Ce se întâmplă după ce te lași de fumat
Știm cu toții că fumatul este dăunător și ne expune foarte mult în fața unor probleme de sănătate foarte grave, însă renunțarea la țigări poate fi dificilă și din acest motiv, multe persoane amână în mod constant momentul, în speranța că va veni o perioadă mai bună pentru asta sau că vor descoperi o cale mai ușoară prin care să poată realiza acest obiectiv.
E drept, renunțarea la țigări înseamnă ruperea ciclului de dependență față de nicotină, care poate veni cu o serie de manifestări neplăcute, însă beneficiile merită efortul, pentru că primele efecte ale lăsatului de fumat vor apărea încă din primele ore.
Iată ce se întâmplă după ce te lași de fumat:
- Efectele secundare
Multe dintre persoanele care se lasă de fumat pot experimenta senzații neplăcute în primele ore sau zile după renunțarea la tutun, implicit nicotină, iar cele mai frecvente sunt: stări de iritabilitate, oboseală, constipație și crampe abdominale și chiar acumularea kilogramelor în plus.
Ele apar pentru că organismul nu mai primește nicotina cu care este obișnuit. Pentru multe persoane, toate aceste simptome devin o povară prea greu de gestionat și din acest motiv renunță. Însă acest lucru poate fi evitat dacă fumătorii apelează la țigara electronică, cu care pot furniza organismului în continuare o cantitate de nicotină, pentru ca tranziția să fie mai ușoară.
Conform onepuff.ro, cu aceste dispozitive se poate ajunge treptat la eliminarea totală a nicotinei, pentru că lichide sunt disponibile în diferite concentrații, iar după un timp se poate apela la cele cu 0 nicotină.
- Beneficiile renunțării la fumat
Beneficiile lăsatului de fumat sunt aproape instantanee. Iată ce se întâmplă în organism încă din prima zi:
După o zi
Ritmul cardiac scade și revine la normal, iar tensiunea arterială începe să scadă și circulația se îmbunătățește. De asemenea, organismul se curăță de excesul de monoxid de carbon din țigări, iar nivelul de oxigen crește. Potrivit Medical News Today, riscul de atac de cord începe să scadă chiar din prima zi.
După 2-3 zile
Mirosul și gustul se îmbunătățesc, dar în acest interval pot apărea primele efecte ale întreruperii ciclului de dependență, respectiv stări de iritabilitate și chiar dureri de cap.
După o lună
Funcțiile pulmonare încep să se îmbunătățească, iar foștii fumători vor observa că vor tuși din ce în ce mai puțin și că vor respira mai bine. De asemenea, va crește și nivelul de energie, astfel că vor putea desfășura anumite activități care odată erau imposibile.
După 9 luni
Plămânii își revin semnificativ după această perioadă. Structurile delicate din interiorul plămânilor, cunoscute sub numele de cili, se recuperează și vor ajuta la combaterea infecțiilor. În această perioadă, mulți foști fumători observă o scădere a frecvenței infecțiilor pulmonare.
După un an
La un an de la renunțarea la fumat, riscul de boală coronariană se reduce la jumătate și va continua să scadă.
După 5 ani
După 5 ani fără fumat, organismul s-a vindecat suficient pentru ca arterele și vasele de sânge să înceapă din nou să se lărgească, ceea ce scade riscul de accident vascular cerebral.
După 10 ani
Șansele unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar și de a muri din cauza acestei afecțiuni sunt reduse la jumătate în comparație cu cineva care continuă să fumeze.
După 20 de ani
Riscul de deces din cauze asociate fumatului, inclusiv boli pulmonare și cancer, scade la nivelul unei persoane care nu a fumat niciodată.