am crezut că proiectul meu o să se bucure de succes. Şi mama mi-a spus, că nu ştie cine va aprecia. Sunt la a 13 -a expoziţie”.
A fost ajutat cu bani de Ion Raţiu
”Nu am avut un ban în buzunar, numai eu ştiu cum am stat în Bucureşti pe drumuri, mama şi tata îmi dădeau banii din salariu. N-aveam bani de autobuz, mergeam pe jos. Tot ce am făcut se baza pe un efort colosal. Ion Raţiu m-a ajutat la vârsta de 15 ani. Mi-a zis aşa: «Tu eşti din Turda, tatăl meu este de acolo, are statuie în centrul oraşului. Eu îţi dau bănuţii ca să te duci la Festivalul ”Mamaia”, eu îţi dau bănuţii să studiezi, să poţi să te duci acolo». Eu am avut un om care mi-a întins o mână”.