Locul unic în România, leac pentru sinuzite, rinite și astm bronșic. „S-au vindecat aici chiar și copii de 2 luni”
O treime din potențialul balnear al Europei se află în România. Băile Felix, Tușnad, Sovata, Călimănești sau Băile Govora sunt cele mai cunoscute locuri unde turiștii caută vindecare sau doar relaxare.
Băile Govora păstrează mult din farmecul de odinioară al unei stațiuni balneare, precum Baden-Baden din Germania, Karlovy Vary din Cehia sau Montecatini Terme din Italia. Vestită printre cele mai bogate stațiuni balneare în ape iodurate şi bromurate din Europa, Băile Govora dețin în centrul său Hotelul Palace, deschis în 1914, la ordinul lui I.C. Brătianu, primul hotel cu centru de tratament din România. Hotelul are un "frate geamăn" în stațiunea Gstad din Elveția și a fost proiectat în așa fel încât fiecare cameră să beneficieze de soare cel puțin două ore pe zi. Adică soarele se învârte, la propriu în jurul hotelului, așa cum și-a dorit Brătianu.
Ce boli tratează apele magice și aerul pur de la Băile Govora
Din punct de vedere medical, stațiunea este vestită pentru curele de care poți beneficia. Astfel, în zona parcului din centrul stațiunii şi a izvoarelor, aerul este bogat în ioni negativi, fapt care îl face să aibă un efect bronhodilatator şi relaxant psihic. În bazele medicale se tratează atât afecțiuni respiratorii (bronșită cronică, emfizem pulmonar, afecțiuni infecțio-alergice), afecțiuni din sfera ORL (sinuzite operate, laringite), dar au parte de tratament eficace și pacienții diagnosticați cu reumatism degenerativ sau cu afecțiuni ale aparatului renal.
De altfel, după pandemia de COVID-19, mulți au venit aici să se recupereze pulmonar după ce s-au infectat, datorită factorilor climatici ai zonei.
În exclusivitate pentru cititorii Click!, directorul general al societății Băile Govora, Violeta Nițescu, ne-a vorbit despre puterile terapeutice ale stațiunii, care se află la 22 de kilometri de Râmnicu Vâlcea.
Click!: Cum a fost 2024 pentru turismul balnear de la Băile Govora?
Violeta Nițescu: Nu a fost tocmai rău, începutul de an a fost fulminant, apoi iulie, august, septembrie, până la începerea școlii, a fost o vară fierbinte, lumea a căutat răcoarea, liniștea. A fost fully-booked! Anul acesta ne-a adus și multe realizări, printre care 4 distincții importante pentru noi, care ne onorează și motivează să fim mereu mai buni: Cel mai bun hotel balnear cu bază medicală - la Gala Termalia 2024, Best Spa Hotel în clădire istorică - la Premiile Spa România 2024, Cel mai bun program de tratament balnear și Cel mai bun produs balnear - la Premiile OPTBR 2024. Și, pe lângă beneficiile termale, oamenii apreciază că aici nu este aglomerat, nu te ciocnești cu nimeni, nu este zarvă, nu este zgomot, chiar la 240 de oameni în hotel și mai ales cu mulți copii. Pentru că vreau să vorbim despre asta, 40% din pacienții noștri sunt copii.
Click!: Cu probleme medicale?
Violeta Nițescu: Da, cu afecțiuni respiratorii, copii de la două luni, am avut sugari proveniți din sarcini gemelare și dezvoltare minimală a plămânilor, care au intrat în camera cu pulverizații și au ajuns să respire normal.
Click!: Ați avut cazuri de părinți care și-au adus copiii mai mulți ani la rând? Ați văzut rezultatele? Ați urmărit cum au evoluat?
Violeta Nițescu: Sunt părinți de 40 de ani care au fost la rândul lor pacienți și vin acum și cu copiii lor. Cred că numărul de recurenți este mare, adică 20-30%. Vin și ne povestesc: „Am stat la camera 107 când aveam 4 ani și eram cu bunica. Am venit doi ani la rând și apoi n-am mai venit că m-am vindecat și nu am mai avut sinuzită”. E emoționant să-i asculți, să-i vezi.
Click!: Vin cu recomandare medicală?
Violeta Nițescu: Da. De la medicul de familie special pentru Govora. Când spui Govora, spui de fapt aerosolul de Govora. Bazele noastre medicale sunt trei la număr, este foarte important să ai o bază medicală în fiecare hotel, în fiecare locație, ca pacientul să nu iasă din hotel.
Click!: Care sunt cele trei baze terapeutice?
Violeta Nițescu: Prima bază medicală este la Hotelul Palace. Acesta a fost terminat în 1914, este bijuteria locului, o locație istorică, de fapt se află și pe lista locațiilor de patrimoniu și de atunci vindecă, de atunci stă aici, a fost și renovat în întregime, între 2010 și 2013 cu ajutorul unor fonduri europene, bineînțeles și cu cofinanțarea noastră, grea sarcină, un hotel cu 132 de camere să intre într-o renovare completă este uriaș, de aceea timp de 3 ani de zile aici a fost șantier 100%.
La Palace, avem un bazin cu iod terapeutic, de mare concentrație, să știți că iodul ăsta se găsește numai la noi, la Herculare sau la Felix sunt ape iodurate termale sau sulfuroase, dar cu concentrație mică. Aici iodul are o concentrație unică în sud-estul Europei, de aceea toste afecțiunile respiratorii sunt tratate cu mare succes aici. Tratare și chiar vindecare, în special în cazul copiilor.
Apoi, mai avem 2 hoteluri. Hotel Belvedere, un hotel mai mic, cochet, foarte bine amplasat, cu 37 de camere și cu bază medicală proprie, cu un bazin interior care are apă minerală sărată, de la Ocnele Mari, am spus să fie așa o simbioză între apele noastre din arealul nostru apa cu iod și să avem și apă sărată de la vecini, pentru că ambele tratează afecțiunile reumatismale și să fie un echilibru.
Și al treilea este Hotel Parc, care este o fostă balneară. Noi ne întâlneam toată protipendara, în centru, la intrarea în Parcul Balnear. „Ne ducem la balneară”, așa era numele atunci, este un hotel de 2 stele, care arată de 3 stele, dar trebuie să facem și mișcarea asta, este o investiție minimală, are o bază medicală generoasă, chiar mai mare decât cea de la Palace, și acolo se vine și ambulator, vin și pacienții noștri care fac doar tratament. Este un hotel mărișor cu 88 de camere, chiar la stradă, amplu, cu o echipă medicală redutabilă, avem 2 medici care sunt de specialitate, medic de medicină fizică și reabilitare fără de care nu putem funcționa.
„Am adus personal din Sri Lanka. Au înțeles că aici nu este sclavagism”
Click!: Cred că este foarte greu să găsești personal specializat și să-l ții...
Violeta Nițescu: Foarte greu. Sunt foarte mulți indicatori pe care i-am luat în seamă. Și de vreo 4-6 ani avem niște echipe complete. Avem și personal din străinătate, de anul trecut. Am avut 10 persoane din Sri Lanka, șase s-au obișnuit foarte bine la noi, doi au fugit după 4 luni, fără nici un avertisment, iar doi și-au încheiat relația cu noi civilizat. Cei șase sunt acomodați aici, pe partea de curățenie în mod special, sunt băieți care au înțeles că aici chiar dacă salariul nu este mare, nu este sclavagism. Sunt cazați la etajul 5 chiar în Palace. Unul dintre ei a încercat la București, erau cazați 20 de persoane într-o cameră de 4 pe 5 și după 2 zile s-a rugat să-l primim înapoi.
„De 100 de ani, tratăm cu succes astmul bronșic”
Click!: Revenind la tratamente, ce proceduri se pot face aici?
Violeta Nițescu: Când spui Govora, spui că aici se tratează astmul bronșic. Și de aici pornesc toate celelalte afecțiuni respiratorii pe care le tratăm cu succes. Încerc să reglez treaba asta și să spun apăsat că se tratează și se ameliorează. Pentru că nu de azi de ieri se întâmplă asta, se întâmplă de 100 de ani! În afară de astmul bronșic avem tratament respiratoriu inhalatoriu, adică aerosoli, inhalații și pulverizații. Sunt niște nebulizatori, de uz profesional, în care este o apă difuzată și se inhalaează sub formă de mici particule. Apa minerală care se folosește aici este o apă unică, de fapt ce pui în aerosol contează. Aerosolul este un nebulizator care sparge apa în particule mici care duc foarte adânc la nivel alveolar și acolo curăță tot. Mai avem niște nebulizatori inhalatori care păstrează particula în niște molecule mai mari, care rămân aici pe tractul superior respirator, pentru sinuzite, rinite alergice. Rinitele alergile aici se tratează cu efecte spectaculoase. Răcelile succesive la copii, când intră în comunitate, i-au înnebunit pe părinți. Veniți de două ori pe an la Govora și o să vedeți „minunea”.
Și pulverizațiile se fac în camera cu ceață, sunt niște nebulizaori care fac ceață, transformă apa în vapori deși și acolo practic respiri prin orice, prin nas, prin gură, prin piele, tot această apă minerală, cu iod sau cu sulf, depinde ce recomandare dă medicul specialist. Așadar tu inhalezi apă sub formă de particule foarte mici care-și fac treaba în interior. Dar mai este ceva special, recuperarea respiratorie. Este la modă ca toate spitalele din țară, clinici, să aibă o zonă de recuperare respiratorie. Cum să faci recuperare în București? Nu se poate așa ceva. Ieși de la recuperare și inspiri poluarea și noxele. În perioada pandemiei, cu acele rigori, am mers la capacitate maximă. Am extins programul până seara târziu și am făcut minuni cu tratarea sechelelor post-Covid. Recuperarea respiratorie se face într-un loc special, să inhalezi un aer care să nu fie viciat. Ce hotel are la picioarele scării un parc balnear terapeutic?
„Alocările de la Casa de Sănătate sunt o mizerie”
Click!: Lucrați și prin casele de sănătate?
Violeta Nițescu: Da, dar din an în an alocările de la Casa de Sănătate sunt o mizerie. Pensionarii vin prin casele de pensii, dar anual se alocă foarte puține bilete de tratament. Dar oamenii s-au obișnuit, își plătesc pachetele, am făcut pachete de 3-4 proceduri pe zi.
Click!: Cât costă pachetele și cât ar trebui să petreci aici ca să poți urma o cură completă?
Violeta Nițescu: Indicația terapeutică ar fi de 10 zile. Pachetele oricum sunt creionate și de 5 zile și de 10 zile. De exemplu la Hotel Parc avem o alocație de 290 lei/zi cazare, 5 proceduri, consultul medical și toate mesele incluse. La Hotel Belvedere (3 stele) e puțin mai mult, 330-340 lei, iar la Palace (4 stele) avem pachete cu demipensiune, dar aici avem acces spa, piscina interioară, piscina pentru copii, jacuzi, saune, piscină exterioară - 2.290/persoană, 5 zile cu cazare și cu tot ce v-am spus inclus. Acestea au fost prețurile în noiembrie.
Zona este un mix pentru turism, de la podgorii până la mănăstiri
Click!: În afara tratamentelor, la Govora poți veni doar pentru relaxare?
Violeta Nițescu: Da, sunt din ce în ce mai mulți turiști, zona promite deoarece este o mixtură între natură și cultură. Sunt mulți care se cazează la noi, pentru că le place locația, și merg pe Dealurile Drăgășanilor din podgorie în podgorie: Știrbei, Avincis, Casa Isărescu, dar au acces și către Tg Jiu, se duc la Rânca, Horezu, care este centru Unesco. Și acolo, în Horezu, să nu vă duceți la intrare, vă duceți într-un sat autentic, satul Olari, unde din casă în casă sunt ateliere tradiționale. Vine aici la noi maestrul Mihai Bîscu, care este un om atât de simplu, el vine cu roata și face demonstrații și toți copiii fac la roată câte o căniță. Și-l mai avem și pe Nenea Ilinca, singurul maestru opincar care a rămas în viață.
Click!: Se apropie Crăciunul, Revelionul. Aveți sejururi speciale?
Violeta Nițescu: Sigur! Sunt pachete tradiționale, Crăciunul este o împletire între tradiția românească și locația de lux. Crăciunul e altfel aici, avem și Taraful Iancu Jianu, vin și colindători, vine și Moșul, e o abordare tradițională a doua zi de Crăciun mergem la o terasă rustică unde avem bucate din tuci. Este o atmosferă de bucurie. Iar Revelionul e mai fancy, mai artistic pentru că avem formația Ginei Pavel sora lui Marcel apvel. Pe 1 ianuarie vine iar taraful, tot cu tuci, cu lăutari, cu foc de tabără ca să avem un an spumos. Iar seara avem concert cu Tavi Colen. Întotdeauna avem un artist anume care dă o notă aparte și pachetului, și locației. Mereu au fost artiști de marcă: Monica Anghel, Marcel Pavel, a fost Direcția 5 anul trecut. De aceea, Revelionul este sold out. De Crăciun mai avem câteva locuri libere și vă invităm să faceți aici, cu noi, un Crăciun Special!