La 14 octombrie, creștinii o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iași

simeon stalpnicul png
Sf├ónta Cuvioas─â Parascheva este cinstit─â cu evlavie de ortodoc╚Öii rom├óni ├«n toat─â ╚ŤaraSursa foto:Cre╚Ötinortodoc╚Öi.ro

La data de 14 octombrie credincio┼čii din toate zonele ╚Ť─ârii, dar ╚Öi din ╚Ť─ârile vecine vin ├«n pelerinaj la Ia┼či s─â se roage cu smerenie pentru s─ân─âtate ╚Öi ├«mplinirea dorin╚Ťelor la moa┼čtele Cuvioasei Parascheva. De c├ónd cinstitele sale moa╚Öte au fost aduse ├«n ╚Ťara noastr─â ┼či se odihnesc ├«n Catedrala Mitropolitan─â din Ia┼či, pentru credincio╚Öii din ╚Ťara noastr─â, sf├óntul l─âca╚Ö este un loc de pelerinaj nu numai ├«n ziua praznicului.

Cuvioasa Parascheva a fost cinstită de moșii și strămoșii noștri

De mai bine de┬á 350 de ani, Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea rom├ónilor, este cinstit─â, mai ales ├«n Moldova, de c├ónd cinstitele sale moa╚Öte┬á au fost aduse ├«n ╚Ťara noastr─â. Ca m─ârturie vie pentru cinstirea pe care str─âmo╚Öii no╚Ötri i-au adus-o Cuvioasei sunt┬á zecile de biserici ortodoxe care-i poart─â hramul. ┬á├Än aceste sfintele l─âca╚Öuri, credincio╚Öii se roag─â la icoana f─âc─âtoare de minuni a Cuvioasei.

Credincio╚Öii din ╚Ť─ârile vecine ╚Öi rom├ónii se roag─â ├«mpreun─â

Prin tradi┼úie, mul┼úi credincio┼či din Bulgaria, Grecia ┼či Serbia vin la Ia┼či ├«n zilele c├ónd Cuvioasa este s─ârb─âtorit─â de credincio┼čii ortodoc┼či din ┼úara noastr─â. ├Ämpreun─â se roag─â cu smerenie pentru s─ân─âtate, pentru spor ├«n casele lor, dar ┼či pentru odihna rudelor plecate ├«n eternitate.

Istoricul s─ârb─âtorii

Cuvioasa Parascheva s-a ┬án─âscut ├«n prima jum─âtate a secolului al XI ├«n localitatea Epivata din Tracia ( aproape de Constantinopol- Istanbulul de ast─âzi) ├«ntr-o familie de cre┼čtini ├«nst─âri┼úi. ┬áDin copil─ârie, Cuvioasa ├«┼či ├«nso┼úea p─ârin┼úii la biseric─â duminica, ┼či ├«n zilele de s─ârb─âtoare. C├ónd a ├«mplinit v├órsta de zece ani, ea a fost impresionat─â de cuvintele preotului, rostite la o liturghie de duminic─â. Atunci, preotul le-a amintit credincio┼čilor chemarea M├óntuitorului Iisus: ÔÇ×Oricine voie┼čte s─â vin─â dup─â Mine s─â se lepede de sine, s─â-┼či ia crucea ┼či s─â-mi urmeze Mie (Marcu 8-34)ÔÇŁ. Acea slujb─â a influen╚Ťat destinul tinerei Parascheva pentru c─â ┬áatunci ea a sim┼úit c─â trebuie s─â-i┬á ajute pe cei s─âraci ┼či s─â-L slujeasc─â pe M├óntuitorul Iisus cu tot devotamentul. De aceea, ├«n repetate r├ónduri, Cuvioasa a d─âruit s─âracilor hainele sale ┼či s-a ├«mbr─âcat cu hainele modeste ale acestora.

Dup─â moartea p─ârin┼úilor, Cuvioasa ╚Öi fratele ei, un apreciat episcope, au mo╚Ötenit o impresionant─â avere. Partea care i se cuvenea, Parascheva a ├«mp─âr┼úit-o s─âracilor ┼či a ales calea Pustiei, ├«ndrept├óndu-se spre ┼úinutul Pontului.┬á ├Än ÔÇŁCartea rom├óneasc─â de ├«nv─â╚Ť─âtur─âÔÇŁ a mitropolitului Varlaam ┬á(ap─ârut─â ├«n anul 1643 la Ia╚Öi) se men┼úioneaz─â c─â t├ón─âra Parascheva a fost un sprijin material ┼či moral pentru s─âracii din Epivata, localitatea ei natal─â.

În Mănăstirea Maicii Domnului,  Cuvioasa Parascheva s-a călugărit

├Än apropiere de Constantinopol, Cuvioasa a fost impresionat─â de M─ân─âstirea Maicii Domnului din localitatea Heracleea ╚Öi a hot─âr├ót s─â ┬á┬áintre ┬á├«n monahism. ├Än acest l─âca╚Ö Cuvioasa a petrecut cinci ani. De aici, a pornit ├«n pelerinaj ├«n ┼óara Sf├ónt─â, pe urmele M├óntuitorului Iisus ┬á╚Öi ale Sfin╚Ťilor apostoli. ├Än urma acestei experine┼úe duhovnice╚Öti, t├ón─âra c─âlug─âri┼ú─â s-a nevoit cu postul ┼či cu rug─âciunea ├«ntr-o m├ón─âstire de maici ├«n pustiul Iordanului. Dar, la v├órsta de 25 de ani, un ├«nger i-a dat pova┼ú─â s─â se re├«ntoarc─â ├«n ┼úinutul natal.

Ascultând povaţa îngerului, Cuvioasa a revenit în Epivata

├Än cazania Sa, Sf├óntul Varlaam consemneaz─â un mesaj divin: ÔÇ×S─â la┼či pustia ┼či la mo┼čia ta s─â te ├«ntorci, c─â acolo ┼úi se cade s─â la┼či trupul p─âm├óntului ┼či s─â treci din aceast─â lume c─âtre Dumnezeu, pe Care L-ai iubitÔÇŁ. Influen╚Ťat─â de mesajul mesajul ├«ngerului ╚Öi de cazania Sf├óntului Varlaam, t├ón─âra c─âlug─âri┼ú─â s-a ├«ntors ├«n localitatea natal─â petrec├óndu-╚Öi timpul ├«n rug─âciuni. Nimeni din localitatea natal─â nu ╚Ötia cine este, din ce familie provine ┼či ce via┼ú─â smerit─â a dus ├«n credin┼úa lui Hristos.

Dup─â doi ani petrecu╚Ťi ├«n anonimat, Cuvioasa a plecat la Domnul

Cuvioasa a petrecut doi ani ┬ápe meleagurile natale, ├«n anonimat. La v├órsta de 27 de ani Cuvioasa a plecat la Domnul. Localnicii au ├«ngropat-o ca pe o cre┼čtin─â. Mai t├órziu, trupul Cuvioasei a fost descoperit printr-o fericit─â ├«nt├ómplare.

Cum a fost descoperit trupul Cuvioasei

Potrivit tradi┼úiei locale, un marinar a murit pe o corabie ┼či valurile i-au aruncat trupul pe ┼ú─ârm. Atunci, un cre╚Ötin din zon─â ( cu numele de Gheorghe, a╚Öa cum precizeaz─â documentele religioase consemnate de contemporani), a insistat ├«n r├óndul localnicilor ca marinarul s─â fie ├«ngropat dup─â r├ónduiala credincio┼čilor din localitate. Pe c├ónd se s─âpa groapa, pentru ├«nhumarea marinarului, localnicii au descoperit trupul Cuvioasei neputrezit, eman├ónd o mireasm─â specific─â moa┼čtelor. Cu to┼úii au hot─âr├ót s-o ├«nhumeze pe t├ón─âra necunoscut─â al─âturi de trupul cor─âbierului. La scurt timp, Gheorghe, cre┼čtinul care a s─âpat groapa, a visat o ├«mp─âr─âteas─â, a┼čezat─â pe un scaun luminos, ├«nconjurat de ├«ngeri. ├Än vis, ├«mp─âr─âteasa ├«l mustra pe Gheorghe, cre┼čtinul care a s─âpat groapa, ┼či-i spunea c─â trupul ei neputrezit s─â fie a┼čezat la loc de cinste.

Moa╚Ötele Cuvioasei au fost a╚Öezate ├«n Biserica Sfin╚Ťii Apostoli

Localnicii din Epivata ┬áau respectat dorin┼úa ├«mp─âr─âtesei din vis, care era chiar Cuvioasa Parascheva, ╚Öi i-au a╚Öezat moa┼čtele ├«n Biserica Sfin┼úii Apostoli din Epivata. ├Än acest loc de ├«nchinare, moa┼čtele Cuvioasei au r─âmas timp de 200 de ani. ├Än tot acest interval, documentele vremii consemneaz─â semnele primelor minuni, care au ap─ârut ├«n toate l─âca┼čurile de cult, acolo unde erau str─âmutate moa┼čtele Sfintei: ├«n cetatea T├órnovei, apoi la Belgrad, iar din secolul al XVI-lea, la Constantinopol, a┼ča cum poveste┼čte Meletie, Mitropolitul Atenei.

Domnitorul Vasile Lupu a adus moa┼čtele Cuvioasei la Ia┼či

├Än anul 1641, Partenie, Patriarhul Constantinopolului, a primit 250 de pungi de galbeni de la domnitorul Vasile Lupu. Acesta trebuia s─â achite datoriile Patriarhiei fa┼ú─â de Fanarul din Constantinopol, unde moa┼čtele Cuvioasei erau ad─âpostite de Patriarhie. ├Än semn de recuno┼čtin┼ú─â, Patriarhul Partenie, zis cel B─âtr├ón, ├«mpreun─â cu Sf├óntul Sinod i-au d─âruit domnitorului moa┼čtele Cuvioasei. Dup─â aceea, domnitorul Vasile Lupu a trebuit s─â mai pl─âteasc─â alte 300 de pungi de galbeni Por╚Ťii ┬áOtomane, pentru a primi ├«nvoirea s─â aduc─â sfintele moa┼čte ├«n Moldova ┼či s─â fie ├«nso┼úite de un capugiba┼ča, un comandant al o┼čtirii otomane, ├«mpreun─â cu ofi┼úerii s─âi. Respect├ónd aceste condi┼úii, moa┼čtele puteau fi aduse la Ia┼či, deoarece la turci era interzis─â str─âmutarea unui mort pe o distan┼ú─â mai mare de trei mile, cu excep┼úia trupului unui sultan. Dup─â aceste eforturi financiare, cinstitele moa┼čte ale Cuvioasei au fost aduse la Ia┼či. Pe tot traseul, credincio┼čii au ├«nt├ómpinat racla cu sfintele moa┼čte cu mare bucurie. Sfintele odoare au fost a┼čezate ├«n biserica M├ón─âstirii ÔÇ×Sfin┼úii Trei Ierarhi.ÔÇŁ

Dovada unei minuni: moa┼čtele au r─âmas nev─ât─âmate dintr-un incendiu

├Än Biserica M─ân─âstirii ÔÇŁSfin╚Ťii Trei ierarhiÔÇŁs-a petrecut o minune ├«n urma c─âreia moa┼čtele Cuvioasei au sc─âpat nev─ât─âmate dintr-un incendiu. Focul a izbucnit de la un sfe┼čnic, a┼čezat la catafalcul Sfintei, ├«n paraclisul M├ón─âstirii Sfin┼úii Trei Ierarhi ├«n noaptea de 26 spre 27 decembrie 1888. ├Än incendiu, s-a topit argintul care ├«mbr─âca racla, dar lemnul ┼či sfintele moa┼čte, de┼či erau ├«nv─âluite de j─âratic, au r─âmas neatinse de foc, iar dovada acestei minuni se p─âstreaz─â ╚Öi ast─âzi. Dup─â acel incendiu, ┬ámoa┼čtele Sfintei au fost mutate ├«n Catedrala Mitropolitan─â din Ia┼či. De atunci, ├«n acest sf├ónt l─âca╚Ö vin s─â se ├«nchine, ┼či s─â-i cear─â ajutorul Cuvioasei, mii de credincio┼či din Moldova, din ┼úar─â ┼či din str─âin─âtate.

├Än Rom├ónia exist─â dou─â l─âca╚Öuri care ad─âpostesc moa┼čtele Cuvioasei Parascheva

├Än ┼úara noastr─â exist─â dou─â l─âca┼čuri sfinte care ad─âpostesc racle cu moa┼čtele Cuvioasei: La Ia┼či, ├«n Catedrala Mitropolitan─â ┼či ├«n Bucure┼čti, ├«n Biserica Sf├ónta Vineri Nou─â, unde este a┼čezat─â la loc de cinste o racl─â cu o p─ârticic─â din cinstitele Sale moa┼čte.

La ceas de s─ârb─âtoare

La ceas┬á de s─ârb─âtoare, p─ârinntele Valentin Fotescu, Doctor ├«n Teologie, preot care sluje┼čte ├«n sf├óntul l─âca┼č, ne adreseaz─â un cuv├ónt de ├«nv─â┼ú─âtur─â: ÔÇ×Fiind mare s─ârb─âtoare s─â ascult─âm ce zice c├óntarea: ÔÇ×Bucur─â-te Cuvioas─â Maic─â Parascheva, mult folositoare, mult ajut─âtoareÔÇŁ. Pentru c─â a tr─âit printre noi, ┼čtie durerile noastre, ┼čtie necazurile mamelor ┼či necazul celor s─âraci. ├Än zi de s─ârb─âtoare, c├ónd este pomenit─â Maica Parascheva, credincio┼čii vin ├«n num─âr mare, mai ales c─â-i sim┼úim ┼či prezen┼úa fizic─â ├«n biserica noastr─â, Cuvioasa av├ónd aici o p─ârticic─â din sfintele ei moa┼čte. Ne putem ├«n─âl┼úa g├óndul sublim c─âtre Maica Parascheva, ating├ónd sfintele sale moa┼čte, ca rug─âciunea noastr─â s─â fie ascultat─â cu mult spor. ┼×i anul acesta, s─â ne bucur─âm, cu mic , cu mare, de aleasa s─ârb─âtoare a Cuvioasei noastre, binecuv├óntat─â de Dumnezeu nou─â, tuturor oamenilor pentru a ne smeri mai mult ┼či pentru a iubi pe aproapele nostru din tot sufletul ┼či din tot cugetul nostru. ┼×i, precum via┼úa c─ârbunelui este ├«mprosp─âtat─â de mireasma smirnei, tot a┼ča s─ârb─âtoarea Sfintei Cuvioase ne ├«mprosp─âteaz─â n─âdejdea ├«mplinirii lucr─ârilor noastreÔÇŁ.

cub cub anamaria prodan lauren╚Ťiu reghecampf png
brenciu si nevasta jpg
image jpeg
sotie cumpanasu jpg
cub laurette png
image png
anca serea jpeg
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
7CLxHrpITMEJ GI HUhnKNJnM4jyrjqRP riXZOgnFvFAiVRc533CUEhHMgHH MCxNEWudHIA2XnWvdBRXzIAzsZs9NdxvEPKPEnlxgUGUM68jCIuA41fl2LbFplKlQZLMIfBCkEgnd4HYRNCY7tueY
7dk28ju7dQSbDtVJazOYDjc6UwLYbuuqW uSDgTl9Oq9o6KBkEqax4sEGHNYtsO7rYOIB1kscU5M5sZLBkKepARmXjhHiuQ9yo 5tmivtJ nCglmiv9zk0bjGh2R ZCIgywT4  uHIm86Vsc2asOFcE
image png
cub cheating wife png
hororoscop jpg
sursa foto Pexels.com