Borș de casă. Rețeta preparatului cu care acrești ciorba
Dacă nu vreți să cumpărați borș din comerț, ci preferați un produs 100%, făcut în casă, venim în întâmpinarea voastră cu o rețetă cu succes garantat. Aveți nevoie de doar câteva ingrediente și puțină răbdare, iar borșul obținut îl puteti adăuga celor mai delicioase ciorbe.
Primul pas este să vă faceți propria drojdie de borș. Pentru prepararea ei, folosiți următoarele ingrediente: 250 g tărâțe de grâu și o felie de pâine.
Pentru prepararea borșului aveți nevoie de alte ingrediente: 400 g tărâțe de grâu, 100 g mălai, 3 fire de leuștean, o crenguță de cireș sau de vișin și 5 l de apă.
Cum preparăm borșul
Într-un borcan mare puneți 250 g de tărâțe de grâu și felia de pâine fărâmițată. Deasupra turnați apă rece încât să obțineți o pastă groasă. Acoperiți vasul și lăsați această compoziție la temperatura camerei, timp de 2 zile, interval în care aceasta fermentează.
Apoi, într-un borcan de 10 l adăugați drojdia de borș, cele 400 g de tărâțe și mălaiul. Deasupra turnați 5 l de apă clocotită, amestecați compoziția și adăugați leușteanul și crenguța de cireș sau de vișin. Acoperiți borcanul cu un capac, amestecați compoziția de 3-4 ori timp de 24 de ore. După aceea, strecurați borșul obținut printr-o pânză și turnați-l în sticle pe care le păstrați în frigider.
După 1-2 săptămâni, observați că borșul își schimbă culoarea. Tărâțele care rămân după ce strecurați borșul se păstrează la rece, într-un vas de sticlă, timp de 8 săptămâni. Pe acestea le puteți folosi la prepararea unei noi serii de borș.