Singurul tratament care vindecă hernia inghinală
Hernia inghinală se manifestă printr-o umflătură apărută la nivel inghinal, care devine evidentă mai ales atunci când persoana afectată stă în picioare, tușește sau strănută. În unele cazuri, hernia inghinală este bilaterală, adică apare pe ambele părți ale abdomenului inferior, de cele mai multe ori din cauza unei slăbiciuni congenitale a peretelui abdominal. Afecțiunea poate fi declanșată însă și din cauza obezității sau a sarcinii, când există o presiune suplimentară asupra abdomenului.
Singurul tratament pentru hernie care poate vindeca defectul peretelui abdominal este intervenția chirurgicală. În prezent, operația poate fi realizată și prin abord minim invaziv, laparoscopic sau robotic, cu avantaje importante pentru pacient – risc redus de complicații, incizii de mici dimensiuni și recuperare rapidă.
În plus, printr-o operație robotică pentru hernie abdominală poate fi rezolvată inclusiv o hernie bilaterală în același timp operator, astfel încât pacientul este supus unei singure intervenții. Procedura asistată robotic permite chirurgului să realizeze incizii mult mai fine și mai precise, protejând astfel cât mai mult țesutul sănătos. Prin urmare, sângerarea intraoperatorie și durerea postoperatorie sunt semnificativ reduse, iar pacientul este externat în scurt timp, putând să se deplaseze după doar câteva ore de la intervenție.
Operația robotică poate fi indicată pentru tratamentul chirurgical al unei hernii inghinale unilaterale sau bilaterale, dar și pentru alte tipuri de hernie abdominală, precum hernia incizională, ombilicală, femurală sau epigastrică. Intervenția implică efectuarea unor incizii de mici dimensiuni în peretele abdominal, pentru introducerea instrumentelor chirurgicale care sunt manevrate cu precizie superioară de brațele robotice articulate.
Robotul chirurgical este controlat de la distanță de chirurg, prin intermediul unei console. Brațele articulate ale robotului elimină tremurul fiziologic al mâinii umane, iar camera video cu care este dotat sistemul robotic permite mărirea câmpului operator, astfel încât chirurgul poate vedea în detaliu chiar și cele mai fine structuri anatomice. După introducerea instrumentelor chirurgicale, medicul montează o plasă chirurgicală specială, realizată din polimeri sintetici, care asigură repararea herniei și previne recidiva.
La SANADOR, pacienții cu hernii abdominale beneficiază de o evaluare medicală completă, pentru stabilirea celei mai potrivite metode de tratament. Atunci când este indicată o intervenție robotică, operația este realizată în cele mai bune condiții, în blocul operator foarte bine dotat de la Spitalul Clinic SANADOR, cu robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat model disponibil în prezent.
Echipa medicală de la Spitalul Clinic SANADOR are experiență îndelungată în tratamentul chirurgical al diferitelor tipuri de hernii abdominale, cu rezultate bune pe termen lung. Pentru o recuperare optimă, pacienții primesc asistență medicală avansată pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.