Bunătăţi dulci pentru îndrăgostiţi
Delicii cu fructe, ciocolată, frişcă şi şampanie, astea sunt recomandările celor mai renumiţi bucătari pentru cina de „Ziua Îndrăgostiţilor”.
Şi dacă patru specialişti îşi pun mintea şi îndemânarea la contribuţie, cu siguranţă iese ceva.
Reţetele propuse de ei sunt gustoase, afrodiziace, simplu de făcut, iar dacă le pregătiţi voi, în casă, cu siguranţă vă veţi da gata partenerul.
Jakob Hausmann, bucătar Click!, prezentatorul show-ului gastronomic din cadrul matinalului „România zi de zi" (TVR 1), patron al restaurantului Mica Elveţie.
Prăjitură de ciocolată cu miez lichid
Ingrediente: 150 g zahăr, 150 g unt, 65 g făină, 130 g ciocolată amară, 4 ouă.
Mod de preparare: untul şi ciocolata se topesc, se lasă să se răcească puţin, se adaugă zahărul şi ouăle întregi.
Se cerne făina deasupra şi se amestecă. Formele de sufleu sau ceştile se ung cu unt şi se pudrează cu zahăr, se umplu apoi cu masa pregătită şi se introduc la cuptor (200 de grade) pentru 12-15 minute.
Apoi se scot cu grijă din forme şi se pudrează cu zahăr. Miezul ar trebui să fie încă lichid. Se servesc cu fructe de pădure sau îngheţată de vanilie.
Horia Vîrlan, simpaticul bucătar de la „Cireaşa de pe tort" şi „Academia lui Horia" (Prima TV), vă propune o reţetă simplă, dar gustoasă şi de efect.
Desert cu fructe şi frişcă fără zahăr
Ingrediente: 120 g frişcă naturală, lichidă, 30-50% grăsime, 4 portocale, 2 grapefruit roşu, 4 kiwi, un mango, 2 mere roşii, 8 căpşune, zeama de la o lămâie, o rodie.
Mod de preparare: fructele se spală, se curăţă de coajă, se taie felii sau cubuleţe, se stropesc cu zeama de lămâie.
Se ornează cu frişcă bătută energic, fără să fie adăugat zahăr.
Cristian Sora, gastronom, are o experienţă de 13 ani în domeniul culinar.
E bucătarul din cadrul show-ului „Fabrica de reţete" de la Paprika TV şi Romantica TV. El vă propune un desert delicios şi rafinat.
Simfonie de fructe şi şampanie
Ingrediente: un măr, o pară, 10 g căpşune, 60 g mascarpone, 50 g ciocolată menajeră cu lapte, 20 g smântână, 75 g îngheţată de vanilie, 40 ml coniac, 200 ml vin licoros roşu, un espresso scurt, 30 g fursecuri, 20-30 g zahăr, 10 g unt, 2 g scorţişoară, 1 g ghimbir.
Mod de preparare: se pun la fiert vinul şi zahărul. Când mai scade se adaugă para curăţată de coajă, se presară scorţişoară şi coniac.
Se lasă pe foc până ce para prinde culoarea vinului. Mărul se curăţă de coajă, se scoate cotorul, iar cavitatea obţinută se umple cu unt şi zahăr.
Se pune la cuptor 10 minute, apoi în aceeaşi cavitate se adaugă coniacul rămas şi se dă iar 10 minute la cuptor.
După coacere, mărul se va tăvăli prin fursec sfărâmat, se lasă la răcit, apoi se taie în două, transversal.
Smântâna se pune la încălzit, se adaugă ciocolata răzuită, apoi cafeaua şi ghimbirul tocat mărunt.
Crema de mascarpone şi zahărul se pun într-un bol şi se freacă bine. Pe o farfurie întinsă se pune sosul de mascarpone, sosul de vin roşu şi sosul de ciocolată.
Pe sosul de ciocolată se pune jumătatea de măr acoperită de o cupă de îngheţată, pe sosul de mascarpone căpşune, iar pe sosul de vin para confiată.
Cezar Munteanu e specialist în bucătăria mediteraneană, are titlul de Chef Rotisseur şi e director al Asociaţiei Naţionale a bucătarilor şi cofetarilor din turism, filiala Bucureşti.
Mousse de ciocolată cu lapte
Ingrediente: 125 ml frişcă lichidă, 160 g ciocolată cu lapte, 50 g alune de pădure, o foaie gelatină, 100 g frişcă.
Mod de preparare: se bate frişca. Gelatina se pune la înmuiat şi se încălzeşte uşor, se adaugă ciocolata şi se amestecă până se topeşte.
Când este răcit amestecul, se adaugă alunele. Se ornează în boluri, cu fructe.
Se pune o cupă de ciocolată, una de frişcă şi fructe uscate sau proaspete.