Colecția Țiriac vă invită să vizionați două exemplare produse la o jumătate de secol distanță: Ford Mustang Mach 1 1969 și Ford Mustang Mach 1 Coupe 2022
Țiriac Collection primește un nou exemplar excepțional în componența sa, menit să reînvie istoria Mustang Mach 1.
După mai mult de jumătate de secol de când Ford a fabricat primul Mustang Mach 1, în 1969, producătorul auto a prezentat în 2021 un nou exemplar de excepție – Mustangul Mach 1 Coupe, a șasea generație actualizată. Ion Țiriac facilitează astfel oglindirea evoluției auto în materie de pony cars prin alăturarea Ford Mustang Mach 1 din 1969 cu un model similar de ultima generație, 2021 Mustangul Mach 1 Coupe.
Principalele diferențe între cele două modele sunt performanța și tehnologia modernă, ultimul model integrat în colecția auto având caracteristici specifice perioadei actuale, care fac procesul de conducere mai facil și mai intuitiv pentru șofer.
Prin comparație, modelul Ford Mustang Mach 1 din 1969 a fost fabricat cu un motor V8, dezvoltând 335 CP și cu o cutie de viteze cu transmisie manuală în 4 trepte, în timp ce noul exemplar 2021 Ford Mustang Mach 1 Coupe este echipat cu un motor V8 și dezvoltă 460 CP și 529 Nm, având o cutie de viteze automată cu 10 trepte care pot fi comutate manual cu ajutorul padelelor dispuse pe volan. De asemenea, cutia de viteze are sistem propriu de răcire.
Ford a fabricat noul Ford Mustang Mach 1 Coupe în 2021 și l-a descris e descris drept „cel mai capabil Mustang comercializat vreodată în Europa”. Modelul atinge 100 km/h în doar 4,3 secunde, în timp ce Ford Mustang Mach 1 din 1969 accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,6 secunde.
Ambele autovehicule au proprietăți tehnice spectaculoase pentru perioada pe care o marchează, dar mai ales povești aparte. Dacă Mustangul Mach 1 Coupe nou a intrat în anul 2022 în colecție, fiind ales special de către Ion Țiriac pentru caracteristicile sale sportive, unitatea Mach 1 din 1969 a fost achiziționată în urma finalei Cupei Davis de la Cleveland, Ohio. Istoria acesteia are o semnificație cu atât mai mare, considerând că autovehiculul a fost vândut ulterior, însă Ion Alexandru Țiriac a recuperat mașina după mai mulți ani și a reintrodus-o în colecție drept cadou aniversar pentru tatăl său.
„Mach 1 reprezintă pentru mine o etalare a forței și a viziunii americane asupra automobilului cu valențe sportive. Este un simbol al istoriei auto, un etalon al industriei și un reper al mărcii Ford – unul dintre cei mai importanți constructori auto ai tuturor timpurilor. La 50 de ani distanță iată că Ford încă produce mașini remarcabile, capabile să capteze emoție în spatele volanului. Țiriac Collection este o casă a istoriei auto, iar noul model Mach 1 își merită pe deplin locul în galerie”, a declarat Ion Țiriac.
Modelul din 1969 are numeroase elemente vizuale şi cu rol aerodinamic și tehnic: capotă cu dungi aplicate de culoare neagră mat și o admisie de aer masivă, suspensii inspirate din competițiile automobilistice, capac de rezervor cromat, terminații cromate ale sistemului de evacuare, interior din piele și lemn, spoiler frontal şi grilaj de ventilaţie pe lunetă, cu rol estetic. Caroseria modelului din 1969 este consacrata versiune "SportsRoof". Unității auto achiziționate în anul 1970 i-au fost aduse modificări, prezentând curent o cutie de viteze manuală cu 5 trepte și un motor special Edelbrock de 438 CP.
Noua generație Mach 1 prezintă jante de aliaj de 19” cu design specific Mach 1 - „Dark Tarnish” și poartă vopseaua metalizată „Twister Orange”. Unitatea are prize de aer pe capotă, este echipată cu faruri, lumini de zi și stopuri cu tehnologie LED, în timp ce interiorul este dotat cu ceasuri de bord digitale, tapiserie de lux Ebony și panou de bord cu design specific Mach 1. Atât scaunul șoferului, cât și cel am pasagerului sunt reglabile electric pe 6 direcții.
Încă de la primele modele Ford Mustang Mach 1 compania a lucrat cu celebrul constructor de automobile de curse și fostul pilot american Carroll Shelby - singura persoană care a câștigat cursa de 24 de ore de la Le Mans ca pilot și constructor, în anul 1959. Astfel, unitățile au o serie de componente inspirate de la versiunile auto Shelby GT500 și respectiv GT350.
Galeria Țiriac Collection cuprinde peste 170 de modele definitorii pentru industria auto, produse de la momentele sale incipiente și până în prezent, inclusiv unități care au aparținut unor mari personalități, ediții din serii limitate și mașini super-performante, evidențiind cele mai recente tendințe în materie de tehnologie auto. Modelele sunt expuse prin rotație periodică, prezentând exponate din colecția de peste 400 de unități aparținând lui Ion Țiriac.
Colecția localizată în Otopeni, strada Calea Bucureștilor, nr. 289, este deschisă publicului larg de vineri până duminică, în intervalul orar 10:00-19:00.
Țiriac Collection pune la dispoziția vizitatorilor informații în limba română și în limba engleză.
Țiriac Collection este prima galerie auto personală din România deschisă publicului, care reunește peste 170 de modele auto și moto emblematice atât clasice, cât și de ultimă generație, aparținând celor mai importanți producători auto din lume.
Galeria dispune de o aplicație proprie pentru smartphone, Țiriac Collection Mobile App, accesibilă în sistemele de operare Android și iOS. Aceasta poate fi descărcată gratuit de la adresa app.tiriaccollection.ro.
Detalii suplimentare despre Țiriac Collection pot fi accesate la adresa www.tiriaccollection.ro, pe pagina de Facebook Tiriac Collection sau pe contul Instagram tiriaccolection aparținând galeriei.