7 motive pentru care să începi o afacere cu lavandă

Ultima actualizare:

Cultivarea lavandei poate fi o modalitate excelentă de a-ți transforma pasiunea pentru plante aromatice și grădinărit într-un venit solid din vânzarea plantelor de lavandă și a produselor cu valoare adăugată pe care le poți obține, cum ar fi mănunchiurile de lavandă uscată, mugurii de lavandă, produsele de aromaterapie și de îngrijire a pielii, săculeții și pernele din plante.

Sursa foto: Shutterstock.com
Sursa foto: Shutterstock.com

Există, deci, zeci de produse ușor de realizat și care sunt solicitate de consumatorii ce iubesc mirosul de lavandă. Așadar, o cultură de lavandă poate fi o idee profitabilă de business. 

Iată câteva motive pentru care merită să iei în calcul înființarea unei culturi de lavandă.

  1. Este o plantă cu o lungă istorie de utilizare

Lavanda este cea mai cunoscută dintre plantele aromatice și are o lungă istorie de utilizare ca plantă culinară, plantă medicinală și plantă parfumată. Vechii romani foloseau lavanda pentru a-și parfuma băile publice, iar soldații romani o foloseau ca dezinfectant.

Aroma deosebită a lavandei se datorează unei varietăți de compuși chimici. Planta oferă o gamă largă de utilizări finale, atunci când este recoltată. 

  1. Există cerere

Există o cerere pentru lavandă? Absolut! De fapt, cererea pentru lavandă depășește, în prezent, oferta. Asta înseamnă că nu ar trebui să ai o problemă în a vinde cât de multă lavandă poți cultiva.

Lavanda este folosită în mod tradițional ca plantă culinară, precum și ca ingredient în cosmetică și medicină. Este, de asemenea, utilizată pentru a produce uleiuri esențiale, dar și ca plantă ornamentală pentru amenajări peisagistice.

  1. Costuri de înființare și costuri curente reduse

Un plan clar este esențial pentru succesul unei afaceri. Acesta te va ajuta să trasezi detaliile specifice ale afacerii și să știi la ce costuri să te aștepți. 

În cazul unei culturi de lavandă, costurile de pornire sunt relativ reduse. Ele diferă foarte mult în funcție de modelul de afacere, dar există un loc, în această industrie, pentru persoanele cu aproape orice buget.

Cea mai mare cheltuială, pentru cei care decid să își cultive propriile plante aromatice, este terenul. Costurile acestuia variază în funcție de locație și de calitate. Potențialii proprietari de afaceri care nu dețin terenuri ar putea dori să le închirieze, la început, pentru a economisi bani.

În afară de prețul terenului, costurile includ semințele, utilajele, apa și forța de muncă. Serele pot adăuga costuri suplimentare substanțiale, dar pot prelungi sezonul de creștere. 

În ce privește utilajele, pentru a înființa cultura nu este neapărat nevoie să investești în echipamente noi. Ai la dispoziție platforme comerciale, de unde poți achiziționa utilaje în perfectă stare și, totodată, găsești numeroase anunturi piese utilaje agricole, dacă ai nevoie de mici reparații sau îmbunătățiri. 

De asemenea, pentru a eticheta lavanda ca fiind „organică”, trebuie să aplici pentru certificare, procesul de certificare adăugând anumite costuri.

  1. Este o cultură profitabilă

Lavanda este o cultură extrem de valoroasă, față de culturile standard, cum ar fi porumbul sau soia, care generează profit mai mic și necesită întreținere constantă. 

Poți începe această afacere cu ușurință și poți obține profituri, chiar dacă ești începător.

Dacă te gândești să transformi pasiunea pentru grădinărit într-o afacere care să îți aducă un venit, atunci cultivarea lavandei este cea mai bună opțiune pentru tine.

  1. Este ușor de cultivat

Lavanda este o cultură care necesită relativ puțină întreținere. Are nevoie de mult soare și de un sol bine drenat. Cu toate acestea, de obicei nu necesită îngrășăminte sau multă apă.

Poți planta lavanda împreună cu alte plante, fără probleme. Tufele sale pot fi folosite drept garduri vii, în amenajările peisagistice.

Cultivarea lavandei poate fi o afacere profitabilă și, în plus, necesită puțină întreținere. Este o plantă perenă, care va continua să producă an de an. 

Deoarece lavanda are nevoie de un sol bine drenat, nu se va descurca bine în zonele argiloase. Vei dori să o cultivi pe un sol nisipos, pentru a obține cele mai bune rezultate. Alternativ, poate fi cultivată în pantă, astfel încât apa să se scurgă rapid, departe de rădăcinile plantei.

Umiditatea ridicată poate fi o problemă pentru cultura de lavandă, deoarece duce la apariția bolilor fungice. Însă poți corecta acest lucru plantând butașii de lavandă la o distanță mai mare, pentru o mai bună circulație a aerului. 

  1. Atrage insecte benefice 

Albinele, fluturii și alte insecte benefice adoră lavanda, atunci când este în floare.

În timp ce populațiile de albine sunt în declin, vei atrage mai mulți polenizatori în grădina ta, așa că lavanda este o alegere excelentă.

Însă lavanda nu doar că atrage insectele benefice, dar ține și dăunătorii la distanță. Țânțarilor, moliilor, căpușelor, puricilor și muștelor le displace mirosul de lavandă. 

  1. Are numeroase întrebuințări

Poți vinde lavanda ca atare, fie proaspătă, fie uscată. Dar, dacă ești dispus să depui puțină muncă suplimentară, poți, de asemenea, să folosești lavanda pentru a crea o mare varietate de produse.

Printre produsele din lavandă pe care le poți lua în considerare se numără cele pentru baie și corp, alimentele și băuturile, dar și produsele de curățare sau de casă.

Unele dintre aceste articole se pot vinde cu până la 500% mai mult decât prețul obținut prin simpla vânzare a lavandei brute.

Multe specii de plante aromatice sunt cultivate pentru astfel de utilizări industriale. Nevoia de surse regenerabile de produse industriale, precum și necesitatea de a proteja biodiversitatea plantelor au creat o oportunitate matură pentru fermieri de a produce culturi bio. 

În concluzie, cultivarea lavandei poate fi o modalitate excelentă de a-ți transforma un hobby într-un venit consistent. Având în vedere numeroasele întrebuințări ale lavandei, o astfel de cultură reprezintă o idee bună de business, chiar și pentru antreprenorii începători.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
chef catalin scarlatescu foto antena 1
KV CSR landscape jpg
1 despartire zodii jpg jpeg
1 pilaf sarbesc jpg jpeg
cub horoscop 2 gif
longevitate
image
actualitate.net
image
actualitate.net