Cinci aspecte alimentare de care să ţii seama dacă suferi de sindromul de intestin iritabil

Ultima actualizare:

Sindromul de intestin iritabil se caracterizează prin anomalii ale sensibilității și funcției intestinale, care provoacă un disconfort abdominal semnificativ. În general, femeile sunt afectate de această problemă de sănătate într-o proporţie mai mare decât bărbaţii.

Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com

Efectele acestui sindrom se manifestă diferit în funcţie de persoană, dar, în cele mai multe cazuri, cei afectați suferă de dureri abdominale, crampe, constipație sau diaree, balonare sau activitate intestinală zgomotoasă. Aceste simptome se resimt şi mai intens după o masă copioasă sau după consumul de alimente care conțin lapte sau cereale. 

Dacă asta ţi se întâmplă şi ţie, este important să mergi la doctor, pentru a primi cele mai bune sfaturi de tratament. De asemenea, este important să ţii seama, în paralel, de anumite aspecte care ţin de obiceiurile alimentare. Iată care sunt cinci dintre cele mai importante.

1.       Creşte consumul de fibre solubile

Aceste fibre au proprietatea de a se transforma într-un fel de gel, care favorizează un tranzit intestinal mai bun. De asemenea, aceste fibre sunt indicate şi dacă unul dintre simptomele tale este diareea. Pe de altă parte, ar fi de preferat să reduci consumul de fibre insolubile, care vor agrava simptomele diareei, de exemplu. 

Printre alimentele pe care ar trebui să le privilegiezi se numără: ovăzul (pâine din făină de ovăz, fulgi de ovăz), orz (și derivatele acestuia) şi semințele de psyllium. Legumele ar trebui consumate în general fierte. Printre fructele recomandate se numără grapefruitul, căpșunile, nectarinele, portocalele și piersicile.

2.       Evită alimente fermentabile

Alimentele bogate în carbohidrați, care provoacă același tip de simptome asociate cu sindromul de intestin iritabil, sunt denumite alimente fermentabile. Este recomandat ca persoanele care suferă de sindrom de intestin iritabil să reducă frecvenţa consumului cât de mult se poate, fără a le exclude complet din alimentație. 

Printre alimentele pe care ar trebui să le consumi doar rareori se numără: broccoli, varza, napii, varza de Bruxelles şi conopida. De asemenea, evită şi leguminoasele (fasole, linte, mazare).

3.       Bea multă apă

După cum ştii deja, pentru o stare generală bună de sănătate, este recomandat să bei doi litri de apă în fiecare zi. Pentru persoanele care suferă de sindromul de intestin iritabil, este cu atât mai important să respecte această regulă. Şi încă o observaţie! Nu aştepta niciodată să ţi se facă foarte sete, acesta este un semn că organismul este deja deshidratat. Totuşi, nu bea mai mult de 250 ml (un pahar) odată, pentru a nu umfla stomacul și intestinul cu apă.

4.       Verifică-ţi intoleranţele alimentare

Multe persoane care suferă de sindromul de intestin iritabil observă că se simt balonate şi indispuse după ce consumă produse lactate. Nu este obligatoriu ca cineva care suferă de acest sindrom să aibă şi intoleranţă la lactoză, dar este mai bine să verifici printr-un test specific. La fel şi în cazul fructozei, glutenului sau histaminei. Există posibilitatea ca, pe lângă sindromul de intestin iritabil, să suferi şi de intoleranță la fructoză, intoleranta la gluten sau intoleranta la histamina.  

În acest caz, trebuie să eviţi numeroase alimente, în special fructele sau alte alimente specifice, in functie de rezultatul testelor. Totuşi, pentru a te asigura că furnizezi organismului toate vitaminele și mineralele de care are nevoie, este mai bine să te adresezi unui medic sau nutritionist care să-ţi ghideze dieta.

5.       Renunţă la alimentele iritante

Din păcate, atunci când eşti diagnosticat cu sindromul de intestin iritabil, trebuie să eviţi să mănânci alimente iuţi, foarte acre sau picante, pentru că pot provoca un oarecare disconfort. De asemenea, este mai bine să incluzi mai rar în dieta ta următoarele alimente: legume crude și salate, nuci și semințe, zmeură şi kiwi.  Totodată, ar trebui să limitezi pe cât posibil consumul de alcool, ceai și cafea.

Aşadar, cu ajutor medicului şi ţinând cont de aceste sfaturi de alimentaţie, vei găsi modalitatea eficientă de a atenua inconvenientele create de sindromul intestinului iritabil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (13) jpg
image png
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
zodii pixabay jpg
1 par alb remedii jpg jpeg
Ciuperca piciorului simptome şi tratament jpeg
salata de rosii jpeg
horoscop jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net