Paulina demască industria muzicală! Greutățile nevăzute prin care trec artiștii: „Când artistul urcă pe scenă, acel moment este rezultatul unei munci colosale”
O cunoști de la piesa „Fetița ta de milioane”, dar cu siguranță ai ascultat și alte melodii de pe cele trei albume pe care le-a lansat în ultimii trei ani. Anul și albumul, practic. Paulina a devenit un fenomen în industria muzicală autohtonă, iar recent a ales să redevină artist independent, o decizie curajoasă având în vedere cum se prezintă peisajul artistic actual.

Însă Paulina este curajoasă, așa cum a fost încă din momentul în care și-a făcut bagajul și a venit de la Brașov, la București pentru a-și îndeplini visul. Un fel de vis hollywoodian mioritic. Iar noi credem că, într-o zi, vocea ei se va auzi și peste granițe. De ce? E simplu: pentru că oferă mult. De la protomanele la R&B, Paulina continuă să ne surprindă cu versatilitatea sa!
Și, apropo, cu această ocazie, vă anunțăm că în curând va lansa un nou album! Până atunci, însă, vom afla de la ea secretele din spatele industriei muzicale. Vorbim despre acele momente dificile prin care nu te-ai fi gândit că ar trece un artist. Ceea ce vrem să înțelegi este că și artiștii sunt oameni, cu bune și cu rele, și chiar „cu inima frântă”, așa cum spun versurile uneia dintre celebrele sale melodii.
Paulina demască industria muzicală! Greutățile nevăzute prin care trec artiștii
Paulina, „Fetița ta de milioane” te-a făcut cunoscută acum câțiva ani. De atunci, ai lansat 3 albume, toate realizate de tine – de la versuri, la instrumental și producție. Cum este să fii femeie și să faci toate aceste lucruri singură? Cu ce prejudecăți te-ai confruntat?
Cred că este dificil să fii femeie în aproape toate domeniile, nu doar în industria muzicală din România. Se întâmplă și la „case mai mari”, cum se spune! M-am lovit de numeroase prejudecăți, iar autoritatea mea a fost subminată de faptul că sunt femeie. De multe ori, oamenii nu te iau în serios doar din cauza acestui fapt, nu îți validează competențele și nu îți oferă ocazia să îți valorifici potențialul maxim. De multe ori, mi s-a întâmplat ca bărbați să îmi preia task-urile pe care le puteam face și eu, acționând dintr-o poziție de superioritate, ca și cum aș fi fost incompetentă.
Recent, ai ales să devii artist independent. Ce te-a motivat să faci acest pas și care sunt diferențele față de perioada în care erai legată de o casă de discuri? Publicul are impresia că semnarea la o casă de discuri îți garantează o rampă de lansare și multe beneficii ca artist. Care este, de fapt, realitatea?
Când ești semnat/ă cu o casă de discuri, automat împarți anumite procente, dar și beneficii, însă acestea variază în funcție de context și de nevoile tale creative. Pentru mine, nu a fost o necesitate, deoarece sunt genul de artist care își face totul de una singură: scriu piesele, le produc, le înregistrez acasă, vin cu viziunea creativă și cu conceptele – de la coperta albumului până la ședințele foto. Desigur, casele de discuri te pot ajuta financiar, dar asta vine cu anumite obligații, iar eu am ajuns la concluzia că nu am nevoie de acest sprijin acum. Totuși, dacă voi colabora vreodată cu o casă de discuri, o voi face în termeni contractuali diferiți. Nu neg contribuția casei de discuri, mai ales pentru artiștii care pun accent pe interpretare. În acest caz, te pot promova și ridica considerabil.
Cu ce provocări se confruntă artiștii în spatele scenei? Ce ar trebui să înțeleagă publicul despre industria muzicală?
Viața de artist aduce cu sine un paradox și o dualitate: trebuie să păstrezi o imagine extravagantă și atractivă pentru public, dar te confrunți și cu multe dificultăți. Iubirea pe care o primești din partea publicului poate deveni o povară, iar nu sunt singura artistă care vorbește despre acest aspect. Ceea ce vreau să spun este că, la un moment dat, nu mai poți ști dacă oamenii vor să te cunoască pe tine, ca persoană, sau vor doar să cunoască figura artistului, imaginea strălucitoare pe care o proiectezi pe scenă. Publicul te poate pune pe un piedestal, iar iubirea pe care o primești nu este întotdeauna destinată „ție”, ci personajului - artist pe care îl creezi. Acest lucru poate fi trist, pentru că nu mai poți forma legături autentice.
În spatele scenei, munca este enormă: birocrație, contabilitate, organizare, colaborări cu avocați, gestionarea echipelor și producția unui show. Când artistul urcă pe scenă, acel moment este rezultatul unei munci colosale. Mulți cred că artistul are o viață simplă și că nu face prea mult, dar flexibilitatea vine cu responsabilitatea de a-ți organiza viața și rutina. Fără repere clare, poți ajunge ușor în stări depresive, chiar anxioase.
Nu este ușor să faci muzică, nici în România, nici în afacere. Nicăieri nu umblă câinii cu covrigi în coadă. Pe lângă muzică, ai terminat studiile de psihologie și te formezi ca psihoterapeut. Cum te-ai gândit să le îmbini?
Cu siguranță, nu umblă câinii cu covrigi în coadă nici în România, nici în afară. Nu mă aștept ca în alt domeniu să îmi fie mai ușor, dar îmi doresc ceva mai predictibil. Muzica este o industrie imprevizibilă și cu ritm alert, aș vrea mai multă rutină pentru viitorul meu, având în vedere sănătatea și liniștea sufletească. Sunt în formare în Terapia Integrativă a Traumei la Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei, condus de Diana Vasile. Psihologia este o pasiune deosebită pentru mine, iar drumul meu a început din curiozitate, nu neapărat cu intenția de a construi o carieră din asta. Mergând pe acest drum, am ajuns la finalizarea masterului și la decizia de a deveni psihoterapeut, pentru că îmi place să învăț. În prezent, mă simt mai pregătită să profesez și cred că am acumulat înțelepciunea necesară pentru a contribui pozitiv în viețile oamenilor.
Cum vezi viitorul muzicii din România? Crezi că există o schimbare în mentalitatea industriei față de artiștii independenți?
Nu sunt sigură dacă există o mentalitate clar definită față de artiștii independenți, dar cred că sunt defavorizați din cauza lipsei promovării pe care o oferă o casă de discuri. Înțelegem că există o întreagă strategie de promovare pentru un artist sau o piesă. Dacă ești semnat, casa de discuri are adesea influenceri care se ocupă de promovarea piesei. Nu cred că există discriminare intenționată, dar astăzi nu mai este absolut necesar să fii semnat de o casă de discuri, deoarece te poți expune singur pe platformele sociale.