LED-ul, o soluție practică și economică de iluminare
Vorbim de ceva ani de sistemele de iluminat cu LED-uri, și ca la orice soluție există păreri pro și contra. Totuși, avantajele legate de costurile de consum sunt uriașe. Și în plus, specialiștii caută constant să rezolve problemele și prin urmare produsele sunt din ce în ce mai performanțe.
Dar ce sunt LED-urile și cum funcționează
LED este acronimul de la light emitting diode (diodă emițătoare de lumină). La același consum de energie, ele produc cu 90% mai multă lumină decât becurile icandescente. Sistemul este compus dintr-un circuit care pe lângă becuri are și un microcip și un captator de căldură.
Pentru că da, un alt avantaj al acestui tip de iluminare este că nu produce căldură. De fapt, mai corect am spune că disipează căldura emisă în mediu înconjurător, ceea ce previne supraîncălzirea și deteriorarea lor mult mai rapidă. Pentru a lua un LED de calitate, care a soluționat performat modul în care este gestionat transferul de căldură emisă, asigurați-vă că pe ambalaj scrie că este certificat cu ENERGY STAR.
O altă trăsătură importantă a lor este că nu „se ard” ca becurile clasice sau ca neoanele. Mai degrabă vorbim de diminuarea cantității de lumină emisă. Cu excepția unei probleme de contact, instalațiile cu LED-uri nu se opresc brusc din funcționare, ci scad în intensitate.
Un alt mare avantaj pornește de la dimensiunea LED-urilor. Datorită ei se pot insera într-un bulb de la un bec clasic, sau într-un borcan. Se poate integra în structuri de lemn sau în obiecte unice. Permit proiecte versatile, colorate ca un curcubeu sau unilight. Se pot folosi atât la interior cât și la exterior, uneori alimentate cu energie solară.
Prin ce se mai diferențiază LED-urile față de celălalte sisteme de iluminat?
Pe lângă cele menționate mai sus (eficiență, versatilitate și durabilitate), mai avem și modul în care emit lumina. LED-urile sunt unidirecționale, iar becurile icandescente sau neoanele emit în toate direcțiile. De acea sunt bune atunci când dorim să punem accent pe anumite obiecte de mobilier sau de artă.
Un ultim avantaj pe care dori să-l menționăm, este că instalațiile cu LED-uri sunt ușor de întreținut. Și chiar și ușor de instalat. Dar despre cum să vă instalați singuri o bandă LED, citiți articolul pe larg din Casa Magazin.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!