Praznicul Moșilor de toamnă: Un prilej de pomenire a celor mai dragi ființe plecate la viața veșnică

Ultima actualizare:

    Ofrande tradiționale oferite rudelor plecate la viața veșnică observator tv
Ofrande tradiționale oferite rudelor plecate la viața veșnică observator tv

Respectând tradiția, în acest an, în data de 5 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc praznicul Moșilor de toamnă , în prima sâmbătă a lunii noiembrie, iar pentru Biserica Ortodoxă ziua de sâmbătă în care se face prăznuirea celor adormiți are o semnificaţie aparte.

Sfintele Scripturi spun că  sâmbăta este ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, dar sâmbăta este şi ziua care precede ziua  Învierii, numită şi Prima zi a noii creaţii sau ziua veşniciei.

Să ajungem la biserică devreme

În ziua comemorării celor dragi , când  sunt pomeniți Moșii de Toamnă, să mergem la biserică devreme, să ne închinăm în linişte la icoane înainte de a începe Sfânta Liturghie, care precede întotdeauna slujba de pomenire a morţilor şi la care e bine să fim prezenţi.

La acest praznic cinstim memoria celor adormiți  

La praznicul Moşilor de Toamnă cinstim memoria rudelor şi prietenilor plecaţi dintre noi la viaţa veşnică. De aceea, rugăciunile însoțesc faptele de milostenie ale credincioșilor, veniţi în biserici să-i pomenească pe cei trecuţi la Domnul. În același timp, cu apelativul de moşi sunt numiţi atât morţii, cât și sărbătorile orânduite pentru cei adormiți de Biserica Ortodoxă.

După Sfânta Liturghie se oficiază slujba parastasului

În ziua acestui praznic, în toate parohiile din țară bat clopotele  chemându-i pe credincioşi la slujba de pomenire a rudelor plecate  în eternitate. Moșii de Toamnă sunt un prilej de pomenire a sufletelor celor dragi. Totodată, toți credincioșii păstrează momente de reculegere la mormintele acestora. În cimitire se aprind lumânări,  credincioșii împodobesc mormintele cu flori și rostesc rugăciuni împreună cu preoţii. La ritualul din cimitire se  aprinde tămâie, pentru că, prin tradiție, aceasta simbolizează încrederea noastră în viața veșnică. După împlinirea acestor ritualuri, se împart săracilor  pachete cu alimente. Toate aceste ofrande sunt dăruite pentru mântuirea sufletui celui adormit.

Rugăciunile și parastasele sunt de ajutor celor adormiți

În ziua de Moși, rugăciunile și parastasele credincioşilor pentru rudele trecute la viața veșnică reprezintă ultima posibilitate pe care le-o dă Dumnezeu celor adormiți să fie ajutaţi înainte de a participa la Judecata de Apoi. 

După moarte, urmează judecata particulară

 Sfânta Scriptură spune că după moarte urmează Judecata particulară, iar omul se împărtăşeşte cu fericire sau cu suferinţă. Aceste stări sufleteşti sunt datorate modului în care cel care a vieţuit pe pământ a fost unit cu Dumnezeu sau despărţit de El.

Ritualuri tradiționale pentru mântuirea sufletului celui adormit

În ziua acestui praznic, în toate parohiile din țară bat clopotele  chemându-i pe credincioşi la slujba de pomenire a rudelor plecate  în eternitate. Moșii de Toamnă sunt un prilej de pomenire a sufletelor celor dragi. Totodată, toți credincioșii păstrează momente de reculegere la mormintele acestora. În cimitire se aprind lumânări,  credincioșii împodobesc mormintele cu flori și rostesc rugăciuni împreună cu preoţii. La ritualul din cimitire se  aprinde tămâie, pentru că, prin tradiție, aceasta simbolizează încrederea noastră în viața veșnică.

Ce semnificație are coliva la parastas 

În biserică, slujba începe cu Sfânta Liturghie şi continuă cu slujba de pomenire. La această slujbă, fiecare creștin trebuie să aducă principalele ofrande: vin și colivă. Coliva reprezintă credinţa noastră și în nemurire,  şi în înviere. Coliva o preparăm din boabe de grâu, iar grâul fiert, pe care-l îndulcim cu miere,  reprezintă trupul celui trecut la viaţa veşnică. De asemenea, coliva semnifică şi Biserica lui Hristos unde cei vii, împreună cu cei comemoraţi, se regăsesc în rugăciune. Când se rostește „Veşnica pomenire", noi, toți cei prezenți, ţinem coliva împreună cu preotul, și de aceea suntem uniți  în acelaşi crez şi în aceeaşi credinţă. Totdeauna, ofrandele oferite de sufletul celui adormit vor mijloci pe lângă Dumnezeu pentru ca Acesta să-i ierte celui adormit unele  păcate, pe care acesta le-a săvârșit, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii.

Cum împodobim coliva

Pe colivă trebuie să așezăm sfânta cruce făcută din nucă sau bomboane. De asemenea, ornăm coliva cu bomboane colorate, iar acestea au o semnificație deosebită: faptele bune pe care cel adormit  le-a făcut pe lumea aceasta și le-a lăsat drept mărturie urmașilor. În timpul slujbei de pomenire, preotul rostește numele celor adormiți,  iar pomenirea lor se îndreptată spre Hristos, Cel care  îi numește și îi pomeneşte în faţa Tatălui.

Să împărțim colivă , lumânări și prescuri  

Este bine să punem colivă în păhărele din plastic, pe care să le împărțim,  la sfârşitul slujbei, împreună cu o lumânare.Vom aduce la  slujba de pomenire și câte un colac sau o prescure și lumânări , câte una pentru fiecare vas şi pahar cu colivă şi pentru fiecare colac sau prescură. O prescure se pune și în gura sticlei cu vin, iar preotului  îi dăm două lumânări:  una o dăm odată cu pomelnicul, înaintea slujbei, cealaltă o dăm împreună cu un prosop, când începe citirea pomelnicelor.

Ofrandele sfințite simbolizează unitatea dintre cele două lumi

La slujba de pomenire, ofrandele pe care le sfințim în sfântele lăcaşuri : coliva, prescurea (pâinea) şi vinul reprezintă simboluri ale unităţii euharistice dintre cele două lumi.

În pachetele cu mâncare este bine să punem struguri, peşte, pâine, colivă şi măsline, alimente pe care Iisus le compară cu sufletul omului. Acestea se  împart mai ales săracilor : copiiilor, vârstnicilor și persoanelor bolnave din comunitatea noastră.

„La Sfânta Liturghie, vinul şi pâinea se transformă în sângele şi trupul Domnului. Prin Sfânta Liturghie se reactualizează jertfa de pe Muntele Golgota în mod nesângeros. Totodată, prin această jertfă am fost eliberaţi noi, oamenii, din robia păcatului strămoşesc, făptuit de Adam şi Eva", ne spune părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti..

Reguli de bună purtare în biserică în ziua Moșilor de Toamnă

Când mergem la sfânta biserică, în ziua în care sunt pomeniți Moșii de Toamnă, sfinții părinți ne îndeamnă să ne împăcăm cu cei ce care ne-am certat.

Să fim îmbrăcaţi curat şi să ascultăm cu atenție slujba.

Femeile să aibă capul acoperit.Să  nu vorbim în timpul slujbei ; în biserică, bărbaţii să stea în partea dreaptă, iar femeile în partea stângă.Să nu ieşim din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
chef catalin scarlatescu foto antena 1
KV CSR landscape jpg
1 despartire zodii jpg jpeg
1 pilaf sarbesc jpg jpeg
cub horoscop 2 gif
longevitate
image
actualitate.net
image
actualitate.net